Apple iOS 14 se inspiroval u Androidu a přináší největší změny za poslední roky

Apple představil operační systém iOS 14, přináší velké změny v designu i v interakci se systémem. Nejvýraznější novinkou jsou widgety, které konečně fungují tak, jako už dlouhé roky na Androidu. Lze je připnout kamkoliv mezi aplikace a s domovskými obrazovkami lze pracovat hromadně.

Tzv. knihovny aplikací potěší ty, kteří mají na telefonu nainstalované velké množství aplikací. Jde o automatické složky sdružující appky podobného druhu, případně ty, které nejčastěji používáte. Do iPhonu se po letech z iPadu dostala i funkce obraz v obraze, která umožní sledovat video v samostatném okně, které se vznáší nad ostatním obsahem.

Některé aplikace už nemusí běžet přes celou obrazovku, například příchozí hovor bude mít formu nenápadné lišty v horní části displeje. Asistentka Siri poslouchá jako kolečko v dolní části.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Siri už pro fungování nepotřebuje celou obrazovku, je rychlejší a chytřejší, zvládá komplexnější dotazy, umí v aplikacích třetích stran přeložit text či poslat hlasovou zprávu.

Redesignu se dočkaly také iMessage, které mají přívětivější grafiku a jsou lépe použitelné pro skupinové konverzace. Konečně jsou možné takové drobnosti, jako odpověď konkrétní osobě, nebo na konkrétní zprávy. Oblíbnené konverzace lze připnout v horní části seznamu. Vaše osobní MeMoji mohou nosit šperky, čepice, nebo roušku, aby lépe odpovídaly aktuální situaci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zprávy iMessages se díky dlouho postrádaným funkcím dočkaly lepší použitelnosti v hromadných konverzacích.

Pro komunikaci se bude hodit nová aplikace Translate pro překlad textu i mluvené řeči. Funguje na výšku i na šířku, kdy oba lidé uvidí větu ve vlastním jazyce. Podporováno je zatím 11 jazyků, čeština chybí. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Apple Translate je nová aplikace iOS pro překlad cizích jazyků.

Zajímavou novinkou jsou AppClips, které umožní pracovat s obsahem aplikací, aniž byste museli mít celou aplikaci nainstalovanou. Jednoduše vám vyskočí interaktivní okno, kde rychle vyřídíte akci. Hodit se to bude u služeb, které chcete použít pouze jednorázově. Zaplacení parkovného, vypůjčení elektrické koloběžky apod. K Apple AppClips se dostanete přes odkaz v Safari, v mapách, ve zprávě, načtečním QR kódu či NFC štítku...

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
App Clips se budou hodit u služeb, které využíváte pouze jednorázově, nechcete stahovat a instalovat celou aplikaci.

Systém udělal pokrok i v ovládání chytré domácnosti. Skrze aplikaci Home lze snadněji automatizovat činnosti. V případě domácích kamer lze v rozšířené realitě vybrat důležitou část snímaného prostoru. Apple HomeKit rozpozná obličeje známé už z aplikace Fotky, takže pak v notifikaci rovnou uvede, kdo stojí před vašimi dveřmi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Home nabízí ještě chytřejší ovládání chytré domácnosti. Platforma HomeKit je navíc ještě otevřenější a Apple začal spolupracovat s Googlem, Amazonem a dalšími.

Apple iOS 14 klade důraz na soukromí uživatelů, takže se snaží většinu funkcí zpracovat přímo v zařízení, namísto odesílání na servery. Nově je vše transparentnější, před instalací aplikací vidíte přehled zdrojů, ke kterým bude aplikace přistupovat. Pokud například využívá kameru či mikrofon, v notifikační liště nad signálem sítě se rozsvítí žlutý puntík upozorňující na to, že telefon právě nahrává.

Klepněte pro větší obrázek
Systém transparentně upozorňuje na zdroje, které aplikace používají.

Kromě zmíněných novinek nabídne nový systém stovky drobností, o kterých se Apple při uvedení nezmínil. Celý seznam najdete zde. Apple iOS 14 je v rámci vývojářské bety dostupný již nyní, veřejná beta bude vypuštěna v průběhu července. Finální verze přijde až tradičně na podzim.

Nainstalovat si jej překvapivě budou moci i uživatelé pět let starých zařízení a novějších, tedy od iPhonu 6s/6s Plus či původního SE. Podporován je i přehrávač iPod Touch 7. generace.

Diskuze (283) Další článek: Hodinkový systém watchOS 7 už umí sledovat spánek a ohlídá, zda si správně myjete ruce

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , Apple Home, Šperky, AppClips, Největší změna, Aplikace, App Clip, Kamera, Konverzace, HomeKit, Memoji, Redesign, Apple IOS, Safari, IMessages, iPod,