Americká policie chytala zloděje balíků pomocí kamer, GPS a falešných krabic

Moderní techniku, ale i falešné krabice jako od Amazonu použila policie v americkém státě New Jersey. Cílem akce, o níž informovala agentura Associated Press, bylo odhalit a chytit zloděje zásilek v hlavním městě Jersey City.

Falešné balíčky oblepené typickými páskami obsahovaly zařízení pro určení přesné polohy. Místa s návnadou sledovaly také kamery. Policie tak mohla zjistit, kde se zásilka nachází a případně chytit zloděje při činu.

První balíček ukradli za tři minuty

V případě, že se balíček pohnul, obdržela policie upozornění, na jehož základě pak provedla další kroky. Jako součást důkazních materiálů proti zatčeným pak sloužily záznamy z kamer. Operace se zaměřovala na nejvíce rizikové oblasti vybrané na základě kombinace oficiálních údajů o trestné činnosti a informací o krádežích registrovaných Amazonem.

Akce přinesla ovoce. Jeden z falešných balíčků vydržel na verandě pouhé tři minuty. Policejní kapitán James Crecco konstatoval, že se původně domnívali, že jde o chybu, nicméně záhy příslušníci zadrželi zloděje.

Krádeže balíčků jako zásadní problém

Vtipné na celé akci je, že krabice, jež měly přilákat zloděje, byly mimo jiné umísťovány k domům příslušníků policejního sboru. Šéf policie v Jersey City řekl, že doufá v další rozšíření tohoto programu, který prošel právním přezkumem a byl schválen obecním prokurátorem. Podobné akce v minulosti proběhly v Novém Mexiku, Kalifornii či Oregonu.

Počet odcizených zásilek sice Amazon nezveřejnil, ale zjevně se jedná o poměrně zásadní problém, když se ho rozhodl řešit touto cestou. Údaje o krádežích nesdělily ani doručovací služby UPS A FedEx, dle jiných zdrojů však končí v rukách zlodějů až pětina zásilek z e-shopů.

Zásilky jsou proto často předávány sousedům, případně mohou adresáti využít službu Amazon Key. V jejím rámci si koupí speciální zámek s kamerou, který nainstalují na hlavní dveře. Cloudový zámek pak umožní doručovateli odemknout dveře a uložit balík do vstupní chodby.

Během prvního dne bylo provedeno pět zatčení. Ne vždy si ale policisté hned došli pro toho, kdo balíček odnesl. V některých případech sledují pohyb zloděje, aby zjistili, kde a jak se snaží prodat ukradené zboží. Je pravděpodobné, že už samotné zveřejnění zprávy o návnadách a zapojení policie může mít silný preventivní dopad.

Diskuze (1) Další článek: Hyundai představil první auto se čtečkou otisků v klice. Umí mnohem víc, než jen odemknout

Témata článku: , , , , , Krádež, Policejní sbor, Americký stát, Kapitán, Podobná akce, Zásadní problém, Zlo, Zloděj, Balík, Oregon, Balíček, Zásilka, Mexiko, Policie, První balíček, Moderní technika, První den, Důkazní materiál, Associated Press, Trestná činnost