Aplikace O2 SOS, která pomáhá zachránit životy při zástavě srdce, bude fungovat v dalších krajích

Vedle aplikace Záchranka, na jejímž vývoji spolupracuje Nadace Vodafone, se můžeme v Česku setkat také s aplikací O2 SOS. Ta má za úkol přivolat co nejrychleji kvalifikovanou pomoc člověku se zástavou srdce. Podle statistik záchranáři vyjíždějí každoročně k několika tisícům případů zástavy srdce.

Záchranná služba to ovšem může mít k akutním případům zástavy dál než někdo z dobrovolníků. A právě ty se snaží aplikace O2 SOS snaží pod svá křídla sdružit. Aplikaci využívají nejen zdravotničtí záchranáři, hasiči, policisté a záchranáři Horské služby, ale také 270 dobrovolníků, kteří absolvovali odborné školení. Do systému jsou zařazeny také hlídky Městské policie v pěti městech Královéhradeckého kraje.

Jak funguje aplikace O2 SOS:

Mobilní aplikace automaticky vyhledává nejbližší aktivní dobrovolníky vyškolené v poskytování první pomoci, a upozorní je na výskyt případu náhlé srdeční zástavy v jejich okolí. Pokud se rozhodnou výzvu přijmout, aplikace je automaticky začne navigovat k pacientovi. O přijetí výzvy je zároveň informován dispečink, který o blížící se pomoci podává zprávu i volajícímu na tísňovou linku.

Operátor během letošního roku nasadí aplikaci O2 SOS nasadí i v dalších krajích – Středočeském, Jihočeském, Libereckém, Plzeňském, Karlovarském a Moravskoslezském kraji. Za téměř dva roky fungování v Královéhradeckém kraji pomohla aplikace O2 SOS při více než dvou stech zdravotnických zásazích, na kterých se spolupodílelo téměř tři sta dobrovolníků.

Váš názor Další článek: RECENZE: Cubot Power má 6 000 mAh jako standard. Zvládnete větší rozměry?

Témata článku: , , , , Středočeský kraj, Kter, Zástava, F +, Zach, Česká republika, Záchranná služba, Městská policie, Nadace Vodafone, Akutní případ, Záchranáři, Královéhradecký kraj, Letošní rok, Moravskoslezský kraj, Srdce, Hasiči, První pomoc, Dobrovolníci, Sos, Karlovarské, Kraj