Apple iPad Mini: scvrklé jablíčko [recenze]

Menší verze tabletu od Applu je překvapivě stejně dobrá a pro někoho optimální svou velikostí. iPad Mini chce být dalším bestsellerem.
Kapitoly článku

Tentokrát stereo

Integrovaná dvojice stereo reproduktorů je umístěna na spodní hraně. Kvůli tomu si tento stereo zvuk příliš neužijete. Pro lepší zážitek by reproduktorům určitě víc slušelo umístění například na předním panelu, což se ale příčí designovým idejím Applu. Navíc takové řešení už používají designově přepracované tablety Samsungu a podobná inovace by se rázem mohla obrátit proti Applu. Kvalitou jsou repráčky na dobré úrovni a hrají vzhledem k velikosti zařízení dostatečně hlasitě. V některých případech jsme dokonce při nejvyšší hlasitosti zaznamenali mírné vibrace, které se během přehrávání hudby přenášejí do celého hliníkového těla. Díky standardnímu 3,5mm konektoru si k tabletu můžete připojit prakticky jakákoliv běžná hudební sluchátka. V balení ale žádný headset kupodivu nenajdete.

Klepněte pro větší obrázek
Schopnosti hudebního přehrávače si na displeji tabletu iPad Mini užijete ještě více

Svá data v podobě multimédií či dokumentů si můžete uložit výhradně do interní paměti. Podpora pro paměťové karty, kterou konkurence obvykle disponuje, tradičně chybí. K dispozici není ani žádný správce souborů, který by umožňoval pohyb v adresářové struktuře. iPad Mini je dostupný ve třech paměťových verzích, konkrétně s kapacitou 16, 32 a 64 GB. Počítat můžete zároveň s cloudovým prostorem v službě iCloud, která poskytuje standardně kapacitu 5 GB.

Menší iPad Mini využívá systém iOS 6, který je dobře známý z ostatních mobilních zařízení firmy Apple. Z pohledu softwaru tak už není co dodávat. Zřejmě jen fakt, že díky shodnému rozlišení s iPadem 2 na něm poběží téměř 275 tisíc aplikací plně optimalizovaných pro tablet.

Fotoaparát: příjemný doplněk

Focení tabletem je pro většinu uživatelů spíše doplňkovu činností. Pokud ale dojde na lámání chleba, v případě iPadu Mini se můžete spolehnout na fotoaparát s rozlišením 5 Mpx. Kvalitou výsledných snímků můžeme iPad Mini zařadit k lepšímu průměru. Snímač je podobný jako v iPhonech 4S a 5, konkrétně objektiv složený z pěti čoček, světelnost na úrovni f/2.4 a infračervený filtr.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
iPad Mini si poradí i ve zhoršených podmínkách jako je například protisvětlo či interiér

iPad Mini zvládne nahrávat i video ve vysokém FullHD rozlišení, přičemž v této oblasti nechybí stabilizace obrazu. Přední kamera s rozlišením 1,2 Mpx se pyšní i snímáním videa v slušném HD rozlišení, které oceníte zejména během videohovorů při využívání služeb jako je FaceTime nebo Skype.

Každému podle chuti

Koupit iPad Mini, nebo nechat být? Jednoduše položená otázka, ale o to těžší odpověď. iPad Mini je z pohledu kompaktnosti mimořádně šikovné zařízení se štíhlým tělem a dobře zvládnutou hmotností. V menším balíčku nabídne prakticky to samé, co klasický iPad. Měli byste si tedy položit otázku, zda chcete větší mobilitu a ještě výraznější kompaktnost, nebo špičkový rozměrný displej a vysoký výkon na úkor vyšší cenovky.

V rodině Applu je to podobné dilema jako MacBook Air vs. MacBook Pro. Nejnáročnější uživatelé a zejména ti, kteří již okusili kouzlo Retina displeje, budou z rozlišení iPadu Mini zřejmě zklamáni. Naopak pro ty, kteří hledají malý a šikovný tablet, je iPad Mini dobrá volba. Při pohledu na mimojablečnou konkurenci už je rozhodování obtížnější, ze všeho nejdřív si asi musíte ujasnit, zda je vám bližší filozofie uzavřenosti, ale skvělé odladěnosti Applu, nebo větší volnosti, ale v některých případech ne úplně dobré optimalizaci Androidu a jeho partnerů.

ParametrApple iPad miniGoogle Nexus 7Apple iPad 4
Displej7,9" IPS7" IPS9,7“ Retina
Rozlišení1 024 × 768 px1 280 × 800 px1 536 × 2048 px
Rozměry200 × 135 × 7,2 mm199 × 120 × 10,5 mm241 × 185 × 9.4 mm
Hmotnost312 g340 g662 g
Cenaod 8 500 Kčod 6 000 Kčod 12 800 Kč

V segmentu sedmipalcový tabletů je jako doma Nexus 7, který vychází o dva a půl tisíce levněji než iPad Mini. Přímá konkurence od Googlu ovšem nabídne v rozměrnějším a plastovém těle s vyšší hmotností menší displej. Nexus 7 však boduje v jemnějším rozlišení. Nexusu chybí hlavní fotoaparát, ale pro spoustu uživatelů je to u tabletu nepodstatný parametr. Jiný je samozřejmě i operační systém, proto doporučujeme obě zařízení před nákupem vyzkoušet.

V zahraničí je díky bohaté nabídce knih a dalšího digitálního obsahu populární Kindle Fire od amerického Amazonu. Pro české uživatele může být z malých tabletů atraktivní například Huawei MediaPad 7 Lite, který najdete od prosince i v nabídce T-Mobilu. V jeho případě se dostáváme do nejnižší kategorie tabletů s Androidem se základní výbavou, kde však za cenu okolo 7 tisíc dostanete i 3G připojení a možnost telefonovat a posílat zprávy. Podobně laděný je i tablet Galaxy Tab 2 7.0 korejského Samsungu.

Recenze vyšla i ve slovenštině na Živé.sk

Témata článku: Apple, , , , Amazon Kindle Fire, Amazon Kindle Fire HD 7, Apple iPad, Apple iPad (3. generace), Apple iPad (3. generace) 16GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (3. generace) 64GB 3G, Apple iPad (3. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace), Apple iPad (4. generace) 128GB 3G, Apple iPad (4. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 16GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 64GB 3G, Apple iPad (4. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad 16GB 3G, Apple iPad 2, Apple iPad 2 16GB 3G, Apple iPad 2 32GB 3G,