Alcatel One Touch 991: lowcostový Android [recenze]

Další z levných Androidů bojuje o přízeň nezvykle velkým displejem, v řadě dalších parametrů bohužel na konkurenci ztrácí.
Kapitoly článku

Zbytečnosti vymažte

V telefonu najdeme kromě standardní klávesnice ještě alternativní (a oblíbenou) klávesnici TouchPal, na které lze psát i postupným posouváním prstu mezi znaky. Když budete chtít napsat znak s diakritikou, překvapí vás, že se podržením prstu na daném znaku nezobrazí jeho požadovaná alternativa. Jakmile zamíříte do nastavení, abyste zvolili češtinu, zjistíte, že je třeba ji doinstalovat. V žádném případě nepodceňujeme začátečníky na této platformě, určitě se ale najdou tací, které to nepříjemně zaskočí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Instalace češtiny doklávesnice TouchPal

V nabídce aplikací najdeme hned několik exemplářů, které v telefonu vůbec nemusely být. Alcetel HELP je jenom stránka se dvěma odkazy na stránky podpory a nejčastějších dotazů. Český Android představuje (podle textu v aplikaci) „rozcestník české android scény ve vašem telefonu“. Aplikace Hry ke stažení představuje jenom odkaz na stránku frag.cz, t-music pak vede na stejnojmenný web.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Alcatel HELP • Český Android • Cíl aplikace Hry ke stažení • Cíl aplikace t-music

Antivirus Pro při spuštění oznámil absenci příslušného instalačního balíčku, to však přičítáme chybějící kartě (telefon dorazil v testovacím balení bez paměťovky). Stejná situace nastala i u aplikací Layar, OfficeSuite, Palringo, PicSay Preloaded a TuneIn Radio. Pokud Vám zástupci v telefonu vadí a nechcete je, můžete je (jako jediné) odinstalovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chybějící instalační balíček • Šestice aplikací, kterých se můžete zbavit

Ze smysluplných aplikací umožní Cloud Backup zálohovat obsah telefonu na paměťovou kartu nebo do cloudových služeb Dropbox či Box.net. Na poznámky použijete stejnojmennou aplikaci, základní operace na kartě vyřešíte pomocí Správce souborů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Cloud Backup – výběr zálohování • Cloud backup – možnosti zálohování • Přehled poznámek ve stejnojmenné aplikaci • Obsah karty zobrazený ve Správci souborů

Spořič baterie umí po stanoveném intervalu (15, 30, nebo 60 minut) po zamknutí obrazovky vypnout mobilní data. Totéž i se snížením jasu se může realizovat automaticky při nízkém stavu baterie. Na poslední záložce aplikace najdete jednoduchého správce procesů, budete však muset požadované aplikace vždy vybírat manuálně (neumí aplikace ze seznamu skrýt). Správce přenosů monitoruje objem dat přenesených přes operátora.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení spořiče baterie • Spořič baterie jako správce procesů • Správce přenesených dat • Nastavení Správce přenosů

Dopočítaných 5 milionů

Fotoaparátu může v horších světelných podmínkách pomoct přisvětlovací dioda, po aplikaci, která by ji proměnila ve svítilnu, se budete muset poohlédnout na Google Play. Zvuku „uzávěrky“ se nezbavíte ani při ztišení všech zvuků, obdobně bude provázet otravné cinknutí každý začátek a konec pokusu o natočení videa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí a nastavení fotoaparátu

Přestože v nastavení najdete mezi velikostmi fotek jako největší položku 5 megapixelů, snímač je jen třímegapixelový (druhá nejvyšší volba), zbylé necelé dva megapixely telefon dopočítává. Rozdíl v kvalitě nepostřehnete (oba výsledky jsou nevalné).

Ukázky stejné scény v rozlišení 3 Mpx (vlevo) a 5 Mpx (vpravo):

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Výsledné obrázky na tom nejsou s kvalitou nijak dobře. Fotky jako celek si relativně drží věrné barvy, ty však zcela přebije vysoký šum, časté přepaly a slévání hůře osvětlených míst do tmavých fleků. Detaily se nekonají, ostrost by mohla být také citelně lepší. Pokud fotky neopustí telefon a budete si je prohlížet jen na jeho displeji, uděláte to nejlepší. Na jakémkoliv kvalitnějším zobrazovači se začnou objevovat jejich neduhy, kterých není málo.

Další ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ukázkové video z vestavěného fotoaparátu:

Víc než základ nečekejte

Alcatel One Touch 991 najdete v nabídce T-Mobilu se startovací cenou tři tisíce korun, s úvazkem se dostanete pochopitelně níže. Za svoje peníze dostanete solidní konstrukci a velký displej, u kterého není jeho malé rozlišení až tak velkou překážkou, jak by se mohlo na první pohled zdát. Výkonově to není žádný rychlík, a pokud se odvážíte instalovat do telefonu aplikace, připravte se na neustálé laborování nad programovým vybavením svého Androida.

Klepněte pro větší obrázek

Je-li pro vás otázka peněz ten nejdůležitější parametr, zvažte, zda byste přeci jen nebyli ochotní k této cenovce přidat ještě jednu tisícikorunu. Ano, je to nárůst o třetinu, pak si ale můžete pořídit Huawei Ascend G300, který na stejně velkém displej nabídne více než dvojnásobné rozlišení, dostatek místa pro aplikace, dvojnásobek operační paměti a také značně povedenější produkci vizuální dokumentace. Výsledný verdikt je tedy nesmlouvavý: Alcatel One Touch 991 toho i přes nízkou cenu nemá moc co nabídnout.

Témata článku: Alcatel, , , , Alcatel One Touch 991, Huawei Ascend G300, Low, One Touch, Cink, #Android, Poslední položka, Velká placka, Testovací balení, Zamknutá obrazovka, Malé rozlišení, Počet těch, Podprůměrný fotoaparát, Příslušná nabídka, Volné úložiště, Slabý výkon, Vysoký šum, Standardní klávesnice, TouchPal, Jednotlivý pixel, Drahý přístroj,