Apple iOS7: Flat design je zde!

Apple začínal pokulhávat za konkurenčními mobilními systémy. Dnes si však premiéra iOS7 vysloužila ovace ve stoje! Co je nového?

…Apple tak novému designu ve skutečnosti neříká, ale za poslední týdny se v souvislosti s premiérou iOS7 nemluvilo o ničem jiném, a tak hádám, že tento termín přetrvá. To, co vidíte v tomto článku, je největší změna od premiéry prvního iPhonu v roce 2007. Je nutné dodat, že posun byl potřeba, konkurenční mobilní systémy v průběhu let Apple dohnaly a v lecčems předhonily. Jestli je to krok správným směrem se ukáže, až se nám nový systém dostane do rukou – ergonomii a nové způsoby ovládání podle statických obrázků a strojených produktových videí těžko poznáme.

Chcete vidět iOS7 v pohybu? Mrkněte na keynote!

Klepněte pro větší obrázek 
Vzhled skleněných 3D ikonek je pryč, teď si budeme zvykat na jednoduché a ploché omalovánky s výraznými barvami.
A bílou barvu. Hodně bílé barvy (viz dále).
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nové ikonky, všechny mají svůj geometrický a barevný řád

Za novým designem stojí Sir Jony Ive, který už roky tvoří špičkový a tolik charakteristický design hardwaru se značkou Apple. Nově se tedy pustil i do softwaru a držel se stejných zásad – jednoduchost, vzdušnost a jednoduchost. Design je věc názoru, a tak si své subjektivní soudy nechám pro sebe, vy se můžete vyjádřit v anketě. Líbí se vám iOS7? Abychom výsledek maximálně polarizovali, máte pouze dvě možnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hodně bílé barvy, prostý font, žádné velké stínování a rámečky. Také klávesnice prošla redesignem.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Také Siri má kompletně nový vzhled
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle vypadá nový kalendář. Jak se bude používat v praxi? Neustoupila použitelnost čistému designu?
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nové Počasí
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Remake potkal prakticky všechny základní aplikace

3D rošáda

Ikonky byly 3D, teď jsou ploché, zato domovská obrazovka byla plochá, nově bude 3D. Hezky je to vidět na následujícím obrázku. Představte si uživatelské prostředí jako vrstvy – prvně je pozadí, nad ním se vznáší ikonky a když pohnete telefonem, ikonky se proti pozadí pohybují (pohyb je snímán integrovanými senzory). Některé aplikace pak překryjí domovskou obrazovku, ale ikonky jsou na pozadí stále vidět, jen rozmazané a nevýrazné (hezky je to vidět výše na příkladu Siri).

Klepněte pro větší obrázek 
iOS7, to jsou v prostoru se vznášející vrstvy s různou průhledností.

Ty nej nej novinky

1) Kontrolní centrum
Co mají Androidi už od počátku věků, má konečně i Apple – rychlý přístup k nejpoužívanějším funkcím a nastavení. Dosud bylo nutné jít na domovskou obrazovku, odtud do nastavení a tam hledat. Teď stačí kdekoliv v systému potáhnout prstem ze spodní hrany displeje – vyjede Control Center se základními přepínači bezdrátových sítí, své místo našlo základní ovládání hudby, jas displeje, ale třeba i svítilna, nebo se tak rychle dostanete k fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek
Heureka! Tohle tu mělo být už dávno.

2) Notifikační centrum
Tahle roletka se pro změnu vysouvá z horní hrany displeje a od poslední verze iOS se dočkala vítaných změn. Funguje i na zamykací obrazovce, pak je zde synchronizace notifikací mezi zařízeními, takže stejnou notifikaci nemusíte řešit na iPhonu a pak znovu na iPadu. Nová je také hlavička centra, která vám dovolí zobrazit dnešní (vidí i do budoucnosti), všechny či zmeškané události.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nové notifikační centrum. Už není potřeba odemykat telefon, abyste se k němu dostali.

3) Chytrý multitasking
Proč chytrý? Naučí se sledovat vaše chování, a jestli vysleduje pravidelnost, začne vám systém servírovat čerstvě synchronizovaná data i v aplikacích. Vždycky po ránu posloucháte linguistickou třiminutovku angličtiny? Budete ji mít připravenou, nebude potřeba čekat, až se konkrétní podcast stáhne. I u obyčejného Facebooku může synchronizace chvíli trvat, když není k dispozici rychlá síť. Synchronizace se chová jinak když vám v terénu dochází baterie, jinak když je telefon připojený do zásuvky a na domácí Wi-Fi.

Multitasking změnil také své uživatelské prostředí. Dlaždice náhledů současného stavu aplikace připomínají někdejší Palm webOS. Odstřelením dlaždice nahoru aplikaci ukončíte. Přechody jsou plynule animované.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Jak na multitasking? Dvojklikem na home button.

4) Fotoaparát/kamera
Další kompletní redesign. Pěkně pohromadě jsou teď fotoaparát, videokamera, čtverec a panorama. Všechno můžete podle vkusu opepřit efektovými filtry ala Instagram.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ovládací prvky překrývají „hledáček“, což má obvykle negativní vliv na kompozici.

5) Galerie
Konec je nekonečnému proudu fotek, iOS pracuje s informacemi z exifu. Na základě GPS a času dokáže identifikovat jednotlivé události, výlety, nebo dovolenou. Úrovněmi je možné „zoomovat“, můžete začít u letopočtů, až se dostanete k jednotlivým galeriím. Hledat můžete také na mapě. Samozřejmostí je sdílení, dlraz je kladen na applovský iCloud.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jestli máte už čtvrtý iPhone v řadě, za ty roky půjdou počty fotek do tisíců...

