Alcatel Onetouch Idol X: top třída za „desítku“ [recenze]

Alcatel poprvé vstoupil do vod nejlépe vybavených smartphonů. Na první pokus mu to vůbec nevyšlo špatně, Onetouch Idol X se povedl.

Ovládání systému a pohyb v něm vyžaduje trochu cviku. Některé provozní záležitosti mají nějaké ty mouchy, celkově je ale nástavba Onetouch Live příjemná a intuitivní. Zamykací obrazovka je řešena jednoduše. Kromě základních informací, jako je čas, datum a identifikaci operátorů, zobrazuje i počasí. Poměrně zbytečná je přítomnost více ploch zamykací obrazovky, na které lze umístit několik málo vybraných widgetů, například e-mail, kalendář či aplikaci zpráv. Někomu se ale více ploch bez nutnosti fakticky vstoupit do prostředí může hodit.

Příjemné prostředí

Zámek obrazovky má čtyři směry, kromě funkce odemknutí umí spustit fotoaparát, editor zpráv nebo protokoly. Zmeškaná událost se na zamykací obrazovce zobrazí formou oranžového puntíku přidruženého k bublině (pro SMS zprávy) nebo telefonnímu sluchátku (pro zmeškané hovory). Po odemčení se dostanete na domovskou obrazovku, kterou obklopují v základu čtyři plochy. Dvě vlevo jdou skrýt, na první z nich můžete zobrazovat fotografie ze zvolené složky, druhá slouží jako posuvná roleta plná widgetů. Plochy vpravo od domovské jsou náhradou hlavního menu, podle počtu aplikací se bude jejich počet náležitě zvyšovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zámek obrazovky dostal více funkcí • Pohotovostní plocha se smísila s hlavní nabídkou

Nabídka umožňuje ukrývat nechtěné aplikace a následně je zpět vyvolávat ze seznamu nezobrazovaných. Navíc díky svému charakteru podobnému spíše ploše lze umístit widget i mezi zástupce aplikací. Novou plochu uživatel přidá pouze umístěním widgetu, prázdnou plochu tedy vytvořit nelze, nedočkali jsme se ani cyklického procházení. Nedomyšlenou drobností je opětovné zobrazení skrytých aplikací. Umisťují se totiž za poslední aktuální aplikaci a tak vám může zůstat jedna karta menu téměř prázdná. To nepůsobí příliš hezky, zvláště pokud jste chtěli skrytou aplikaci vrátit na její původní místo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace je možno umístit do předpřipravených složek nebo je ukrýt do speciálního seznamu • Notifikační roleta neumožňuje změnu přítomných přepínačů • Nativní ukončovač dovoluje „zabíjet“ aplikace po jedné nebo masově

Informační roletu Alcatel rovněž vyřešil trochu neobvykle. Po jejím stažení se zobrazí seznam zmeškaných událostí a pokud žádné nemáte, rovnou se na vás vyvalí rozměrná matice, složená z všemožných přepínačů. Své místo mezi nimi našly jak ty klasické (přepínač Wi-Fi, regulace jasu, de/aktivace datového spojení), tak ty méně obvyklé (přepínač sdílení obrazovky, aktivace dvou režimů úspory energie). Z nepochopitelných důvodů mezi poměrně širokou škálou přepínačů chybí ten ke změně vyzváněcího profilu. Abyste nemuseli pokaždé, když chcete přepnout hlasitý profil na vibrace či tichý režim, vstupovat do nastavení, stačí podržet vypínací tlačítko. To vyvolá nabídku vypnutí, restartování, aktivace módu Letadlo a přepínačů vyzváněcích profilů.

