Amerika bojuje se spamem

Diskuze čtenářů k článku

Berry  |  14. 11. 2001 00:10

Prave si procitam vsechny ty "chytre" nazory o Americe a musim se smat nad neznalosti ci zavisti, jakou z tech clanku citim. Amerika rozhodne neni v praveku-narozdil od nas (  3 mob. operatori a predrazene ceny a telefony, atd.), jak nejakej chytrak napsal. Jenom pro zajimavost- ceny telefonu jsou v USA polovicni nez u nas, za 40$ pausalniho poplatku mate kolem 3000 minut-kdykoliv ( nebo 600 min. a vikendy a vecery neomezeny)  a 40$ je pulka dne prace ! - takze platby za prichozi hovory nevadi a kdo by se unavoval datlovanim SMSek?. To jenom u nas je to hit, protoze je to levny. Pokryti je taky slusny, samozrejme krome pousti, prerii a divociny ktera tvori mozna pulku USA. Operatoru je zhruba 10 - ne 3 jako v Cechach a druh site neni jednotny GSM jako u nas,ale rozmanity-coz je duledek dlouhodobeho vyvoje.                                                                                                                                                                     Pro ty "chytraky" co pisou "chytry" prispevky - kdyz se u nas cekalo na pevnou linku 10 let,coz bylo asi pred 11 lety, tak v Americe byly uz davno mobily.                                                                       A jedna perlicka na zaver - vsem tem zavistivcum: Za pevnou linku -(neomezeny volani 24hod. denne-30dni v mesici) se plati pausal zhruba 25$ mesicne (dve hodiny prace) !!!. -a to neni nikde na svete.

P.S. Takze priste nepiste o cem nevite.

                                                                            

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Zamecnik  |  14. 11. 2001 12:21

U nás jsou pouze tři operátoři, ale to bude asi proto, že USA má asi 115 krát větší rozlohu a 28 krát více obyvatel. Tudíž byste měl počet operátorů a druhů sítí srovnávat spíše s celou Evropou a nikoliv pouze s naším malým trhem. Co se týká druhů sítí, tak mohu konstatovat, že u nás jsou v podstate tři. Tedy GSM 900, GSM 1800 a analogová NMT. Ale počet sítí je údaj celkem k ničemu. Je velmi obtížné srovnávat ceny za hovory u nás a v Americe. Vždyť se jedná o naprosto odlíšné ekonomiky. Do tohoto srovnávání bych se nerad pouštěl. Už vůbec nemůžete porovnávat ceny dotovaných telefonů, které vznikají velmi rozdílným způsobem, než ceny samotných telefonů. Ceny za hovory možná jsou levnější, jenomže nic víc s mnoha Americkými telefony nezvládnete. Maximálně si ještě umí zahrát na vysílačku.

Co se dá ovšem velmi dobře srovnávat je technologická vyspělost. A tady si myslím, že má Evropa v oblasti mobilní komunikace značně navrch. Je nesporné, že analogové sítě jsou zastaralé a v USA je většina mobilních sítí právě analogových. Zkuste mi v USA najít mobilního operátora, který nabízí následující, nebo jim podobné služby: WAP, posílání log a melodií, EMS, SIM Toolkit, GPRS, HSCSD a co se týká samotných telefonních přístrojů, tak se taky není o čem bavit. Strávíl jsem v americe 4 měsíce a moc dobře znám ty obří telefony s malými dislpeji a podivným ovládáním a hlasně malou výdrží.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Berry  |  15. 11. 2001 02:50

