Alcatel OT 331 – král lowendů (test)

Prověřili jsme jednoduchý telefon pro začínající uživatele, který se může pochlubit třeba Li-Pol baterií nebo polyfonním vyzváněním. Nejpřitažlivější pro uživatele však bude jeho cena.
Kapitoly článku

Když se zhruba před dvěma léty objevil na scéně sympatický Alcatel OT 311, uživatelé hledající svůj první telefon zajásali. Alcatel OT 311 byl nejen vzhledově zajímavý, ale na tehdejší dobu i cenově dostupný. Se stejnou razancí hodlá zaútočit i jeho nástupce s označením Alcatel OT 331.

Nový Alcatel OT 331 nemá ze svého předchůdce jediný společný rys. Vzhledově i konstrukčně vychází z nekonečné řady OT 5xx, kterou odstartoval model OT 511, jeho následovník OT 512 a zatím poslední z řady model OT 525. Přestože dnešní model vychází z pětkové řady, výrobce rozhodl, že v budoucnu bude působit (možná kralovat) v nižší kategorii low-end. Začínající uživatel tak může poměrně snadno získat telefon, který ještě nedávno brázdil vody kategorie o třídu výš.

   
Nabídku průhledný krytů obohatí i neprůhledná šedá varianta

Vzhled tak trochu podědil

Zatímco nelze předchozím modelům pětkové řady upřít určitý šmrnc a eleganci, novinka nepůsobí na okolí tak výrazně. A to zejména v testovaném provedení – mýdlově modré barvě. Na našem trhu se však objeví v jiných barevných variantách. A jak můžete sami z obrázků posoudit, v mnohem zajímavějších. Přední barevný kryt bude totiž vždy průhledný a jen decentně zabarven odstínem barvy.

    

Novinku snadno zaměníte s dřívějšími modely. Na letmý pohled byste totiž žádné změny od modelové řady OT 5xx ani nezpozorovali. Při důkladnějším prozkoumání narazíte na jiné materiály a drobné vzhledové odlišnosti – třeba okolí ovládacího joysticku. Subjektivně hodnotím materiál použitý u předchozím modelů jako hodnotnější. Pro někoho možná bude zklamáním, že novinka nepodělila systém výměnných krytů z modelu OT 525. Uživatelé tak budou muset pečlivěji vybírat hned při nákupu. Naštěstí barevná paleta průhledných krytů je relativně bohatá. 

Rozmístění hlavních prvků na mobilu zůstalo nezměněno – na levé straně naleznete konektory pro osobní hands-free a nabíječku. Na zadní straně pak konektor externí antény a z něj vyvedený otvor pro provlečení poutka pro zavěšení kolem krku. Systémový konektor byste hledali marně, opět zde není. Trochu nepochopitelné a matoucí je použití reliéfu „zavináče“ na zadní straně vedle externí antény. Doteď jej Alcatel používal pouze pro označení telefonů podporujících oblíbené GPRS. Přitom low-endová novinka touto technologií nedisponuje a zmíněné logo pouze napovídá, že ve hře je také WAP.

   
Překvapením byla přítomnost Li-Pol baterie

Displej, starý známý

Displej podědila novinka po svých předchůdcích z řady OT 5xx. Jediným rozdílem je návrat k oranžovému podsvícení, které dříve charakterizovalo všechny telefony Alcatel. Osobně se mi více zamlouvalo tyrkysové podsvícení předchozích modelů. Relativně malý displej však opět překvapí  detailním rozlišením 96 x 65 pixelů a schopností zobrazit až 6 řádků. Opět na úkor čitelnosti, neboť použitý font je opravdu drobný. Stejně jako u předchozích modelů oceníte funkci „Zoom“, která sice počet zobrazitelných řádku zredukuje na čtyři, ale nabízí mnohem kvalitnější čitelnost. Tu ocení zejména osoby s horším zrakem.

   
Tlačítka jsou tentokrát vyrobena z pryže

Displej je stále monochromatický, avšak plně grafický – nebrání se proto, aby jste jej využili k zobrazení obrázku na pozadí.  Podle velikosti použitého obrázku se na displeji zobrazuje určitý počet stavových informací. V této kategorii by byl barevný displej luxusem, i když první barevné vlaštovky již do této kategorie míří. Jedinou barevnou proměnou, kterou může displej projít – je stejně jako u  modelu OT 525 tzv. Inverzní režim. Bílá s černou si jednoduše vymění role. Asi se budu opakovat, ale nemůžu se zbavit dojmu, že v efektním inverzním režimu vypadá displej jako po nehodě a osobně jsem vždy volil standardní režim. 

Ovládání – žádná změna

Rozměry nového Alcatelu  jsou téměř totožné s jeho předchůdci. Pouze hmotnost se zvýšila na 77 gramů. Přesto lze o novince říci, že je stále jedním z nejmenších a nejlehčích telefonů ve své kategorii i mimo ni. Tyto vlastnosti hodnotili předchozí uživatelé jako jedny z nejdůležitějších.

 

Hlavním ovládacím prvkem mobilu je již tradičně třísměrný joystick. Ten je úplně stejný jako u předchozích modelů pětkové řady. Práce s ním jde od ruky a jeho pohyby jsou jisté. To samé však nelze říci o numerické klávesnici. Tlačítka jsou totiž vyrobena z pryže. Díky tomuto handicapu není stisk tak zřejmý jako u předchozích modelů s tvrdými tlačítky. Jinak mají klávesy vhodnou velikost i dostatečné rozestupy. Po stranách joysticku naleznete zbývající dvě funkční klávesy, které jako u předešlých modelů suplují funkce „C“ mazání znaku a přechod na předešlou položku v menu, či pokládání hovoru respektive jeho aktivaci. 

Témata článku: Alcatel, , , Low, Společný rys, Materiál použitý, Test, Mýdlo, Král, Malá hmotnost, Osobní hands-free