15 let s Androidem. Jak se vyvíjel nejrozšířenější mobilní operační systém na světě

  • Operační systém Android je tu s námi bezmála patnáct let
  • Dnes je jasná jednička, konkuruje mu pouze iOS
  • Podívejte se, jak se vyvíjel od verze 1.0 až po Android 14

Android 1.0 

  • Rok uvedení: 2008

Premiérová komerčně dostupná verze Androidu nesla číslo 1.0 a běžela na historicky prvním telefonu s tímto operačním systémem T-Mobile G1, známém také jako HTC Dream. Společné představení proběhlo 23. září 2008. V prvopočátcích se jednalo spíše o systém pro technologické nadšence, čemuž odpovídalo i jeho z dnešního pohledu archaické a strohé uživatelské rozhraní.

Klepněte pro větší obrázek
Android 1.0

Od Linuxu Android převzal koncept aplikačního repozitáře v podobě aplikace Android Market, která sloužila nejen ke stahování a instalaci programů, ale i jejich automatickou aktualizaci. V následujících letech byl Android Market přejmenován na Obchod Google Play, a kromě aplikací začal nabízet i hudbu, knihy a filmy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Android 1.0 v telefonu T-Mobile G1

Další silnou stránkou tehdy začínajícího systému byla synchronizace. Synchronizovaly se kontakty, kalendář a pošta – vše pochopitelně vůči službám poskytovaným Googlem. Při výměně telefonu tak odpadlo do té doby problematické přenášení či ruční přepisování adresáře.

Součástí základní softwarové výbavy byl dále webový prohlížeč, hodiny s budíkem, Mapy Google s GPS navigací, Kalkulačka, Galerie a řada dalších programů. Pochopitelně nechyběla konektivita v podobě mobilního připojení, Wi-Fi a Bluetooth.

Android 1.1 

  • Rok uvedení: 2009
  • Přezdívka: Petit Four

V únoru 2009 vyšla aktualizace, původně určená výhradně pro HTC Dream. V první řadě opravovala chyby, které se objevily v prvním vydání. Přidala i několik nových funkcí, jako bylo zobrazování podrobností a recenzí o firmách v Mapách Google či možnost přidávání příloh ke zprávám.

Diskuze (81) Další článek: Blackview Tab 16 je elegantní tablet za rozumnou cenu. Nejrychlejší kupující mohou získat klávesnici jako dárek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,