Android 12L míří do tabletů a skládaček. Jako první jej nasadí Samsung, Lenovo a Microsoft

  • Google potvrdil chystané aktualizace na Android 12L
  • Dostanou jej vybrané modely značek Samsung, Lenovo a Microsoft
  • Do zařízení dorazí nový Android v průběhu letošního roku

Google na svém blogu oznámil, že se na vybraná zařízení s Androidem 12 velmi brzy dostane nová verze systému s označením Android 12L. Jedná se o aktuální verzi Androidu, která je připracovaná pro účely velkých a skládacích displejů. Hlavní změnou prošla domovská, zamykací a notifikační obrazovka včetně nastavení, které nově lépe využívá přidělený prostor. 

Kupříkladu, při vysunutí horní lišty se zástupci rychlého spuštění seřadí na levém kraji displeje, zatímco notifikace na vás vyskočí na pravé straně. Tlačítko pro vymazání notifikací bude při držení obouruč rychleji přístupnější poblíž pravého boku displeje. V systémovém nastavení čistého Androidu se nově počítá se dvěma sloupci. V levém se nachází položky nastavení, v pravém pak najdete samotný obsah podnabídek. Google tak navázal na některé OEM výrobce, kteří podobnou strukturu používají ve svých nadstavbách. Při nastavování si tak ušetříte „nekonečné“ návraty zpětnou šipkou.

Zřejmě nejvýraznější systémovou změnou, ze které by měli mít radost zejména uživatelé tabletů, je nový taskbar. Ve spodní liště se objevuje pruh s ikonami aplikací, které můžete ve stylu „Drag & Drop“ přetáhnout na plochu a hned tak dvojici otevřít v režimu Multidispleje. Poměr mezi jednotlivými aplikacemi je možné samozřejmě velmi snadno upravit.

Google na svém blogu potvrdil, že Android 12L není povinnou aktualizací systému, ale jen jakousi odnoží, která dorazí na vybrané tablety a skládačky značek Samsung, Lenovo a Microsoft. Jedná se o první potřebné změny pro výše zmíněné typy zařízení, další novinky přinese až připravovaný Android 13. Ten by měl v podobě jednoho univerzálního systému obsloužit všechny různé konstrukce a typy displejů. Updaty na Android 12L budou u zmíněných výrobců k dispozici v průběhu letošního roku.

Android 12L byl oznámen v průběhu loňského AndroidDevSummitu:

Zdroj Google Blog

Diskuze (1) Další článek: Hackeři prolomili bariéry Samsungu. Z firemního serveru získali 190 GB dat s důležitými zdrojovými kódy

Témata článku: Google, Lenovo, Microsoft, Samsung, , , , , , , , , , , , Displej, Skládačka, Samsun, Draga, Taskbar, Mic, Mir, Google blog, Zařízení, Multidispleje,