Apple iPad HD: co můžeme očekávat?

Třetí generaci iPadu odhalí Apple už zítra. Má mít přídomek HD a bude to velké. Šeptanda dělá svoje, čtěte co všechno o něm víme.

Zítra večer v 19 hodin našeho času se chystá velká událost – Tim Cook odhalí třetí generaci iPadu. Novinky s logem nakousnutého jablka přitahují pozornost jako magnet, očekávání jsou proto velká. Do zahájení keynote v Yerba Buena centru umění v San Franciscu zbývá něco přes čtyřiadvacet hodin, pojďme si proto shrnout, co můžeme očekávat.

Nový iPad (zdá se) neponese v názvu číslovku „3“, Apple ho dle CNETu pojmenuje iPad HD. Důvod je prostý, výrobce chce vypíchnout nový displej typu retina s rozlišením 2 048 × 1 536 bodů, což neznamená nic jiného než mnohem větší jemnost 260 bodů na palec.

Klepněte pro větší obrázek
Pozvánka na zítřejší akci, Apple něco má...

iPad 3? Třetí ano, jmenovat se ale bude iPad HD

Během posledních týdnů prosakují na internet součástky, které iPad tvoří. Dalo by se říct, že postupem času bylo k vidění snad vše od toho nejmenšího drátku až po displej a zadní kryt. Z toho lze usuzovat na nezměněný design i přítomnost tlačítka Home, o kterém se chvíli pochybovalo. Šeptanda říká, že iPad HD bude stejný jako dvojka, jen nepatrně naroste tloušťka. Prý o 1 mm.

Nebo máte jiný názor? Hlasujte v anketě – bude mít podle vás nový iPad tlačítko Home?

Klepněte pro větší obrázek
iPad HD prý bude o fous tlustší, snad o jeden milimetr (foto: M.I.C. gadget)

Z obrázku výše, který zveřejnil web M.I.C. gadget je patrné, že rozdíl téměř není pozorovatelný. Tedy pokud je kryt pravý. Všimněte si kamery, ta bude dle všeho mít mnohem větší rozlišení. Pravděpodobně půjde o 8Mpx fotoaparát známý z iPhonu 4S. Lepší přehled získáte po zhlédnutí následujícího videa, které dali dohromady lidé ze výše jmenovaného čínského serveru:

Tím, že bude iPad HD téměř stejný jako dvojka, je dána kompatibilita krytu Smart Cover. Šeptá se i tom, že Apple představí nový chytrý kryt, který ochrání i hliníková záda tabletu. Praktický magnetický způsob uchycení Smart Coveru k tělu iPadu se nijak nezmění.

Ceny i paměťové kapacity se prý měnit nebudou

Peníze jsou až na prvním místě a není tedy divu, že se spekuluje i o cenách. Ty souvisí s paměťovými čipy uvnitř jablečného tabletu a podporou mobilní datové sítě. Minulý týden se šířily spekulace o tom, že nový iPad by mohl podražit o 70 až 80 dolarů, server 9to5mac ovšem spekulace vyvrací. Jako logický krok v duchu filozofie společnosti z kalifornského Cupertina se jeví pokles ceny iPadu 2. Ten by se měl stát cenově dostupnou studijní pomůckou.

Co se týče paměti, iPad HD by se opět měl prodávat v kapacitách 16, 32 a 64 GB, ceny se nezmění. Starší generace může zlevnit až o sto dolarů, otázka je jak to bude s pamětí? Sníží ji Apple na polovinu? Uvidíme. Mimochodem, podpora mobilních dat se rozroste o LTE. U nás zatím nepoužitelné, ale jinde v Evropě už tuto technologii mají alespoň ve velkých městech, o Americe nemluvě.

Klepněte pro větší obrázek
Uplatní Apple při uvedení iPadu HD svou tradiční cenovou politiku? Zdá se, že ano.

Také okolo procesoru panují nejasnosti. S velkou pravděpodobností bude čtyřjádrový a ponese označení Apple A6. Na internet ale unikl i procesor s označením A5X. Jednoduše řečeno jde o současný dvoujádrový A5 s vylepšeným grafickým jádrem. Možných scénářů je vícero, snad ho Apple nasadí do zlevněného iPadu 2, možná ho nasadí do iPadu HD, což by bylo trochu zklamání a možná jde jen prototyp, který slouží Applu jen na testy.

Klepněte pro větší obrázek
Procesor s označením A5X. Co s ním Apple asi zamýšlí?

Anebo Apple možná přijde se sedmipalcovým tabletem. Spekuluje se o něm opravdu hodně, osobně si myslím, že to není pravděpodobné. Nezbývá než vyčkat do zítřejšího večera, na závěr ještě jeden průzkum amerického serveru PriceGrabber: 42 % majitelů jablečných tabletů plánuje koupit novinku, jedenáct procent z nich chce iPad HD hned po zahájení prodeje.

Klepněte pro větší obrázek
Yerba Buena centrum umění v San Franciscu se připravuje na velkou akci (foto: AppAdvice.com)

Také se těšíte? My tedy rozhodně ano. Celou událost budeme sledovat a přineseme online zpravodajství, takže zůstaňte naladěni.

Diskuze (49) Další článek: Nokia PureView: velký čip a desítky megapixelů i pro Lumie

Témata článku: Apple, , , , , Apple iPad, Apple iPad (3. generace), Apple iPad (3. generace) 16GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (3. generace) 64GB 3G, Apple iPad (3. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace), Apple iPad (4. generace) 128GB 3G, Apple iPad (4. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 16GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 64GB 3G, Apple iPad (4. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad 16GB 3G, Apple iPad 2, Apple iPad 2 16GB 3G, Apple iPad 2 32GB 3G, Apple iPad 2 32GB Wi-Fi,