Andy Rubin o novém Androidu, Nexusu, WP7 a Siri

Andy Rubin se v rozhovoru rozpovídal o nové verzi Androidu, na mušku si ale vzal i WP7 nebo hlasového pomocníka Siri konkurenčního iOS.

Tak jako již pravidelně, ani letos nevynechal Andy Rubin, alias androidí „taťka“, návštěvu ve studiu All Things Digital. Stalo se tomu tak takřka hned po tiskové konferenci Samsungu a Googlu u příležitosti představení nového Androidu Ice Cream Sandwich.

Lepší stokrát vidět, než jednou číst, praví se. Proto oprašte vaší angličtinu a pusťte se do následujícího sestřihu toho nejzajímavějšího. Pro ty z vás, kteří z nějakého důvodu video vidět nechtějí, nabízíme alespoň textový popis toho, co se v této čtvrthodince děje a o čem se povídá.

  • Galaxy Nexus a Nexus obecně, povídání o Ice Cream Sandwich. Na scéně se následně objeví samotný Galaxy Nexus a Andy ho odemyká (napodruhé) pomocí nové fíčury pro rozpoznání obličeje.
  • Krátké zamyšlení o konkurenci pro Android a jemné rýpnutí do RIM(u). Apple a úmrtí Steva Jobse, bude jablečný kolos bez svého vizionáře schopný s Androidem držet krok?
  • Windows Phone 7 – správný, nebo špatný tah ze strany Microsoftu?
  • Tablety s Androidem, propadák? Andy se lehce směje „pod vousy“ a vysvětluje, že to tak špatné nebude, ale také přiznává, že iPad zatím z jejich strany ohrožen není.
  • Kindle Fire a jeho upravený Android, jak to Andy vidí?
  • Následují otázky přímo z obecenstva ve studiu. ICS (Ice Cream Sandwich), ubude s jeho příchodem na marketu aplikací? Celou show završuje doplnění předchozí otázky o to, kdy se ICS dostane na tablety.

Andy Rubin ve svém zeleném živlu

Co se naopak do tohoto videa nevešlo, je Andyho povídání o mobilním telefonu jako společníku pro každého z nás. „Váš telefon je zařízení pro komunikaci. Pro komunikaci s druhými. Měli byste tedy primárně komunikovat jeho prostřednictvím, ne na něho.“

Andy tím lehce naráží na Siri, resp. nový iPhone 4S. „Do určité míry je samozřejmě normální promlouvat k telefonu. S tím, že ale budeme k telefonu promlouvat bez potřeby kontaktování dalšího člověka, si nejsem úplně jistý. Uvidíme jak moc pronikavá a oblíbená tato fíčura nového iOS bude pro zákazníky.“

Jedna otázka z publika směřovala na další vývoj Googlu ve spojitosti s nedávnou akvizicí mobilní divize Motoroly. Měli by se ostatní výrobci tohoto kroku obávat? „Část potřeby celé této akvizice je samozřejmě snaha o zisk potřebných patentů. Co se týče hardwaru, tak samozřejmě – Motorola bude v budoucnu jakousi prodlouženou rukou Googlu, resp. Androidu. Ostatní výrobci se ale nemají čeho obávat.“

Přepis celého rozhovoru (v angličtině) je možné nalézt na této adrese.

Diskuze (43) Další článek: Odboráři z FPO si volají skoro zadarmo. Ušetřit můžete i vy

Témata článku: , , , , , , , Amazon Kindle Fire, Amazon Kindle Fire HD 7, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Samsung Galaxy Nexus, Nov, Andy, NEX, #Android,