Výměna SIM za pochodu

Alcatel se rozhodl většinu svých aplikací řešit jednoduše a stejně tomu je i v případě budíku. Mezi individuální nastavení patří text budíku, opakování, hlasitost, či volba vyzváněcího tónu a samozřejmě čas buzení. Doba odložení, chování tlačítek hlasitosti nebo automatické ztišení je definováno pro všechny budíky společně. V aplikaci hodin nechybí ani světový čas, odpočet a stopky. Kalendář je rozetnutý vedví, kdy vrchní polovina zobrazuje mřížku dnů s barevnými rožky jakožto značkami události a spodní polovina ukazuje detaily těchto událostí. Pro přehlednost je možné zapnout číslování týdnů. Z kancelářské výbavy se dostalo Idolu X bohaté nadílky v podobě dvou předinstalovaných aplikací. OfficeSuite slouží k pouhému prohlížení a čtení (než případně koupíte v marketu Pro verzi). Použít však můžete i méně známý Kingsoft Office, který nabídne všechny potřebné funkce včetně editace a tvorby dokumentů. To vše zdarma.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Počet nastavitelných budíků jsme přestali po padesáti počítat • Chybět nesmí ani stopky a časovač • Kalendář je inspirován googlovským

Idol X hostí dva sloty na SIM kartu. K jejich ovládání slouží aplikace nazvaná Správa karet SIM. Kromě přejmenování a (de)aktivace jedné nebo druhé SIM karty umožňuje nastavení preferované SIM pro odchozí hovory, SMS zprávy, datové připojení a na něj navázané videohovory. Nechybí možnost vždy se ptát před každou akcí zvlášť. Chválíme, že telefon nedělí karty na primární a sekundární. Běžně totiž jen primární slot podporuje 3G, a tak si musí uživatel dobře rozmyslet, na které kartě bude moci využívat rychlá data. Idol X dokáže na 3G dostat kartu z libovolného slotu, druhá ale pak vždy zůstává na 2G. Po vyjmutí i vložení SIM karty není nutné telefon restartovat, systém ji dokáže načíst během pár vteřin sám.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správa SIM karet nabízí základní nastavení pro jednotlivé karty • Pokud chcete před odesláním vždy potvrdit svou volbu, vyskočí na vás dialogové okno

Odpadá také nutnost mezi kartami přepínat, na příjmu jsou obě zároveň. Telefon funguje v režimu dualSIM stand-by, kdy při uskutečněném hovoru na jedné SIM kartě se při snaze volat na druhou ozve zpráva o nedostupnosti. Příchozí SMS se v rámci konverzací označují symbolem SIM, na kterou byly přijaty (včetně barevného rozlišení), kontakty se ve svém seznamu označují podobně. Pokud vstoupíte do aplikace, která vyžaduje volbu SIM, ve stavovém řádku se objeví rychlý přepínač s volbami SIM 1, SIM 2 a Vždy se ptát. Díky němu nemusíte pro rychlou změnu preferencí vstupovat do systémového nastavení.

Čistě a hlasitě

V aplikaci pro správu kontaktů najdeme tři záložky – skupiny, kontakty a oblíbení. Ve druhé zmíněné najdeme na prvním místě nastavitelný osobní profil, tedy jakousi vizitku, dále následují abecedně seřazené kontakty se symbolem SIM, ze které pochází. V kategorii oblíbených se zobrazují jednak kontakty do ní přímo zařazené, jednak často používané kontakty. Aplikace podporuje vyhledávání formou postupného psaní i podle části telefonního čísla.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyhledávání podle části čísla může přijít vhod • Na prvním místě se drží osobní profil • Oblíbení zobrazí i často používané kontakty

Během hovoru jsme slyšeli druhou stranu čistě a hlasitě. Nemusíte se ani bát vyhnat hlasitost až na nejvyšší stupeň. Ani v takovém případě totiž sluchátko nechrčí a zvuk je stále čistý a dobře poslouchatelný. Druhá strana nás rovněž slyšela bez problémů, sekundární odšumovací mikrofon svou práci odvedl dobře. Pozor si ovšem dejte při přepínání na hlasitý odposlech, ten nejvyšší hlasitost nezvládá příliš dobře a hlas vycházející z reproduktoru se stává nesrozumitelným a chrčivým.

Témata článku: Alcatel, , , , , Alcatel One Touch Idol, Alcatel One Touch Idol X, Alcatel One Touch Idol X+, Apple iPhone 4GB, Huawei Ascend P6, ZTE Grand S, ZTE Grand S Flex, Sebemenší problém, Praktické používání, Slušný fotoaparát, Top třída, Video soubor, Velká klávesnice, Vorbis, TOP, Vrchní polovina, DESI, Opětovné stažení, Poslaný e-mail, Příjemné prostředí,