Je asi fakt, ze USA je v technologicke urovni o neco pozadu (jedna se ale spise o mesice zpozdeni),ale ja se na cely tento problem divam z pohledu bezneho uzivatele a je zcela jasne,ze v porovnani ma USA jasne navrch- ekonomicke duvody jsou nejdulezitejsi.                                                                                                     Nevim, kdy jste stravil 4 mesice v USA, ale rekl bych, ze uz to bylo hodne davno. Je pravda, ze Evropa ma navrh v mnozstvi nabyzenych sluzeb, ale jedna se vetsinou o sluzby doplnkove a pro normalniho uzivatele malo vyuzivatelne. Tyto sluzby - napr. SMS,EMS,posilani log a melodii atd. nejsou v USA potrebne (nejsou popularni) z jednoho prosteho duvodu- ceny za hovorne jsou nizske, plus neomezena pevna linka a tim padem neomezeny internet za pausal od10$  mesicne. Proto  je popularni Paging a to numericky i textovy, nebo mobilni e-mailove sluzby(Palm-reader).otrebne.                                                                                                                                     Sluzba SIM-TOOLKIT je spojena s GSM siti, kterou provozuji pouze 2 operatori (VoiceStream a Cingular).Vetsina operaturu nepuziva SIM karty.                          Analogova sit je uz take ve vetsine pripadu historii(krome ridce obydlenych oblasti).  WAP a GPRS  nabizi vetsina operatoru- napr. VoiceStream za 2.99$ pausalu mesicne. Ceny telefonu jsou opravdu polovicni- napr. prave sem koupil Motorolu Timeport P280 a stala mne 160$ coz je  o polovinu levnejsi nez v Cechach-(dotovana stoji 99$).                                                                                                       A nakonec k velikosti telefonu. V USA se prodava vetsina stejnych modelu jako v Cechach-rozdil je pouze v oznaceni ,takze je nesmysl delat rozdily.Je pravda, v USA ma hodne lidi "cihly",ale to bude nejspis, ze ke kazde smlouve dostanete starsi model telefonu(i vice) zdarma. Neni to omezenou nabidkou telefonu.Takze kazdy ma co mu vyhovuje.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zoncna  |  15. 11. 2001 07:49

Takze mily Berry, rad bych uvedl na pravou miru tvuj prispevek do diskuse a zacnu uplne od zacatku. Jsem v  USA 1 rok a mobilni telefon pouzivam 4 mesice. Nez jsem zacal vyuzivat mobilnich sluzeb, absolvoval jsem okruzni jizdu po vsech operatorech (pobyvam v Chicagu) a kladl jasne a strucne svoji zakladni podminku: sms-ky do a z Evropy. K memu prekvapeni, at to byl autorizovany dealer nebo primo prodejna operatora nebo specializovany obchod( Radio Shack, Best Buy, Circuit City), nikdo nevedel. Vsichni az na prodavace v Radio Shacku a Best Buy-e volali linky svych operatoru a vysvetlovali co za exotiku to vlastne chci. Po odlozeni sluchatka mi s profesionalim usmevem sdelili ""No Way" (nemozne, nelze). Pouze jeden operator na me vyrukoval s fantastickou novinkou a to, ze za prvni minutu prijateho hovoru nebudu platit (Primeco).   Zacal jsem se tedy pidit po informacich na netu. Nic lehkeho, v te dobe jsem nemel inet doma a onen proklamovany inet v americkych knihovnach je sice zdarma, ale mate ho k disposici jen pul v lepsi pripede 1 hodinu. (Zkusenosti ze statu Missouri, Iowa, Colorado, Illinois) Zjistil jsem, ze musim najit operatora, ktery pracuje na frekvencich GSM, a system PCS. Tyto dve podminky splnuje pouze operator Voice Stream. Presto, ze me prodavac upozornoval, ze zpravy nemohu posilat, telefon jsem koupil (Ericsson T29 za $125). Mel jsem s nim potize stejne jako moji dva kamaradi. Pozdeji jsem ho vymenil za Siemens S40. Sms-ky vesele odesilam , ale prijmu jsou schopny pouze starsi predvolby nasich operatoru ( 602, 603, 604, 608). Na nove predvolby, ktere jsou ted u nas v prodeji, zprava vubec nedorazi. Z 602 a 604 lze vyberem volby odpovedet odepsat. Napsat sms-ku, zadat cislo na mobil do USA a odeslat sice lze, regulerne za ni zaplatite ale sms-ka nikdy nedorazi. Provolal jsem 3 petidolarove telefoni karty a jedinym vysledkem bylo ujistovani, ze neni duvod, proc by kterykoliv ze zakazniku konkretne Paegasu nemohl posilat sms-ky do USA. Dodnes se to nepodarilo. i z netovych sms bran chodi zpravy jen obcas. Co se tyce 3000 minut za 39.99 (bez taxy!!!) je v nabidce necely mesic, ale mozna, ze v Chicagu jsme pozadu.A ta cena mi nizka nepripada, pracuju na azbestech a za 8 hodin prace vydelam $200 a $40 mi porad pripada jako slusnej balik. Je to jidlo na tyden, nebo 2 plny nadrze benzinu. A jeste k pevne lince: mam pred sebou svuj bill (ucet) za pevnou linku a v nem stoji, ze mesicne platim vcetne federalni taxy $45.48  a mam 200 minut lokalniho volani zdarma. Znamena to, ze pokud volam stejnou predvolbu jako je moje (773) cerpam z tohoto kreditu. Je jedno zda pevnou ci mobil. Mam tan nejlevnejsi zakladni servis. Internetove pripojeni je tu opravdu pohadka:$14.95 mesicne za dial-up + 5 centu za kazde pripojeni. V praxi to znamena, ze kdyz se pripojim 1.1. a odpojim 31.1. zaplatim $14.95 + 5 centu. Drazsi pripojeni, obdoba naseho ISDN se jmenuje DSL a je mesicne bratru za $53. Tyto popisovane sluzby jsou v nabidce firmy Ameritech.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Berry  |  16. 11. 2001 03:28

