Alcatel OT 311: mobil za hubičku (zkušenosti)

Alcatel One Touch 311 dokáže zaujmout hlavně svou příznivou cenou. Mně dělal společnost dost dlouhou dobu na to, abych poznal jeho silné a slabé stránky. Jejich souhrn naleznete v tomto článku.
Kapitoly článku

Menu bez zbytečných animací

Menu "třistajedenáctky" neohromí animovanými ikonkami ani množstvím položek. Je ale dostatečně funkční a přehledné. Odezva by sice mohla být o poznání lepší, ale není to tak hrozné, aby si člověk nezvykl. Co mě ovšem zamrzelo, byla nemožnost pohybu v nabídkách pomocí číselných zkratek, jak to známe u telefonů jiných značek. Pokud tedy chcete používat vámi preferované funkce efektivněji, neobejdete se bez úpravy pořadí položek. Tato funkce je dobře známa již ze starších typů Alcatelu a spočívá v kopírování nejčastěji používaných funkcí na přední místa hlavního menu, odkud jsou potom snadněji a rychleji přístupné. Přesun vámi požadované položky se děje podržením tlačítka s vybraným číslem nad položkou v menu, kterou chcete přesunout do hlavní nabídky.

Chcete-li tedy mít na prvním místě budík, stačí jej najít v nabídkách, označit a podržet jedničku. Kromě původní pozice se poté objeví i na prvním místě v menu společně s ikonkou panáčka symbolizujícího uživatelem přesunutou položku. Takto lze přeřadit až devět položek. Jejich mazání probíhá pomocí označení a podržení tlačítka s nulou a potvrzení následujícího dialogu. Kdo si zvykl na efektní rozhýbané a graficky pěkně ztvárněné nabídky, bude tedy zklamán. Útěchou budiž alespoň možnost umístění tapety na displeji ve formě malého obrázku napravo nebo přes celý displej.

 
Displej nenabídne množství úchvatných animací. Pracuje ale v solidním rozlišení a je dobře čitelný.

Vrátím se ještě k textovým zprávám. Telefon má totiž sdílenou paměť, která může sloužit také jako skladiště příchozích či odchozích textovek. Ač tato informace není nikde v oficiálních informacích uváděna, majitelé Alcatelu OT 311 se mohou těšit z možnosti uložit několik desítek zpráv. S textovkami však souvisí i jedna z nejdiskutovanějších vad tohoto přístroje. Telefon podporuje dlouhé SMS, což je na jednu stranu ku prospěchu, na druhou však působí velké problémy v kombinaci s nedoladěnou indikací počtu zpráv, do kterých bude odesílaná textovka rozdělena.

Vyzvánění za moc nestojí

Tato informace se totiž nezobrazuje v průběhu psaní, ale až těsně před odesláním, což je docela nepraktické. Také na melodie si člověk musí zvykat a abych pravdu řekl, nenašel jsem žádnou, která by se mi vyloženě líbila. Ke slovu tak přichází integrovaný skladatel melodií. Můžete stahovat také obrázky, které mohou zkrášlit displej či sloužit jako úvodní či závěrečná animace. EMS jsou již dostatečně rozšířeny na to, aby nebyl problém požadované logo či melodii sehnat. Podporu multimediálních zpráv MMS byste v OT 311 hledali marně, přece jen už je to starší přístroj a podobné funkce při jeho uvedení na trh ještě nebyly obvyklé.

Kdo vyžaduje u telefonu hlasité handsfree, bude s Alcatelem spokojen. Stejně jako u všech předchozích i budoucích modelů, i zde je samozřejmostí jeho integrace do základní výbavy. Zvuk je v rámci možností čistý a dostatečně hlasitý, ať už s použitím hlasitého handsfree, či bez něj. Při hovoru lze měnit hlasitost sluchátka pohybem joysticku směrem nahoru, nebo dolů, což je velmi intuitivní a rychlé. Paměť na seznam odchozích a příchozích hovorů čítá čtyřicet položek. Nevýhodou a často vytýkanou vlastností je ovšem zobrazení pouze jedné akce u jednoho čísla. Pokud vám tedy volal někdo vícekrát po sobě nebo jste odpověděli na jeho hovor, zobrazí se pouze ten poslední, což není zrovna ideální.

Hry jsou jen nutný doplněk

Cena a stáří Alcatelu OT 311 nedovoluje pomýšlet na funkce dnešních telefonů, takže se není čemu divit, že neobsahuje kalendář či hry. Ty mohou být dohrány pomocí upgradu firmware, avšak jejich plynulost není zrovna nejlepší. Je vidět, že jejich dodatečné přidání byla spíš otázka nátlaku uživatelů. Kvalitou kry rozhodně neohromí a zábavností asi také ne. Firmware pro OT 311 je však opředen tajemstvím. Z původního plánu Alcatelu přidat v nových verzích kromě her i pokročilejší funkce sešlo, ba dokonce se podařilo i něco pokazit. Ze zkušeností uživatelů disponujících "třistajedenáctkou" s nejnovější verzí firmware jsem se dozvěděl, že jim byla odepřena možnost uložit si více než jednu vlastní melodii do paměti telefonu. To je vcelku nepochopitelné omezení.

Celkově jsem byl s tímto telefonem velmi spokojen a myslím, že stále ještě může posloužit těm, kteří nelpí na vymoženostech poslední doby, jako je displej v tisících barvách či úkolovník pro desítky položek. Naopak je velmi vhodný pro mladší generaci, jež uvítá možnost uložení tří čísel pod jedno jméno, paměť na textové zprávy, obrovskou výdrž baterie a v neposlední řadě velmi příznivou cenu, která je pravděpodobně hlavním trhákem tohoto přístroje. V porovnání s lowendovými modely například Siemensu nebo Nokie vychází Alcatel vítězně, co se týče kvality displeje, výdrže baterie, ceny a rozměrů. Na druhou stranu zaostává ve funkcích. Myslím, že v cenové kategorii do 2500 kč nemá konkurenci.

Otázkou zůstává, zda je na trhu ještě místo pro tyto "ultra-lowendy" s monochromatickým displejem, které během několika měsíců upadnou v zapomnění a na jejich místo nastoupí levné modely pyšnící se podporou MMS a cenou jen o málo vyšší.

Témata článku: Alcatel, Alcatel One Touch 311, Hub, Zkušenost, Levný plast, Mobil, Značkový kryt, MOBI