Alcatel One Touch 735: chromovaný terminátor (test)

Alcatel One Touch 735 se liší od modelu 535 prakticky jen vestavěným foťákem a vzhledem. V současné době je to nejvyšší model značky, který se přitom prodává za velmi slušnou cenu. Více než 70 obrázků.

Výborný joystick

Joystick už provází Alcatel delší dobu, není divu, že se pomocí něj ovládá i 735. Překvapilo mne, že joystick nemá aretační polohy, v nichž obvykle cvakne nebo vydá jiný zvuk potvrzující to, že jste jím pohnuli správně. Na první pohled se tedy zdá joystick „gumový“ – zareaguje, ačkoliv o tom nedá zvukem vědět. Na to jsem si ale velmi brzy zvyknul a musím říct, že je to zatím nejlepší joystick, jaký jsem kdy u mobilu používal – reaguje okamžitě i na sebemenší pohyb placem. Jeho okraj není ani kulatý, ani ostrý, takže palec neklouže, ale ani není otlačený. Potvrzení akcí se samozřejmě provádí stiskem, zde už zvukovou reakci joysticku uslyšíte.

 
Joystick se skutečně povedl

V pohotovostní stavu vyvolá pohyb joystickem nahoru menu zpráv, pohyb dolů seznam, vlevo a vpravo pak album s obrázky a zvuky. Pravé kontextové tlačítko pak spustí foťáček. Stejně jako u starších modelů i zde je sdružené tlačítko pro příjem a položení hovoru, vlevo od joysticku se nachází korekční klávesa. V menu se pomocí joysticku pohybuje skutečně dobře, céčko zde slouží pro návrat o úroveň nahoru.

Na klávesnici se píše dobře

Ačkoliv na klávesnici nezbylo mnoho místa, tlačítka jsou velká a z tvrdého plastu, mají optimální zdvih i tuhost. A výsledek? Nejlepší klávesnice, jakou kdy Alcatel udělal. Píše se na ní skutečně skvěle, takže si zde Alcatel zaslouží bezesporu pochvalu – na tom jsme se v redakci shodli všichni.

   
Klávesnice je velmi dobrá - optimální zdvih i tuhost

Klávesám lze v pohotovostním stavu přiřadit různé funkce, takže zároveň slouží i jako vlastní menu, stejně jako lze vlastní funkci přiřadit hornímu kontextovému tlačítku nad displejem; jednu pro krátký stisk, druhou pro stisk dlouhý. Na modelu 501 jsem zde měl zapnutí vibrací, teď se vibrace zapnout podržením hvězdičky – zároveň se vypne vyzvánění. Dobrá náhrada za absenci profilů.

   
Zepředu připomíná mobil terminátora

Atmosféra není jen nad Zemí

Menu je barevné a díky joysticku se i dobře ovládá. Základní úroveň má několik podob – velké či menší obrázky, případně matice ikon. Nejvíce praktické mi přišlo zobrazení ikon – uživatel vidí na následující i předchozí prvek menu a listování položkami je svižné. U velkých obrázků vidíte vždy pouze jednu položku a listování je pomalejší. Matice je sice praktická – vidíte vše, ale protože ikon je pouze osm, nepůsobí esteticky dobře.

   
Několik stylů hlavní úrovně menu: velký obrázek, matice a malý obrázek

 
Výběr stylu menu

 
Další úrovně menu jsou již standardně textové

Menu si můžete přizpůsobit výběrem mnoha atmosfér, které si pak lze doladit podle přání. S menu se mění i zvuky, takže pozor na to, podívejte se, jak zvoní SMS či hovor, abyste pak nebyli překvapeni. Více si o možnostech personalizace můžete přečíst v článku o modelu 535. Ještě bych poznamenal, že další úrovně menu jsou již textové a díky funkci zoom se v něm zorientují i lidé s horším zrakem. Zoom se využívá i při psaní textovek či wapu.

     
Výběr schémat a barev menu

     
Menu může vypadat zkrátka velmi různě

Témata článku: Alcatel, , Alcatel One Touch 735, Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola T720i, Nokia 3300, Nokia 6310i, Nokia 6800, Nokia 8910i, Panasonic GD87, Sagem myX-6, Siemens C60, Siemens ME45, Siemens S45, Siemens S45i, Siemens ST55, Sony Ericsson T300, Herní tlačítko, Test, Chrom, One Touch, Základní úroveň, Termín, Stránka operátora