Jak je to s SMSkama z mobilu do Evropy nevim, ja je posilam z internetu - to je zadarmo a funguje to spolehlive. Jinak, ze platis 45.48$ za pev. linku a mas 200 min. slysim prvne. Nevim jak je na tom Chicago, ale ja jsem tady 6let-( ted bydlim v Houstonu) a bydlel jsem i v Coloradu a vsude sem platil kolem 30$ za neomezeny lokalni volani vcetne identifikace volajiciho (Caller ID)a Call Vaitingu - a to se da sehnat levnejc !.                                                                                                                                         Ze 39.99$ jsou slusny penize, je fakt -protoze si za ne muzes hodne koupit, ale delas na to skoro 2 hodiny mesicne! (ja 3.5 hod.) a to je nic - kdyz zijes v Americe, tak musis prestat prepocitavat penize.                                                                                       JInak DSL tady stoji kolem 40$ bez dane, ale rekl bych ze lepsi je Road Runner - pres kabel. televizi.                                                                                                                               Jaky mas zkusenosti s Ericssonem T39 (pises T29??) a se S40 ?-Tyhle dva telefony jsem zvazoval, ale nakonec jsem koupil Motorolu Timeport P280.

                                                                                                                                                            

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zoncna  |  16. 11. 2001 08:16

Trochu to opravim, lokalni volani znamena volat stanici do okruhu 8 mil a je zdarma. 200 min. zdarma  je do dalsiho okruhu( nevim kolik mil ).  Sluzby ktere popisujes mam taky a ceny jsou tak jak jsem psal. Ty urcite nemas Ameritech, ale nejakou jinouspolecnost.  Sms-ky do Evropy nejsou problem, ale obracene to nechodi. Koupil jsem skutecne T29. Sekal se, vypinal, a nuloval cas a datum. S 40 me stala $380 a taky se obcas sekne. T 39 stal pred mesicem na netu $440. Od zkusenejsich harcovniku mobilnimi problemy v USA jsem se dozvedel, ze telefony ktere v Evrope chodi bez problemu tady moc dobre nefunguji ( Ericsson, Nokia atd.) Naopak telefony  ktere v Evrope moc lidi nekupuje pro jejich "zlobivost" (Motorola) tady chodi jak hodiny. Zajimave, ze? A ja osobne  jsem byl ochoten hodit T29 do zdi druhy den po tom co jsem ho koupil ac na Ericssony nedam dopustit. Muj prvni telefon byl Phillips Fizz. Odlozil jsem ho po 3 mesicich a koupil za 19.500 Kc Ericsson GH 388. Nikdy nezapomenu a pravidelne chodim na hrob nosit cerstve kvetiny. Ten telefon zil 5 let, spotreboval 2 baterie a zemrel na elektrokorozi. Smrt mel rychlou a doufam, ze bezbolestnou. Zakusil pady o 2  patra v panelaku dolu, 2 koupele ve vane a v prehrede. A to vsechno, celych 5 let bez "prezervativu". Takze jsem skalni Ericssonak. Vyzkousel jsem toho doma hodne vcetna slavne 7110 ( panecku to byla mrcha!) ale GH 388 jeste zadny telefon z pohledu spolehlivosti neprekonal. S 40 ma hodne vyuzitelnych funkci. Je trochu pomalejsi, obcas musim sahnout k resetu vytazenim baterie, ale uz jsem si zvykl. Naposledy me rozesmal, kdyz zacal pipat, ze ma hlad a na displeji mi ukazoval blikajici baterku a nad ni udaj ze baterie je nabita pouze na 105% ( spravne %5). Jeden postreh na zaver: Ac nosim S40 opet bez ochrany, pod slickem displey-e neni a ni zrnko prachu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
wacko  |  09. 11. 2001 19:31

Já jako prodejce si myslím ,že nejhorší spam je Paegas Info Plus. SIM toolkit menu se tak cpe kam může. U Siemensů se vetře pod levé dialogové tlačítko,u Motorol (v sadách) se nedá odstranit z krátkého menu a u většiny telefonů je na první pozici v menu.

