Aplikace Záchranka vylepšuje funkce. Na pomoc umí přivolat i Horskou službu

Už téměř dva roky mohou lidé používat mobilní aplikaci Záchranka, která slouží k tísňovému přivolání pomoci. Hlavní výhodou proti klasickému zavolání na linku zdravotnické záchranné péče 155 je hlavně lokalizace volajícího člověka, který tak nemusí v krizové chvíli popisovat svou polohu. Nově aplikace spolupracuje také s Horskou službou ČR.

Při stisknutí nouzového tlačítka v aplikaci v horských oblastech dojde k odeslání nouzové zprávy s přesnou GPS polohou, stavem baterie a zdravotními informacemi, kontakty na osoby blízké a dalšími údaji, jak na ZZS příslušného kraje, tak všem členům HS v dané oblasti. Následně dochází vždy k vytočení linky 155, kde operátoři koordinují celou akci mezi záchranáři a pracovníky Horské služby.

Podívejte se, jak aplikace Záchranka může pomoci v horách:

Mezi další novinky patří nové grafické rozhraní. Aplikace Záchranka má nyní světlý podklad, větší písmo a přehlednější ikony. Pokud člověk v krizovém stavu není schopen mluvit, zmáčkne tlačítko „nemohu mluvit“ a komunikuje se záchranáři pomocí ikon. Tuto funkci mohou využít i neslyšící. Novinkou je i zadání adresy trvalého bydliště, a to včetně čísla bytu či poschodí. To se hodí pro rychlou orientaci záchranářů v mnohapatrových budovách, kde GPS nestačí k určení přesné polohy.

Aplikaci Záchranka má instalováno více než půl milionu uživatelů, na základě volání z aplikace vyjížděla ZZS k 1500 případům, přes aplikaci volá o pomoc zhruba 40 lidí každý den, při použití aplikace se podařilo zkrátit dojezdové časy záchranářů. Novou verzi aplikace mohou už nyní stahovat majitelé smartphonů s operačními systémy Android nebo iOS. Pro Windows je pouze starší verze. Aplikace je zdarma.

Diskuze (32) Další článek: Nubia Z17s dorazila do Česka. Se zpožděním, ale zato v nejvyšší specifikaci

Témata článku: , , , , , , Celá akce, Rychlá orientace, Nová verze, Trvalé bydliště, Hlavní výhoda, F +, Horská služba, Operační systém, Aplikace, Stará verze, Zach, Stav baterie, Přivolání pomoci, Dojezdový čas, Majitel smartphonu, Velké písmo, Grafické rozhraní, Přesný GPS, Světlý podklad,