Alcatel OT Idol 3: svět vzhůru nohama [recenze]

Atraktivní design, lákavá cena, podpora českého LTE a unikátní drobnost – u Idolů 3 není důležité, zda je chytnete tak nebo vzhůru nohama.
Kapitoly článku

Alcatel na veletrhu MWC v Barceloně představil dvojici telefonů Idol 3. Menší nese označení (4.7) a větší (5.5), která jsou odvozena od jejich úhlopříček. Hlavním lákadlem telefonů je to, že je můžete používat tak i vzhůru nohama, čemuž je přizpůsoben i jejich symetrický design. Nezaostávají ale ani po technické stránce, nabídnou slušný výkon, zvládají LTE, můžou se chlubit kvalitními stereo reproduktory, dobrým fotoaparátem a to vše za rozumnou cenovku. Přesto jim k dokonalosti něco chybí...

Klepněte pro větší obrázek
Dva na první pohled stejné telefony, pod drobnohledem však zjistíte, že se v mnoha ohledech liší.

V prvních minutách testování:

  • „Která že je vrchní strana?“
  • „Alcatel je mistrem imitace kovu.“
  • „Proč je zapínací tlačítko na levé straně?!“
  • „Tohle že není AMOLED?“
  • „Stereo reproduktory hrají špičkově.“
  • „Zdá se mi to, nebo telefony hřejí do ruky?“
  • „Za fotky se opravdu stydět nemusí.“

Alcatel One Touch Idol 3 (4.7)
rozměry a hmotnost: 135 × 66 × 7,6 mm
displej: 4,7", kapacitní IPS LCD, 720 × 1 280, 312 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1,5 GB, baterie: 2 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 410 (4× Cortex-A53, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
33 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Alcatel One Touch Idol 3 (5.5)
rozměry a hmotnost: 153 × 75 × 7,4 mm
displej: 5,5", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 1 920, 401 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 910 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 615 (8× Cortex-A53, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
35 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Symetrický fešák, co si hraje na kov

Začněme konkrétními parametry telefonů. Menší model má rozměry 134,6 × 65,9 × 7,5 mm a váhu 110 gramů, ten větší je o 31 g těžší a jeho rozměry činí 152,7 × 75,14 × 7,4 mm. Oba telefony jsou tedy poměrně lehké a tenké a díky zaobleným hranám se pohodlně drží v ruce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefony nabídnou povedený design, lehkou konstrukci a poměrně tenké tělo.

Je důležité říci, že oba modely nabízí totožnou konstrukci a liší se pouze ve velikosti. Ač to člověka může podle fotografií překvapit, nejsou kovové. Broušená záda jsou pouze povedenou plastovou imitací. Ještě více matoucí je rámeček, sám Alcatel totiž na tiskové konferenci tvrdil, že oba Idoly mají kovový rám. Musím se přiznat, že dlouhou dobu jsem tomu i věřil, až do chvíle, kdy jsem „stříbrnou“ hranu škrábnul a přišla tak o kousek pokovení. Přesto jsou telefony velice pevné, nijak se neohýbají, nevrzají a působí dojmem prémiových telefonů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Použitý plast je valice zdařilou imitací kovu.

Alfou omegou je zde symetričnost, která umocňuje možnost použití tak i hlavou dolů. Na přední straně se to opravdu povedlo, nebýt přední kamerky a notifikační diody, tak na první pohled nepoznáte, která je horní a dolní strana. Sám jsem se několikrát přistihl, že telefon držím opačně, aniž bych to věděl. To, že symetričnost kazí záda mi ani nevadilo, bylo by divné, kdyby fotoaparát byl jinde než v horní části a nápis značky taky logicky nelze číst vzhůru nohama.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Symetričnost kazí přední kamerka s notifikační diodou a konektory a micro USB s jack konektorem na bocích.

Co mi vadí více, je nelogické umístění ovládacích tlačítek. Ta se nachází na bocích při vrchní straně, což kazí nejen celkovou symetrii, ale také naprosto odporuje ergonomii používání. U menšího modelu se to dá ještě zkousnout, u většího je to problém. Všechny praváky zklame hlavně pozice zapínacího tlačítka, které je nešťastně umístěno nahoře na levém boku. U většího modelu na něj tedy bez přehmatu nedosáhnete. Tlačítko ale můžete plně nahradit dvojitým poklepáním na displej.