Hlavní problém teda je ,že většina nepoučených si tak za vlastní peníze objedná to co ani nechce.  Nejde to zablokovat (změnou SMS centra, na infolince) a pokud si to Objednáte tak vám to operátor na infolince nedokáže zrušit. Paegas tak vydělává na nešikovnosti lidí !!

Chudáci důchodci a hromada dalších ,kterým to denně na telefonu ruším.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Zámečník  |  10. 11. 2001 17:08

V tomto případě se sice nejedná o spam v pravém slova smyslu, ale máte pravdu, že pro neznalé je to mnohdy velké překvapení, pokud jim začnou chodit textovky se zprávami a musí za ně platit. Jenomže oni si o ně sami zažádali právě tím, že stiskli omylem to tlačítko. Jenomže problém je v tomto případě spíše v nedostatečné informovanosti zákazníka. Pokud by prodavačl klienta na Paegas Info Plus dostatečně a především srozumitelně upozornit, nic podobného by se dít nemuselo. Nebo si má zákazník pořádně číst návody, vím, já je taky nečtu, ale to je tak i u mnoha jiných věcí každodenní potřeby. 

Každopádně mně se blokace levého dialogového tlačítka na Simenesu taky příliš nezamlouvala, ale vzhledem k tomu, že tam je i eBanka, kterou využívám dost často, tak je to fajn a i to Paegas Info občas využiji.

Pravdou je, že to odnesou chudáci důchodci a pod, ale tak ať jdou k jinému operátorovi, když se jim to u Paegasu nelíbí.

A víte co, možná to není špatný námět na další článek...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Clyde  |  13. 11. 2001 11:11

Zdaleka se to netyka jen PG.

U ET se mi na S35 zmenilo leve tlacitko pod displejem taky na "sluzby SIM karty" (mel sem tam puvodne psani SMS) a nejde to zmenit. U Siemense to neni tak velky problem - daji se pod cisla (zkracene volby) nastavit i funkce (nejen telefonni cisla), ale ta drzost me docela toci. Neco si koupim a nekdo jinej mi bude rikat (vlastne neodvolatelne poroucet), jak to mam pouzivat? Kde to sme?

C.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DS  |  14. 11. 2001 11:21

Pokud vím, na některých Siemensech (100% na S-10 - měl jsem ho jako služební) nebylo třeba ani nějaké tlačítko zmáčknout. Tato "služba" se aktivovala sama od sebe. Na infolince o tom věděli, ale nemohli nic dělat. Bylo potřeba posílat SMSky a službu odhlašovat....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bogota  |  09. 11. 2001 07:30

no US je někde úplně jinde. Před dvěma měsíci se můj kolega vrátil z US, ptal jsem  se ho, jak to tam je s mobilama. Říkal, že tolik cihel dlouho pohromadě neviděl. Ale oni z toho jenom volají, takže jim nějaká ergonomie a hmotnost žíly netrhá. Taky jsem se dozvěděl, že z telefoního čísla nepoznáte, zda-li jde o mobil, či pevnou linku.

Jestli se někdo pozastavujete nad tím, jak to, že jsou u nich na prodej i databáze - jde o konzumní společnost, kde koupite úplně všechno, vždyt máte právo na informace, také máte třeba právo na zbraně. Jste absolutně svobodní - pokud máte peníze. Prý to není až tak svobodná země - přeqapili mě nějaké absordity, ale to do této diskuse nepatří. Můžu jen doufat, že nám to zatím nehrozí.

 Nedávno jsem kdesi četl článek o tom, že Fidel Castro na Kubě uvažuje o síti mobilních telefonů, ale schválně qůli amíkům uvažuje o freqencích zavedených v Evropě. Jednak nebude podporovat imperialisty :)), a druhak více podpoří národní průmysl - turistický ruch.

