Alcatel Shine Lite: Když se za krásu platí výbavou [recenze]

  • Telefon učaruje designem
  • Výkonu však bohužel moc nepobral
  • Foťák je zde pouze pro případ největší nouze
Kapitoly článku

1. Design

Alcatel Shine Lite je už na první pohled líbivý telefon. Výrobce totiž vsadil na jistotu, tedy masivní ocelovou konstrukci s blištivými skleněnými zády. Telefon je velmi pevný a díky rozměrům 142 × 71 × 7,45 mm je poměrně kompaktní. Přesto mám pár ergonomických připomínek. Rámeček je totiž navzdory broušeným hranám poměrně ostrý a při držení řeže do ruky. Umístění zapínacího tlačítka do horní části také není zrovna pohodlné.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Alcatel by měl do příště zapracovat na ergonomii, ostré hrany totiž hodně řežou do ruky a zapínací tlačítko má pro změnu dosti nepraktické umístění.

Čelní strana působí velmi nenápadně, nabízí kromě displeje, přední kamerky, výrazného sluchátka či nutných senzorů i notifikační diodku a nenápadný LED blesk. Po zapnutí na sebe upozorní i podsvícená senzorová tlačítka pod displejem, jejich stisk je doprovázen vibrační odezvou. Na zadní straně najdete čočku fotoaparátu, zadní LED blesk a hlavně čtečku otisků prstů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rychlá čtečka otisků prstů je v nižší třídě příjemným překvapením

Označení Shine je trefné. Alcatel zapustil displej hlouběji do zařízení, což má za následek unikátní „problém“. Při rozsvícení obrazovky totiž světlo prosvítá mezerami mezi tlačítky pro zapínání a regulaci hlasitosti na pravém boku a ještě výrazněji u slotu pro nanoSIM/micro SD kartu na boku levém. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V balení naleznete kromě nabíječky i podprůměrně hrající pecková sluchátka.

Horní strany osazenou 3,5mm sluchátkovým jackem a mikrofonkem ani spodní strany s mikrofonem, repráčkem a microUSB konektorem už se tento problém naštěstí netýká. Zmiňované fotky prosvítajícho slotu najdete v poslední kapitole.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon obíhá ocelový rám, který telefonu zajišťuje dostatečnou pevnost

2. Displej

Použitý zobrazovač telefonu má úhlopříčku o velikosti 5" a HD rozlišení 1 280 × 720 pixelů. To navzdory nižší jemnosti přijímám jako rozumnou volbu. Jednotlivé body bez důkladného zkoumání stejně neuvidíte a omezovat vás určitě nebude. Naopak menší rozlišení může pozitivně ovlivnit výdrž baterie. Zmínit je třeba i 2,5D zahnutí krycího sklíčka.

Klepněte pro větší obrázek
Gamut barevného spektra – bílý trojúhelník vybočuje z plochy normovaného spektra (černý trojúhelník). To značí zkreslování barev. V případě modelu Alcatel Shine Lite je barevné podání posunuto do spektra teplejších odstínů, ale zkreslení není nijak dramatické.

Stran barevného podání nemůžeme vzhledem k ceně očekávat zázraky, což potvrzuje i sondou naměřená odchylka, přesto se Alcatel v dané cenové kategorii patří spíše k nadprůměru. Díky IPS technologii musím pochválit i vynikající pozorovací úhly, jen hodnoty minimálního a maximálního jasu mohly být o něco lepší.

Parametry displeje:

  • maximální jas: 428 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Testovaný model má dobré podsvícení.)
  • minimální jas: 18 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit)
  • průměrná barevná odchylka: 7,74
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty okolo 6 mají stále věrné displeje. Testovaný model má lehce zkreslené podání barev.)
  • maximální barevná odchylka: 10,36 
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U testovaného modelu je to magenta)
  • gamma: 2,22
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Testovaný model má přesné podání šedé barvy)

3. Hardware

Telefon láká hlavně zevnějškem a vnitřní výbava zůstala upozaděna, což dokládá i použití čtyřjádrového procesoru MediaTek MT6737. Ten sice nenáročnému uživateli poslouží, ovšem při obtíženějších úlohách, hraní her nebo při práci s více aplikacemi rychle narazíte na limity. Ale to je v dané cenové kategorii pochopitelné.

