Anki: Umělá inteligence pod taktovkou iOS

Anki Drive je chytrá autodráha, kterou na své keynote předvedl Apple. Autíčka jezdí sama, takže jaká je role hráče? Anki jsme zkusili na veletrhu CES.

Na nedávné keynote Applu byla představena chytrá autodráha Anki Drive, ve které dokážou autíčka jezdit bez nutnosti lidského zásahu. Ale to by byla trochu nuda, takže jaká je role hráče s iPhonem v ruce? Anki je závodní hra podobná klasické autodráze s využitím prvků moderní umělé inteligence. Pokud se pohybujete v oblasti PC her, pak odhalíte podobnost s hrou Death Rally, ale tentokrát s přesahem do reálného světa.

Klepněte pro větší obrázek
Anki je taková chytřejší autodráha pro 21. století

Anki na CESu předvedla vylepšený model autodráhy, kde má hráč k dispozici více příkazů. Může autíčko rychle zastavit a docílit tak srážky se soupeřem, může se otočit o 180 stupňů a jet v protisměru a při tom všem může i střílet po ostatních. Více napoví video.

Také se podívejte, jaké nadšení vzbudila prezentace Anki Drive na keynote Apple.

Auta můžete ovládat pomocí jablečných zařízení (iPhone, iPad, iPod), závodit lze proti reálným přátelům, nebo proti umělé inteligenci. Ve hře lze sbírat různé bonusy a vylepšení, kterými následně můžete své autíčko vyšperkovat. Uživatelsky lze korigovat chování autíčka do určitých mezí, v rámci své jízdy po podložce je totiž samo schopno určit okraje podložky a předejít tak vyjetí z dráhy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Autíčka umí korigovat své chování až 500x za sekundu díky integrovaným senzorům a chytré podložce (dráze)
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka z ovládací aplikace. Takhle si volíte zbraně, vlastnosti a strategie jednotlivých autíček.

Samotná autíčka se na speciální dráze prohánějí pomocí Bluetooth spojení s mobilním zařízením, přičemž dokážou až 500x za sekundu monitorovat a korigovat svou pozici na trati díky vestavěným senzorům. Spíše než na samotnou „autodráhu“ musíme na Anki pohlížet jako na první vlašťovku, která otevírá obrovské možnosti pro budoucí fyzickou interaktivně-mobilní zábavu.

Aplikace pro ovládání autíček je na iTunes dostupná zdarma pro zařízení s verzí iOS 6.1 a novější, hardware (podložka a autíčka) je k dispozici přímo v Apple obchodu za cenu bezmála 200 amerických dolarů (cca 3 700 Kč za podložku a dvě autíčka, další autíčka vyjdou na 1 300 Kč za kus), prozatím pro americký a kanadský trh.

Diskuze (4) Další článek: Neptune Pine: Hodinky? Smartphone na zápěstí [CES]

Témata článku: Apple, , , , , , , , Apple iPhone 4GB, Keynote apple, Protisměr, Závodní hra, Inteligence, Takt, Starter kit, Autíčko, Vestavěný senzor, Integrovaný senzor,