Alcatel One Touch Star: nafintěný dualSIM [recenze]

Alacatel úspěšně rozšiřuje svoje portfolio o další model, tentokrát o kompaktní střední třídu s podporou dualSIM a AMOLED displejem.
Kapitoly článku

Aplikace

Aplikační nabídka je poměrně bohatá, pokud se vám nebude připravený výběr líbit, můžete je odinstalovat. Ze sociálních sítí je připraven klient pro Facebook, Twitter a LinkedIn. Ryze praktické aplikace a služby zastupuje komunikační platforma Viber, čtečka čárových kódů Barcode Scanner, prohlížeč PDF souborů Adobe Reader a online poznámky Evernote.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Viber • Barcode Scanner • Adobe Reader • Evernote

Ochranu před případnými viry zabezpečí po dobu jednoho roku AntiVirus od AVG, Moje Trasy zaznamenají váš výlet podle GPS. Cloud Backup vytvoří zálohu vašeho telefonu lokálně na paměťovou kartu, nebo rovnou do cloudového úložiště Dropbox nebo Box.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
AntiVirus • Moje Trasy • Cloud Backup

Aplikace One Touch Radio by si měla poradit s internetovými rádii, při pokusu „naladit“ nějakou stanici však trvala na nefunkčním internetovém připojení (i přes bezproblémové stahování aplikací z Google Play). One Touch Manager po naistalování příslušného softwaru na počítač umožní telefon z počítače spravovat a zálohovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
One Touch Radio • One Touch Manager

Shazam zjistí, jakou skladbu momentálně hrají v rádiu či kavárně, pomocí PicSay můžete vytvořit třeba vlastní komiks, stačí doplnit vybrané obrázky vtipnými bublinami s textem. OI Nákupní seznam je jenom převlečený jednoduchý úkolovník. Gameloft Live je obchodem s hrami stejnojmenného výrobce, z her je pak k dispozici Shark Dash a Little Big City. Všechny výše uvedené aplikace můžete z telefonu odinstalovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Shazam • PicSay • OI Nákupní seznam

Kromě aplikací kterých se můžete zbavit, najdete v telefonu ještě řádku těch, které, nebudou-li se vám zamlouvat, budete muset v telefonu přetrpět. Aktualizace systému představuje jen zkratku do nastavení (s funkčností odpovídající názvu), Bezdrátová klávesnice slouží k snadnému vyhledání a připojení klávesnice přes Bluetooth.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Shark Dash • Little Big City

Do vln Internetu se můžete vrhnout s Prohlížečem, nebo sáhnete po osvědčeném Chromu. Nápověda pro Alcatel se bude hodit zejména začínajícím uživatelům, najdete v ní základy ovládání telefonu. OfficeSuite na prohlížení dokumentů je bohužel neumí ani editovat ani vytvářet. Jednoduché poznámky či seznam úkolů si do telefonu můžete zaznamenat ve stejnojmenných aplikacích. Sdílené připojení představuje opět zkratku do nastavení, tentokrát do sekce sdílení Internetu, obdobně jako u aplikace Wi-Fi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížeč • Chrome • nápověda pro Alcatel • OfficeSuite • Poznámky • Úkoly

Spořič baterie umožní upravit chování telefonu a nastavit akce pro různé úrovně nabití, čímž můžete prodloužit výdrž na jedno nabití. Správce souborů zvládne běžné souborové operace na kartě či v úložišti telefonu. Zadní diodový blesk lze pomocí aplikace Svítilna LED změnit na baterku, Rádiu by prospělo příjemnější uživatelské prostředí a hlavně podpora RDS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spořič baterie • Správce souborů • Svítilna LED • Rádio

Fotoaparát

Na prostředí fotoaparátu mohl výrobce ještě zapracovat. Veškerá nastavení ve formě ikon jsou společně s přístupem do podrobnějších voleb v pruhu těsně vedle spouště, přitom na druhé straně (u levého okraje) se osamoceně krčí jenom přepínač blesku. Pod něj by se vešlo zcela bez problému dalších pět přepínačů, ideálně uživatelsky měnitelných, abyste měli nejčastěji používaná nastavení hned po ruce. Takto se budete muset smířit s několika klepnutími na displej navíc, než změníte požadovanou volbu. U konkurence to ale nebývá lepší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • nastavení fotoaparátu

Pětimegapixelový snímač zvládne v dobrých světelných podmínkách nadprůměrné fotky, kterým nechybí přiměřené detaily ani ostrost (na obou by šlo ještě zapracovat), na větších plochách je však znatelný šum. Ojediněle se můžete setkat i s mírnými přepaly. Celkově ale fotoaparát ostudu neudělá.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Natáčení videa zvládne Alcatel v rozlišení 1280 × 720 nebo 640 × 480. Mezi jednotlivými formáty se přepínáte pomocí nic neříkajících označení kvality „jemná“ a „vysoká“. Kvalita obrazu je horší než u statických snímků, videa postrádají ostrost, náchylnost k přepalům je mnohem větší.

Ukázkové video:

Závěr

Alcatel One Touch Star se prodává za šest tisíc korun, neoficiální dovoz může jít až o sedm set korun níže. Hlavními trháky tohoto telefonu je atraktivní design v kombinaci s rozumnými rozměry a hmotností, povedený AMOLED displej a podpora dualSIM. Ztrácí bohužel v poměrně důležitém parametru, kterým je jen 512 MB RAM, a ne každému sedne hodně pestré prostředí, graficky upravené výrobcem.

Klepněte pro větší obrázek

Star bude zajímavou volbou pro ty, kteří hledají spíše menší dualSIM a nespokojí se s fádními nezajímavými tvary některých konkurentů. Zároveň nevyžadují od telefonu extrémní výkon a v oblasti her jim postačí běžné nenáročné tituly.

Telefonu by výrazně prospěla nižší cenovka, ideálně tak o tisícovku. Pokud jej porovnáme s Huawei Y300, který přijde na čtyři tisíce, z opravdu významných funkcí nabídne Alcatel jen dualSIM a to je za padesátiprocentní nárůst ceny trochu málo, i když vypadá mnohem lépe než nevzhledný Huawei. Pokud nelpíte nezbytně na pěkných tvarech a snesli byste i o trochu větší displej a hmotnost, zajímavou volbou za pět tisíc je konkurence z vlastní stáje v podobě modelu 997D. Ten má celý gigabajt paměti, v ostatních parametrech je pak srovnatelný.

Témata článku: Alcatel, , , , , Alcatel One Touch Star, Apple iPhone 4GB, Huawei Ascend Y300, Barcode Scanner, Jednotlivý kart, Diodový blesk, Vizuální změna, Upravený systém, Dostupná aktualizace, Solidní telefon, Bílý okraj, Zakulacený okraj, Bezdrátová klávesnice, Rozumný rozměr, Celočerná varianta, Rádio On, Bonusové příslušenství, One Touch, Začínající uživatel, Zajímavý kousek,