6) AirDrop
Další naprostá novinka. AirDrop je centrum sdílení napříč celým systémem. Pohromadě máte adresáty, technologie sdílení, poslat takto můžete fotku, kontakt, video, adresu, funkce bude integrovatelná i do aplikací třetích stran, takže je jen na vývojářích, co vymyslí.

Klepněte pro větší obrázek 
Z jednoho telefonu na druhý prostřednictvím Bluetooth, nebo Wi-Fi.

7) Nové Safari
Kromě nového vzhledu je zde více místa pro web, některá tlačítka byla nahrazena dotykovými gesty. Snáze se dostanete k otevřeným tabům či k záložkám. Apple integroval chytrý adresní řádek, který už při psaní napovídá podle vyhledávače Google. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nové Safari: nový vzhled, nové funkce

Zajímavě vypadají novinky jménem iCloud Keychain a Password Generator. První je novou aplikací v iCloud, která si zapamatuje všechna vaše hesla – ať už k webům, aplikacím, nebo Wi-Fi sítím. Přesídlíte na nový počítač/tablet/telefon? Stačí se přihlásit k iCloud a hned máte k dispozici všechny přístupy. Password Generator vymyslí heslo za vás, vlastně jej ani nemusíte znát, bude uložené pouze v Keychain. Všechny informace jsou šifrované jak při přenosu, tak v cloudu.

8) iTunes Radio
Nová služba s novým přístupek k hudbě. Na základě vaší diskotéky se systém naučí rozpoznat skladby, které by se vám mohly líbit a složí z nich vaši soukromou radiostanici. Ty je možné sdílet, a tak si můžete poslechnout, co poslouchají vaši (pozvaní a potvrzení) přátelé. Mezi skladbami se dá listovat, svůj hudební vkus upřesňujete příkazy jako „už nikdy nehraj tuhle písničku“, nebo „tohle se mi líbí, najdi podobné“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
iTunes Radio začne v USA. S reklamou je zdarma, kdo má zaplacenou službu iTunes Match, poslouchá zdarma a bez reklam. Poslouchat bude možné v iOS, v OS X a na Apple TV.

9) Siri
Siri má nový hlas, zní příjemněji, přirozeněji, ne tak roboticky. Nové grafické prostředí v dnešním kontextu nepřekvapí, nové dovednosti jsou považovány za samozřejmost. Siri zvládá pokyny jako „zvyš jas displeje“, umí pracovat s Twitterem, Wikipedií, nebo vyhledávat na Bingu, lépe ovládá hovory, hlasovou schránku a poradí si i s novou službou iTunes Radio.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Podle nové aktivní vlny poznáte, že vás Siri slyší, že rozumí, případně že pracuje na vašem požadavku.

10) AppStore v novém
O designu se snad už ani nemusím zmiňovat, nová jsou přístupová práva k aplikacím, a tak třeba rodiče mohou určit, ke kterým aplikacím se dostanou jejich děti. Zajímavé vypadá lokální rozměr při vyhledávání aplikací. Klikněte na tlačítko „Near Me“ a v Louvru se vám ihned nabídne průvodcovská app, podobně to bude s městy, obchodními centry, hudebními festivaly…

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jony Ive svoji oblíbenou bílou štědře rozdával i při předělávání AppStoru.

11) iOS in the Car
...je podpora iOS v autech. V kompatibilním voze se Apple iOS7 přesune na displej palubního počítače, základní funkce je možné ovládat přes Siri. Značek bude hned ná úvod připraveno několik, počet modelů se však bude lišit: Honda, Mercedes, Ferrari, BMW, Nissan, Infiniti, Kia, Hyundai, Volvo, Jaguar, Acura, Chevrolet, Kia, Hyundai, Volvo, Opel a Jaguar. Radost kazí snad jen poznámka „coming 2014“, ale spolupráce s automobilkami pochopitelně není tak pružná, jako je tomu ve světě drobné elektroniky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hovory, navigace, Siri, notifikace. Základní funkce, které zvládnete ovládnout hlasem prostřednictvím Siri.

Srdcová sedmička

Apple se roky držel pozvolné evoluce a myslím, že správně vycítil, že už je potřeba udělat víc. Pera se chopil Sir Jony, vzal si na to čistý papír a na keynote sklidil ovace ve stoje. Na jednu stranu bylo hlediště plné Apple-fandů, na stranu druhou jsou to znalí s kritičtí vývojáři, jejichž živobytí visí na úspěchu platformy. Nepamatuji, který produkt si v IT branži naposledy vysloužil „standing ovation“. Doufejme, že i reálné setkání se systémem bude stejně pozitivní.

Klepněte pro větší obrázek 

Kdy se dočkáme? Vývojáři ještě dnes, my ostatní na podzim – nikdo to nahlas neřekl, ale zkušenosti z posledních let říkají, že plnou sadu nových funkcí dostane pouze iPhone 5S/6 a směrem ke starším modelům bude seznam novinek kratší a kratší.

Klepněte pro větší obrázek 
Otázku kompatibility iOS7 se staršími přístroji částečně vyřeší tento screenshot.
Diskuze (239) Další článek: Mobilní expert si zvolil Česko

Témata článku: Apple, , , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, F +, KIA, Podcast, Nový přístup, Volvo, Integrovaný senzor, Hlavička, DESI, Nový hlas, Rychlá síť, Chevrolet, Nissan, #Apple, Jaguar, Děs,