Vymazlené IPS

Jak už napovídá značení, telefony mají úhlopříčky displejů 4,7" a 5,5", přičemž první jmenovaný nabídne HD rozlišení 1 280 × 720 pixelů (312 ppi) a druhý Full HD 1 920 × 1 080 pixelů (401 ppi). Oba jsou tedy dostatečně jemné a ani u menšího rastr rozhodně nespatříte. V obou případech se jedná o IPS zobrazovače se skvělými pozorovací úhly a mohu potvrdit i výbornou viditelnost na slunci. Displeje se navíc mohou chlubit technologií Color Enhance od společnosti Technicolor, která se postarala o znatelně lepší podání barev. Výsledek je viditelný už na první pohled& zejména v podání černé, kde mohou téměř konkurovat „AMOLEDům“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Displej se Alcatelu velice povedl a může silně konkurovat AMOLEDU. Díky technologii od Technicoloru můžete na slunečním světle spatřit matici bodů odrážející světlo.

Na první pohled je ale bohužel viditelná i rozdílná teplota barev displejů. Zatímco větší model nabídne teplejší barvy, menší jde spíše do studených odstínů. Osobně mě více oslovil displej většího Idolu, který hlavně při hraní her a přehrávání videí působí realističtějšími barvami. Dalším rozdílem je maximální jas, který má velký Idol znatelně vyšší, což se zejména na přímém slunci může hodit. Rozhodně ale nemohu říci, že by měl menší model špatný displej, v dané cenové hladině je srovnatelný s konkurencí.

Zvuk v režii JBL

Telefony dostaly do vínku dvojici stereo reproduktorů od společnosti JBL. Ty podávají výborný zvuk, mají skvělé výšky, ale dobře si poradí i s basy. Reproduktory mají výkon 2× 1,2 W, jsou tedy velmi hlasité a bez problému ozvučí i větší místnost. I zde Alcatel přidal jistou vychytávku související se souměrným designem přístroje. Telefon totiž pozná, jakým směrem ho máte otočený a reproduktor, který se aktuálně nachází na vrchní straně, vykonává při hovoru funkci sluchátka. Ovšem podmínkou je, že musí být na tu stranu otočený již před zahájením hovoru, při volání totiž otáčení nefunguje. Podobné omezení je i u tlačítek pro regulaci hlasitosti, které se přizpůsobí otočení jen při zapnutém displeji.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
1,2 Wattové reproduktory mají dostatečný výkon na ozvučení i velké místnosti

JBL se postaralo také o výrobu sluchátek. Jedná se o špunty se širokým plastovým kabelem, který dodává robustní vzhled. Nabídnou velmi kvalitní zvuk, s dobrými výškami a slušnými basy. Z tiskové konference víme, že by měla mít hodnotu 1 500 Kč, což zní lákavě. Při volání vás jistě potěší integrovaný mikrofon a nezapomnělo se ani na tlačítko pro pozastavení či přepnutí hrající skladby (pouze posun vpřed).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V balení k telefonu dostanete kvalitní sluchátka od JBL se třemi velikostmi vyměnitelných špuntů.

Jelikož jsou oba telefony silně cíleny na hudbu, došlo zde ještě k jedné spolupráci s JBL. Společně s Alcatelem totiž připravili hudební aplikaci Mix, která z vás udělá „DJe“. V aplikaci můžete měnit rychlost přehrávání skladeb, vkládat do nich samply, skreče, nebo dokonce můžete udělat mix několika písní dohromady. Profesionální DJové si asi musí klepat na hlavu, ale Alcatel takto přinesl něco, co stojí za alespoň za vyzkoušení. Mimo to funguje i jako běžný hudební přehrávač.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace MIX vám umožní dělat s hudbou v telefonu psí kusy a na pěknou chvíli vás zabaví.

Témata článku: Alcatel, , , , Acer Liquid, Acer Liquid Jade, Acer Liquid Jade Z, Alcatel One Touch Idol, Alcatel One Touch Idol 3 (4.7), Alcatel One Touch Idol 3 (5.5), Honor 4X, Huawei P8, Huawei P8 64GB, Huawei P8 Lite, Huawei P8 Max, Lenovo P70, Lenovo P90, Lenovo P90 Pro, Vodafone Smart, Vodafone Smart Ultra 6, Xiaomi Redmi 2, Xiaomi Redmi 2 8GB, Star Blue, Dolní strana, Kvalitní stereo