Aplikace Beeper ukazuje, jak by mohla v Evropě vypadat nezávislost na komunikační službě

  • Evropa brzy schválí DMA, takže se komunikátory budou muset spojit
  • Už nyní však existuje služba Beeper, která propojuje služby
  • Po schválení DMA se ji bude jednoznačně „lépe dýchat“

Koncem března EU nastínila, jak současný trh ovlivní připravovaná legislativa Digital Markets Act (DMA). Messengery v Evropě budou muset spolupracovat, jak bude taková spolupráce ve finále vypadat, nejvíce dosvědčuje aplikace Beeper. Ta k obdobnému principu slouží již nyní, protože přes ní můžete komunikovat prostřednictvím jiných komunikačních služeb. Aplikace sice funguje na trochu vratkých základech, ale po schválení DMA by se měla opět stabilně postavit na své vlastní nohy.

V současné době vývojáři aplikace slibují jednotnou schránku pro zprávy z 15 chatovacích sítí. Služba aktuálně podporuje např. Discord, Instagram, WhatsApp, Twitter, Skype, Messenger, Telegram, Slack, Signal, iMessage, Android Zprávy a další... Beeper je postaven open source messaging platformě Matrix a využívá otevřené API, díky němuž bylo vytvořeno „přemostění“ mezi jednotlivými komunikátory. Při využívání služby můžete pro „překlady“ využívat servery Beeperu nebo si komunikaci „přetransformovat“ na svém vlastním amd64 serveru či na Raspberry Pi.

Beeper se v únoru dostal z betaverze a brzy již nebude fungovat jen na pozvání, takže si jej za krátko budou moci vyzkoušet každý. Stinnou stránkou je měsíční poplatek 10 dolarů za přístup ke službě, na druhou stranu očekáváme, že na podobném principu budou po schválení DMA fungovat různé menší, možná i bezplatné, komunikační služby. Pokud si chcete už nyní vyzkoušet, jak v praxi vypadá nezávislosti na komunikační službě, můžete si Beeper stáhnout pro Android, iOS, MacOS, Windows či Linux. 

Ukázka aplikace Beeper aneb jak budou v EU fungovat komunikátory:

Via TheVerge

Diskuze (46) Další článek: Pixely od Googlu už si opravíte i doma. Firma bude přes iFixit nabízet náhradní díly

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , Digital Markets Act, Matrix, Beeperu, Úkaz, Aplikace, API, Komunikační služba, MacOS,