Naštěstí jej Alcatel vybavil 2 GB operační paměti (bězně 1 GB volný), které při přepínání aplikací oceníte. Vnitřní paměť vyrobená společností Samsung nabídne kapacitu 16 GB, ovšem po první spuštění máte k dispozici jen 10,6 GB. Stran rychlosti také nečekejte žádné zázraky, test v aplikaci Disk Speed Test naměřil rychlost 61 Mb/s při čtení a 33 Mb/s při zápise. Pokud by vám vnitřní paměť nestačila lze ji rozšířit paměťovou kartou.

Benchmark AnTuTu 6.2.1

Celkové skóre: 28 157 bodů

  • 3D: 2 314
  • UX: 11 227
  • CPU: 10 369
  • RAM: 4 247

Battery Test:

  • 5 683 bodů

Cena se logicky promítla i na konektivitě telefonu. Podpora LTE na všech důležitých frekvencích je sice už samozřejmostí, ale například u Wi-Fi se musíme srovnat jen s pásmem 2,4 GHz a hlavně pouze se staršími standardy 802.11b/g/n, přitom konkurence už často nabízí i standard ac. Zamrzí také absence NFC. Pochvalu však zaslouží přítomnost Bluetooth ve verzi 4.2 a také již ustupujícího FM rádia. Z polohových služeb pak rádi využijete GPS s poměrně rychlou a přesnou fixací polohy.

Výdrž baterie

Přehrávání Full HD videa s Wi-Fi (100% jas):

  • 7 hodin a 12 minut

Surfování na webu přes Wi-Fi (50% jas):

  • 8 hodin a 3 minuty

Doba nabíjení (0 - 100 %):

  • 3 hodiny a 14 minut

Velmi příjemným překvapení pro mě byla čtečka otisků prstů na zádech. Její umístění je sice méně praktické, ale přesto je čtečka rychlá a velmi dobře si poradí i s mokrými prsty. Za tohle si Alcatel rovněž zaslouží pochvalu. Ke každému otisku lze přiřadit aplikaci, která se po odemknutí přístroje daným prstem automaticky spustí.

Pod skleněnými zády se nachází uživatelsky nevyměnitelná baterie o kapacitě 2 460 mAh, což při běžném používání vystačí na jeden běžný den. To v mém případě znamená několik minut hovorů, pár SMS zpráv, zhruba 3 hodiny přehrávání hudby z Apple Music, cca 4 hodiny surfování na webu a komunikaci přes sociální sítě. To vše při zapnutých mobilních datech/Wi-Fi a polohových službách a automatickém jasu. Při menších nárocích však není problém dosažení i jednoho a půl dne. Dvoudenní výdrž by už ale znamenala velké odříkání a aktivaci úsporného režimu.

Nejvíce mě však zklamalo nabíjení, které s originální nabíječkou (1A, 5V) trvalo do úplného nabití více než tři hodiny, a to už je (vzhledem ke kapacitě baterie) opravdu dlouho. Tento problém však do jisté míry eliminujete pořízením výkonnějšího adaptéru.

Po zvukové stránce nečekejte zázraky. Použitý repráček je sice dostatečně hlasitý, ale už od poloviční hlasitosti znatelně šumí. Pro poslech hudby tak raději připojíte sluchátka do 3,5mm jacku. Jedna pecková sluchátka najdete v balení, ale od nich vysokou kvalitu nečekejte.

4. Software 

Na telefonu je nainstalováný Android 6.0 Marshmallow v téměř čisté podobě. Grafické zásahy do systému jsou opravdu minimální a poznáte je jen zřídka, například u zamykací obrazovky s rychlými volbami či přepracované centrální nabídky aplikací, která se scrolluje nezvykle směrem dolů. Čistý Android se však projevil i na dobré optimalizaci, která je vzhledem k slabšímu hardwaru velmi citelná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka prostředí systému

Bohužel si Alcatel neodpoustil zahltit telefon bloatwarem. Až na pár užitečných vychytávek od výrobce jde o aplikace třetích stran, které by si každý mohl kdykoliv sám zdarma nainstalovat. Jde například o aplikace Uber, Shazam, WPS Office nebo Deezer. Naštěstí lze balast odinstalovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Předinstalované aplikace

Pozitivní je, že se Alcatel o systém příkladně stará, což potvrzují pravidelné bezpečnostní aktualizace během testování. S novější verzí Androidu bych ovšem vzhledem k ceně telefonu raději nepočítal.

