ALS: dvě čísla na jedné kartě SIM

Téměř každý uživatel sítě Oskar si už určitě kladl otázku, co znamená přepínání mezi linkou 1 a linkou 2. Jde o funkci, která umožní mít na jedné kartě dvě čísla. Jak pracuje a kdy ji budeme moci reálně využít?
Každý uživatel sítě Oskar vlastnící telefon s podporou funkce ALS si už určitě kladl otázku, co asi znamená přepínání mezi linkou 1 a linkou 2? Co jsou vůbec linky? Je to k něčemu? Kdy ji budeme moci reálně využít?

ALS (Alternative Subscriber Line), tedy alternativní účastnická linka, je služba podporovaná v sítích GSM, která nabízí velmi zajímavou možnost používat najednou dvě telefonní čísla stejného operátora v jednom telefonu. Jsou tu pouze tři podmínky – službu musí podporovat karta, telefon a v neposlední řadě také operátor.

Zatím jen Oskar, EuroTel však přijde možná dřív

SIM karty má pro ALS z našich operátorů připravené zatím jen Oskar. Eurotel a Paegas by tedy při zavedení této služby museli karty SIM měnit. Co se telefonů týče, tak téměř všechny modely prodávané na našem trhu jsou na využití této funkce již připraveny.

A operátoři? Oskar chystá spustit službu ALS do konce letošního roku, bude to mít o to jednodušší, že všichni jeho uživatelé již vlastní patřičně vybavenou kartu. Co možná ale některé z vás překvapí, je to že Eurotel hodlá, dle poskytnutých informací, spustit ALS ještě v prvním pololetí tohoto roku. Předstihl by tak Český Mobil, který se na tuto službu chystá v podstatě již od zahájení provozu své sítě. Paegas zatím, dle dostupných informací, poskytovat tuto služby svým zákazníkům neplánuje.

Co ALS přináší v praxi? Na to lze odpovědět jedním jediným slovem – úsporu, a to jak časovou, tak finanční. Pokud vlastníte několik karet SIM, tak sami nejlépe víte, jaké problémy to přináší, pokud je chcete všechny využívat.

Jak na dvě čísla

Pro používání více SIM karet máte k dispozici následující řešení:

  • Používat jeden telefon a měnit v něm karty SIM.
  • Používat jeden telefon a speciální baterii nebo kryt na více SIM karet (pro změnu SIM karty není nutné telefon rozebírat, stačí ho jen vypnout a při opětovném zapnutí telefon vybere další kartu SIM v pořadí).
  • Koupit si telefon Benefon Twin – do telefonu je možné dát 2 karty SIM najednou. Při každém zapnutí telefonu vám dá telefon vybrat, kterou z nich má aktivovat.
  • Používat více telefonů najednou.

Všechny tyto možnosti, kromě té poslední, mají jednu společnou nevýhodu – přijímat hovory a textovky můžete vždy jen na jednom telefonním čísle. Poslední možnost, používat více telefonů, tento handicap sice vyřeší, ale vaše peněženka z ní pravděpodobně moc nadšená nebude. Přichází tedy možnost pátá – ALS. I toto řešení přináší jednu nevýhodu, a to v tom, že obě čísla, která chcete používat na jedné SIM kartě musí být od jednoho operátora.

Jaké má ALS výhody?

Možná si řeknete, že používat dvě čísla, potažmo tarify, od jednoho operátora je zbytečné, ale nemusí tomu tak vůbec být. Jednou z největších výhod, kterou ALS přináší, je možnost mít v jednom telefonu, na jedné kartě SIM svůj služební telefon, kam volají zákazníci, dodavatelé, spolupracovníci a množství dalších lidí spjatých s životem podnikatele, spolu se svým soukromým telefonem, kam volá pouze vaše rodina a vaši přátelé. Zejména ve velkých společnostech zaměřených na IT či finančnictví se totiž zaměstnanci dostávají do situace, kdy jejich služební telefonní číslo má velké množství lidí, kteří jim volají ve dne v noci a jejich přátelé a rodina se dovolat nemohou. Navíc poté, co těmto pracovníků, již popáté zazvoní v sobotu v devět hodin večer telefon a ozve se dotaz typu: „Kolik stojí…?“ nebo „Jak si vedou akcie firmy XY na trhu?“ nebo „Kdy budete schopni dodat…?“ apod., tak vypnou telefon a mrští s ním o stěnu kamsi do kouta.

Za levnější hovory a SMS

Dalším přínosem by mohla být možnost zkombinovat dva tarify u jednoho operátora tak, že byste využili z každého tarifu to nejlepší. Typickým příkladem by mohlo v současnosti být kombinace tarifu Slyším Vás od Oskara, který nabízí nejnižší ceny za posílání SMS v ČR, s nějakým jiným tarifem s výhodnými cenami hovoru (např. Volám Často). ALS by tedy mohlo přinést jednak klid do podnikatelských domácností a jednak i snížení cen. Co ale tato služba přinese ve skutečnosti, záleží jen na operátorech. Nám zbývá jen doufat, že tato služba přijde již brzy, a to za co nejvýhodnější ceny.
Diskuze (6) Další článek: Tipy pro posílání textových zpráv II.

Témata článku: , , Benefon Twin, Akcie firmy, Karta, Soukromý telefon