Alcatel Onetouch Idol X: top třída za „desítku“ [recenze]

Alcatel poprvé vstoupil do vod nejlépe vybavených smartphonů. Na první pokus mu to vůbec nevyšlo špatně, Onetouch Idol X se povedl.

Fotoaparát nezůstává pozadu

Alcatel ve foťáku použil čočku Blue Glass, díky které má být ve výsledných fotkách snížený šum. Naše ukázkové snímky to mohou potvrdit. Z hardwarových vlastností fotoaparátu uveďme například ohniskovou vzdálenost 3,5 mm a dobrou světelnost F2.0. Aplikace fotoaparátu je opět možná až moc jednoduchá. Nastavit si můžete pouze aktivitu blesku (automatika/vypnuto/stále aktivní), režim snímání HDR, dotykové snímání a poměr stran fotky. Pořízené fotky budou mít maximální rozlišení 4 224 × 3 168. Měnit rozlišení nelze.

Klepněte pro větší obrázek
Strohé prostředí fotoaparátu

Telefon sice nemá samostatnou hardwarovou spoušť, čínští inženýři ale přemýšleli a její funkci zakomponovali do regulátoru hlasitosti. Za to dáváme telefonu plus. Při podržení spouště (ať už virtuální na displeji nebo mechanické) se pořídí sekvence nejvíce 40 snímků. Úprava vyvážení bílé, noční mód nebo časovač se z prostředí fotoaparátu zřejmě ztratil, nebo je tak dobře ukrytý, že jsme ho nenašli. Na druhou stranu podobně strohé prostředí fotoaparátu má třeba iPhone a na chybějící vyvážení bílé si u něj nikdo nestěžuje.

Ukázkové fotografie (9 Mpx, 16 : 9):

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pořízené fotografie se tváří příjemně a téměř bezchybně. Pokud je zobrazujete na obrazovce s FullHD displejem, nebudete mít žádné výhrady. Při bližším zkoumání jsme ale pár nedostatků objevili. I v dobrých světelných podmínkách Idol X trochu šumí. Není to nijak výrazné, protože postprocesor, který zpracovává pořízené fotografie, se usilovně snaží šum potlačit. Občas je to ale na úkor rozmazaných detailů. Foťák má tendenci trochu přepalovat a kvůli chybějícímu nastavení expozice nemůžete nastavit manuálně podexponovaný snímek. Trochu to vynahradí HDR, ale takové dynamiky jako u již zmiňovaného iPhonu funkce nedosahuje. Celkově lze fotoaparát zhodnotit jako nadprůměrný a schopný pořizovat vysoce kvalitní a oku lahodící fotografie. Idol X si tedy zaslouží i nálepku fotomobil.

Ukázkové video (1 080p, 30 fps):

Video umí telefon nahrávat ve FullHD rozlišení a ukládá jej ve formátu 3GP. Během natáčení testovacího videa si dokázala čočka fotoaparátu dobře poradit se změnou světelných podmínek, problémy jí nedělaly ani pohybující se objekty a průběžné doostřování. Podání barev označujeme za věrné a živé, stejně jako tomu bylo u fotografií.

Vyberte si prohlížeč

Alcatel Onetouch Idol X funguje ve všech pásmech sítí druhé generace včetně datové nástavby EDGE. Stejně je tomu v případě sítí třetí generace, kde je přítomná datová nástavba HSPA. Ta podporuje maximální rychlost downloadu a uploadu 42 Mbps, respektive 11 Mbps. Bezdrátové moduly se do štíhlého těla nevešly všechny. Dostalo se na Wi-Fi se standardem 802.11 b/g/n a Bluetooth v energeticky úsporné verzi 4.0. Naopak chybí NFC a vzhledem k nejvyšší třídě postrádáme také podporu sítí LTE, která se v českých podmínkách už pomalu začíná stávat relevantním hlediskem pro hodnocení. Za rok, kdy by čeští operátoři měli mít pokrytu většinu území, by absence 4G modulu mohla být pro výrobce výrazným handicapem, letos mu to ještě můžeme prominout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Webový prohlížeč nabízí paletu funkcí podobnou plným stolním verzím

Prohlížeče najdeme v Idolu X rovnou dva, jedním z nich je známý Chrome od Googlu, druhý je webkitový prohlížeč vyvinutý přímo pro Alcatel. Druhý zmíněný umí pracovat s několika kartami zároveň, podporuje tvorbu záložek a prohlížení historie. Prohlížeč nezapomněl zakomponovat ani možnost vynucení klasické verze prohlížené stránky namísto té mobilní, uživatelům s omezeným přístupem k internetu se bude zajisté hodit možnost uložit stránku ke čtení v offline režimu. Podobně jako u velkých stolních prohlížečů je obohacený i tento mobilní o vyhledávání na stránce či přechod na úvodní (domovskou) stránku.

Nejlevnější z vlajkových modelů

Alcatel se snaží oslovit náročnější zákazníky, vyžadující výkonnější zařízení. S Idolem X by se mu to mohlo podařit. Stále se drží své strategie sunout na český trh primárně dual SIM telefony a tak se i jeho vlajková loď vyrábí v tomto provedení. Kromě provozuschopnosti se dvěma SIMkami zároveň může nabídnout dostatečně silný čtyřjádrový procesor, objemnou operační paměť, téměř brilantní displej a kvalitní fotoaparát. To vše zabaleno v tenkém a vzhledném těle.

Klepněte pro větší obrázek
Alcatel Onetouch Idol X: FullHD displej, 13Mpx foťák, čtyřjádrový procesor za 10 tisíc korun

Vykoupení za štíhlost se i tentokrát dostavilo. Baterie vydrží pouhý jeden den a chybí slot na microSD kartu, který Alcatel obvykle alternuje se slotem na SIM. V Česku se ale jednosimková verze oficiálně stejně neprodává, takže jste ušetřeni rozhodování. Vystačit si musíte se 13 GB uživatelské paměti, což se může zdát pro vlajkový model docela málo. Na druhé misce vah ale stojí příznivá cenovka 10 tisíc korun, díky které budete ochotni nad uvedenými nedostatky přimhouřit oko. Alcatel pokračuje v útoku na etablovanější značky a s modelem Onetouch Idol X nabízí jednu z nejlevnějších vlajkových lodí na trhu. Idolu X nejvíce konkuruje Huawei Ascend P6 a ZTE Grand S Flex. Oba modely mají sice pouze HD displej, ale prodávají se za nižší cenu.

Plusy:

  • kvalitní 5“ IPS FullHD displej
  • čtyřjádrový 1,5GHz procesor a 2 GB RAM
  • velmi slušný fotoaparát
  • tenké a lehké tělo
  • příkladná konstrukce
  • propracovaná správa dualSIM

Minusy:

  • krátká výdrž okolo jednoho dne
  • necelých 13 GB dostupné vnitřní paměti bez možnosti rozšíření
  • prostředí mohlo být ještě lépe odladěno
  • proti jiným vlajkovým modelům schází podpora LTE

Témata článku: Alcatel, , , , , Alcatel One Touch Idol, Alcatel One Touch Idol X, Alcatel One Touch Idol X+, Apple iPhone 4GB, Huawei Ascend P6, ZTE Grand S, ZTE Grand S Flex, Děs, SMT, Praktické používání, Žlutá barva, IMAP, MiraVision, Příjemné prostředí, AZERTY, Původní místo, SMTP, Zvuková stopa, Nízká tloušťka, Nejvyšší hlasitost,