Aplikace eRouška končí. V dalším boji proti pandemii prý už není potřeba

Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o pozastavení provozu aplikace eRouška 2.0. Od počátku listopadu je aplikace nefunkční. S ohledem na proočkovanost, další nástroje a vývoj epidemie už prý nadále není potřeba. Pokud by ale budoucí epidemická situace vyžadovala opětovné zprovoznění aplikace, jsou úřady připraveny vydat aktualizaci, která uživatelům umožní opět eRoušku aktivovat.

Za dobu svého fungování upozornila eRouška na více než 400 tisíc potenciálně rizikových setkání. Propojením s obdobnými aplikacemi dalších států EU hlídala také rizikové kontakty s cizinci v Česku i zahraničí. Na marketech zaznamenala aplikace 1,7 milionu stažení.

Lidé přestali vkládat data

K okamžiku vypnutí mělo eRoušku aktivní zhruba půl milionu uživatelů. Informaci o nákaze do ní ale vkládaly už jen jednotky nebo malé desítky uživatelů denně. Využívání se významně nezměnilo ani s růstem počtu nakažených v září a říjnu. Hlavní příčinou je pravděpodobně to, že podstatná část uživatelů eRoušky už je očkovaná.

Aplikace přešla do „uspaného“ režimu. Pokud ji ponecháte nainstalovanou v telefonu, nebude běžet na pozadí, ani spotřebovávat energii. Zapnutá zůstane pouze podpora push zpráv, které mohou posloužit k informování o případném budoucím osudu eRoušky. Nasbíraná data o setkáních se smažou automaticky do dvou týdnů od vypnutí aplikace nebo je můžete smazat ručně.

Jak fungovala eRouška:

Diskuze (26) Další článek: Facebook chystá vlastní hodinky. Neobejdou se bez selfie kamerky a tím pádem i výřezu v displeji

Témata článku: , , , , , , Epidemie, Nákaza, Pro +, Pandemie, Aplikace, Potřeba, Zprovoznění, Česká republika