5. Fotoaparát

Největším zklamáním pro mě byl fotoaparát. Ten sice nabídne dostatečné rozlišení 13 Mpx, ale tím pozitiva končí. Pomalu ostří, a když už zaostří, výsledek stejně za moc nestojí – často rozmazané fotografie s vybledlým barevným podáním, protisvětlo je nepřekonatelný problém, dynamický rozsah je malý. Snad jen za ideálních světelných podmínek a s klidnou rukou se podaří vyfotit slušný snímek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie

S horším osvětlením jde ale kvalita rapidně dolů. Na fotkách je patrný barevný šum, ztrácí se detaily a v případě jasného objektu na scéně počítejte s velkými přepaly. Negativním překvapením jak u nočních, tak denních fotek byl blesk. Místo, aby jim pomohl, tak je naopak pokazil tak, že výsledkem byly jen přeexponované snímky.

Žádná sláva to není ani u přední 5Mpx kamerky. Potěší však přítomnost předního LED blesku, který oceníte při selfie za tmy. Vyloženou katastrofou jsou pak natočená videa. Shine Lite umí natáčet maximálně v HD rozlišení 720p a výsledek je podprůměrný. Videa jsou většinou hodně rozmazaná, obraz má tendenci poskakovat a při přechodu z tmavých míst do světla dochází ke skokové změně expozice.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu

Jestli mám na fotoaparátu chválit, tak podařenou aplikaci. Ta je jednoduchá, přehledná a nabízí i různé vychytávky jako možnost rozdělení snímku na několik částí, čímž lze vytvořit rychlou koláž. Pochválit musím i to, že aplikace naráz nabízí spoušť fotoaparátu i kamery, takže pro natáčení nemusíte zbytečně někam přepínat. 

Redakční hodnocení: 70%

Alcatel Shine Lite je na poměry nižší třídy opravdu nádherný telefon, bohužel design zde zastínil ostatní vlastnosti telefonu, takže musíte počítat se spoustou nedostatků zejména po stránce výkonu a fotoaparátu. Dovedu si však představit, že nenáročné slečně, která chce telefon spíše jako módní doplněk poslouží skvěle. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Telefon v českých obchodech startuje na 4 500 Kč, což je cena, se kterou to bude mít těžké. Vzhledem k tomu, že za stejné peníze už seženete třeba Xiami Redmi 3S LTE nebo povedený Huawei P8 Lite z loňského roku, které mají vyšší výkon a lepší foťák, tak bych si cenovku Alcatelu představoval o několik set korun níže. Navíc když s příplatkem necelé tisícikoruny už můžete koupit o třídu lepší telefony jako jsou Honor 7 Lite, nebo Huawei P9 Lite.

Verdikt: Telefon sází všechny karty na zevnějšek. Kovová konstrukce a sklo je zde bohužel vykoupením za horší výbavu. 

Plusy:

  • Nádherný design
  • Rychlá čtečka otisků prstů
  • Dobře optimalizovaný systém
  • Přední LED blesk

Minusy:

  • Špatný fotoaparát
  • Slabší výkon
  • Absence Wi-Fi 802.11ac a NFC
  • Horší ergonomie

Témata článku: Alcatel, , , , , , Alcatel Shine Lite, Honor 7, Honor 7 Lite, Huawei P8, Huawei P8 64GB, Huawei P8 Lite, Huawei P8 Max, Huawei P9, Huawei P9 Lite, Huawei P9 Plus, Xiaomi Redmi 3S, Přední led, Absence nfc, Úplné nabití, Běžný den, Bezpečnostní aktualizace, Poloviční hlasitost, Líbivý telefon, Dostupný telefon,