Alcatel OT-992D: náladový dualSIM [recenze]

Další a levnější pokus Alcatelu o návrat na český trh, navíc v provedení dualSIM. Dokáže překvapit, ale taky vám dá pořádně zabrat.

Bez mapy se ztratíte

Alcatel OT-992D zvládá, jako každý smartphone, všemožné druhy komunikace s okolím. Kromě microUSB konektoru je to Wi-Fi standardů b/g/n s funkcí Hotspot, Bluetooth ve verzi 4.0, nechybí GPS čip včetně A-GPS, elektronický kompas a akcelerometr. A opět jedno nepěkné překvapení. Nevěřil bych, že dnes existuje telefon, který nedokáže na louce o rozloze dva kilometry čtvereční, plném signálu, čistém nebi a povoleném A-GPS, určit vaši polohu ani po deseti minutách spuštěných Google Map. Jindy zase, v husté městské zástavbě, trvalo nalezení pozice do deset vteřin. Jaká ale byla user experience z používání polohovacích služeb na Alcatelu OT-992D, dokládá pokles mého hodnocení na Foursquare pod 50 %.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obchod s aplikacemi Google Play a mapová aplikace Google Maps

Klamavých 720p u videa

Aplikace pro natáčení videa a pořizování fotografií zabírá větší část displeje zarovnanou vlevo, v šedém pruhu napravo je potom rychlý odkaz do galerie, na přepnutí mezi videem a focením a softwarová spoušť. V nastavení klasicky zvolíte režim blesku, vyvážení bílé, barevný efekt, scénický režim, v podrobnějším nastavení potom ukládání polohy, zvuk závěrky, kompenzaci expozice, samospoušť, ISO, rozlišení, jas kontrast, sytost, odstín, ostrost a eliminaci pruhů. Nastavení videa je v podstatě shodné, přibyla jen elektronická stabilizace obrazu.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotografie lze zhodnotit jako průměrné. I za jasných slunečných podmínek poměrně brzy ztrácejí detaily, trpí na přepaly, barevná věrnost se též brzy vytrácí a ani automatické nastavení bíle a expozice nepracuje zcela korektně. Makro snímky jsou ovšem velmi povedené.

Ukázkové video:

Hlavní fotoaparát má rozlišení 5 Mpx a podle výrobce zvládá pořizovat video v rozlišení 720p s frekvencí 30 fps, čelní kamerka má potom 0,3 Mpx. Ve skutečnosti ale dokáže Alcatel OT-992D pořizovat pouze VGA video. Zajímavou funkcí fotoaparátu je HDR. Nezdálo se mi, že by smartphone této cenové kategorie uměl pořizovat HDR fotografie. Umí, ale jen polovičatě. Při zapnutém HDR totiž fotoaparát pořídí dvě fotografie - přeexponovanou a podexponovanou, už je ale nesloží dohromady do jednoho výsledku, jen vám dá vybrat. Zajímavý je také mezikrok mezi prostředím fotoaparátu a galerií, kdy se nejprve spustí okno, ve kterém můžete poslední pořízenou fotografii sdílet nebo odeslat ze zařízení, a až po opětovném stisku se teprve dostanete do galerie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu a mezistupeň před galerií s možnostmi sdílení

Vyplatí se koupit?

I když jsem měl celou dobu testování na paměti, že se jedná o smartphone za 4 500 korun, nemohu říci, že bych byl s jeho používáním spokojen. Srážely ho poměrně zásadní chyby v prostředí, které bylo náladové, stejně tak v náladová práce GPS čipu nebo klávesnice, na které se skoro nedalo psát. Naopak kladné body získává za dobrou výdrž a na svoji cenovku relativně slušný fotoaparát, který zvládá překvapivě dobré makro. Vlastní názor si potom udělejte na designové zpracování zadní strany, polovičaté HDR a podle stránek výrobce chybně udávané 720p video.

Klepněte pro větší obrázek

Konkurenční boj na trhu s dualSIM smartphony nabírá velkých obrátek. Podívám-li se do nabídky prvního e-shopu, vidím spoustu modelů značky Evolve, Prestigio a Gigabyte, které funkce dualSIM a obdobné parametry nabízejí. Výběr je zcela na vás. Pokud však mám závěrem učinit subjektivní stanovisko, doporučil bych raději Samsung Galaxy S Duos. Je sice dražší, ale za více peněz dostanete více muziky. Sony Xperia Tipo Dual je sice hardwarově mnohem slabší, přesto vám ale bude sloužit lépe a rychleji. Z odolných dualSIMů nesmíme zapomenout na CAT B15 a starší CAT B10. Jako novinku musíme též jmenovat Xperii E Dual, kterou ale budeme teprve testovat. Na to, abychom dokázali nad Alcatelem přimhouřit obě oči a odpustit mu všechny nedostatky by musel být ještě aspoň o tisícovku levnější.

Témata článku: Alcatel, , , , , Alcatel Pop Up, CAT B10, CAT B15, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Duos, Sony Xperia tipo, Sony Xperia tipo dual, Reálný provoz, Rozebírání, Barcode Scanner, Hlučné prostředí, Rychlý odkaz, Pejsek, Softwarová spoušť, Smartphone postavený, Automatické nastavení, Slušný fotoaparát, Kilometr čtvereční, Příslušná položka,