čau

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Zamecnik  |  09. 11. 2001 10:45

S tím voláním na mobil máte úplnou pravdu. Z telefonního čísla nelze vůbec poznat, zda se jedná o mobil, či o pevnou lajnu. A to je jeden z důvodů, proč se za příchozí hovory platí. Volající pak platí stejnou cenu za hovor ať volá na mobil, či na pevnou. Majitel mobilu tedy doplácí rozdíl mezi těmito cenami.

A co se Fidela týče, ten má teď asi jiný starosti, vžyť nebudou mít po nedávném tajfunu ti kubánci co do úst....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dejvidek  |  08. 11. 2001 21:40

Co se týče mobilů, je USA vůči třeba naší pidizemičce v pravěku, naopka je tomu u internetu....to že se platí za příchozí SMSky a hovory mě nepřekvapuje, spíš by mě zajímalo, jestli někdo nemá link na nějakýho operátora v USA, zajímalo by mě třeba pokrytí. Nedávno sem si prohlížel modely Nokie pro americkej trh a jen tak sem se u toho pousmál . dejv

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Zámečník  |  08. 11. 2001 22:40

Zkuste třebas tyto odkazy:

Verizon
AT&T
Sprint PCS
Voice Stream
Nextel

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radomír Slezák  |  08. 11. 2001 09:55

A pak ze je amerika na cele technickeho pokroku, kdyz my tady za prichozi SMSky neplatime, natoz za prichozi hovor a SMSky u nas funguji jiz nekolik let. Pri zpravach o analogove siti mobilu v USA se jenom pousmeji. Zrejme plati, kdo prijde pozdeji vyhrava, nebot si zavede moderni technologii a nemusi se zdrzovat a zabyvat tim, jak prejit ze "starecka" na neco noveho.

Pekny den

Jo a zajimalo by me pro mobimania a mobil.cz maji dost casto uplne stejne clanky, ze by unik informacnich zdroju ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vladislav Janeček  |  08. 11. 2001 10:12

Nebude to tím, že obě dvě média píšeme o stejné oblast - o mobilních komunikací? Výrobci mobilů přece nevyrábějí některý telefon pro MobilManiii a jiný pro Mobil

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radomír Slezák  |  08. 11. 2001 10:44

Hmm

V zákulisí Eurotelu – jak se hlídá síť versus Navštívili jsme dohledové centrum Eurotelu

A takových je více, všiml jsem si jíž dříve. Berte to spiše jako "poškládlení" Jinak máte pravdu, že když se objeví např. nový mobil asi není celkem překvapivé, že se o tom dočtu na obou serverech.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vladislav Janeček  |  08. 11. 2001 10:55

samozřejmě, podobě jako s výrobci mobilů je to také s mobilními operátory - takže když včera Eurotel ukazoval novinářům své dohledové centrum, byli jsme tam také a je zcela pochopitelné, že o tom také dnes napíšeme

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Zamecnik  |  08. 11. 2001 10:46

A co se tyka toho pokroku v Americe, tak je velmi zajimave videt mapy pokryti. Sama prazdna mista a to zdaleka nemluvim jen o Grand Canyonu.

V Americe je mnohem popularnejsi paging, coz asi vite, ale byl jsem prekvapen i mnozstvim mobilnich zarizeni pouze na e-maily. Tyto krabicky tam ma mnohem vice lidi nez mobil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DS  |  08. 11. 2001 08:54

Ještě nikdy mi na mobil nedorazila nevyžádaná SMSka. Jediným příkladem spamu může být nefunkční Click box, který do mailboxu posílá hlášky typu "Mail delivery subsystem: user unknown" a podobné (to když zrovna "neexistuje" moje mobilní adresa) a tyto hlášky následně příjdou na mobil (adresa již existuje). Takže jediným spamerem alespoň u mě je sám operátor. Mimochodem, byly doby, kdy jsem těchto zpráv dostával tisíce denně, nyní se jedná "už" jen o desítky za týden.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal  |  08. 11. 2001 09:31

Tisíce denně ? A to jste ještě nevypnul Click?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DS  |  08. 11. 2001 10:04

Jo, rekord byl 20 000 za den, 50 000 za vikend. Cely den jsem pak cistil mailbox a hrozil se, kolik zprav je jeste ve fronte. Musel jsem pak Click vypnout, jinak by me nasi technici "zabili". Od te doby jsem ten "potizista s Clickem"... Paegas Pager je o neco lepsi (Paegas se vratil k osvedcenemu systemu sms.paegas.cz) takze jsem si mohl preposilani hlasek na mobil opet nastavit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor