Andronix. Duše Linuxu žije v každém Androidu. Ukážeme vám, jak jej rozjedete ve virtuálním stroji

  • V Androidu si můžete rozjet virtuální Linux
  • S výběrem a nastavením pomůže aplikaci Andronix
  • Budete však potřebovat i samostatnou VNC prohlížečku

Android je operační systém jako každý jiný, a tak si i v něm můžete spustit virtuální stroj, v němž může běžet vaše oblíbená distribuce Linuxu. Pomoci si můžete např. aplikací Andronix, která je jakýmsi konfigurátorem. Aplikaci si stáhnete zadarmo z Google Play, a přímo v ní si vyberete požadovanou distribuci Linuxu. Líbí se nám, jak výběr z distribucí Linuxu, tak i to, že vás aplikace, jako jedna z mála, neotravuje reklamami.

Na výběr jsou nijak nemodifikované i upravené verze Linuxu, k nimž si můžete stáhnout i jedno ze tří desktopových prostředí (LXDE, LXQT či XFCE). Postupným výběrem všech součástí systému dojde k vytvoření příkazu pro stažení, který je třeba překopírovat do terminálové aplikace Termux. Tu si můžete stáhnout např. z obchodu F-Droid. Jedná se o linuxový terminál, do nějž zadáte příkaz ke stažení, jehož postupný průběh v aplikaci Termux uvidíte.

Výběr distribuce a instalace přes Terminál

Nečekejte, že se o vše postará automatika. V průběhu instalace musíte ručně nastavit časové pásmo, jazyk či klávesnici, a to podle pokynů na displeji. Součástí instalace je i heslo, které je třeba pro otevření virtuálního strojue. Zvolte si nějaké jednoduché, které si snadno zapamatujete. Posledním krokem instalace je nastavení rozlišení pro virtuální stroj, v němž distribuce Linuxu poběží. Můžete zvolit pevné rozlišení, popř. zvolit automatickou detekci dle používaného zařízení.

Klepněte pro větší obrázek
V aplikaci Andronix si vyberete oblíbenou distribuci Linuxu, kterou si stáhnete do telefonu. Budete však ještě potřebovat „prohlížečku“ pro Linux, který poběží ve virtuálním stroji VNC (Virtual Network Computing)

Jakmile máte hotovo, je třeba do telefonu nainstalovat prohlížeč pro virtuální stroj, nám se osvědčila aplikace VNC Viewer. Po spuštění je třeba přidat nové připojení, a to s adresou localhost:1. V této chvíli budete potřebovat heslo, které jste si zvolili při instalaci, a dále můžete nastavit grafickou kvalitu na nejvyšší. Po následném spojení je třeba odkliknout, že akceptujete nezabezpečené spojení, a máte rázem před sebou vybrané grafické rozhraní Linuxu.

Pokud se spojení nepovede, je třeba v aplikaci Termux zadat příkaz vncserver-stop (pro zastavení serveru, jako port vyberte 1) a pro jeho opětovné spuštění zadejte vncserver-start. V případě pokusu o opětovné spuštění můžete opět využít aplikaci Andronix, která po zadání stejného příkazu jako v prvním kroku pouze vyhledá aktualizace již stažených balíčků. Samozřejmě můžete libovolně experimentovat s distribucemi a nastaveními, jak je vám jen libo.

Klepněte pro větší obrázek
A toto už je ukázková podoba virtuálního Linuxu na Androidu

Ve finále však hodně záleží i na samotné „prohlížečce“, protože některé z nich jsou dosti pomalé či vyložené neintuitivní. Linux jsme zkoušeli na Samsungu Galaxy Z Fold4, který má dost velký displej k dotykovému ovládání, které však bylo i tak poměrně komplikované (zejména simulace tlačítek myši), alternativně vám však nic nebrání, abyste k telefonu nebo k tabletu připojili bezdrátovou myš a klávesnici. A pokud budete v koncích, můžete si k aplikaci přečíst obsáhlou nápovědu.

Oficiální návod k aplikaci Andronix:

Po spuštění virtuálního Linuxu vás zřejmě dostane to, jak „vybydleně“ systém vypadá. Cokoliv chcete do systému dostat, musíte učinit ručně přes Terminál. Andronix nabízí i distribuce, které jsou předvyplněné veškerým aplikačním obsahem, a navrženy pro maximální výkon včetně responzivního uživatelského rozhraní.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud si chcete vyzkoušet Linux naplněný softwarem a s responzivním uživatelským rozhraním, budete muset zaplatit za tzv. Modded OS. Jednorázový poplatek 60 Kč je však snesitelný

Pokud to s Linuxem na Androidu myslíte vážně, jsou pro vás určeny tzv. upravené systémy, které jsou však placené. Na výběr je Ubuntu XFCE, Debian XFCE, Ubuntu KDE a Manjaro XFCE. Ve všech případech systémy stojí „sympatických“ 60 Kč, a jedná se o jednorázový nákup, který se synchronizuje se všemi vašimi zařízeními.

Diskuze (4) Další článek: LG vyrobilo unikátní teleobjektiv. Nabídne kontinuální zoom v rozsahu 4 až 9×, přesto je stále velmi kompaktní

Témata článku: , , , , , , Stroj, Instalace, Aplikace, Výběr, VNC, Debian, Distribuce, Nastavení,