Apple iPadOS 15: Novinky tu jsou, ale čekali jsme víc...

Apple na WWDC představil iPadOS 15. Od toho měli uživatelé velká očekávání, jelikož právě systém se v posledních letech stal brzdou jinak špičkového hardwaru. Apple však přání vyslyšel pouze z části a vylepšil multitasking. Systém dostal novou multitasking lištu, kde lze nastavit, zda aplikace poběží přes celou obrazovku nebo v režimu Split screen či Slide Over spolu s dalšími aplikacemi.

Celkově však musím říct, že jsme čekali víc. Kde je spekulovaná podpora aplikací z MacOS? Zvláště supervýkonným iPadům Pro by tolik slušela!

Spuštěná aplikace se nově při aktivaci Split Screenu umí zasunout ke kraji obrazovky, abyste měli plný přístup i k domovské obrazovce. Stejnou aplikaci můžete mít otevřenou i několikrát na různých plochách. Ty nyní uvidíte ve spodní liště zvané shelf, kde mezi nimi lze přepínat. V případě práce s aplikacemi lze nově otevřít i další aplikaci v centru obrazovky, aniž byste z předchozí aplikace museli odcházet.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nové menu multitaskingu umožní snáze spouštět aplikace v rámci Split screenu a Split View.

Vylepšeny byly také widgety. Ty už Apple představil loni spolu s iOS, ovšem zatímco u něj už rok můžeme widgety libovolně přesouvat mezi plochami, na iPadOS tato možnost přichází až letos. Je však nutné podotknout, že widgety jsou přizpůsobeny pro větší obrazovku a nabízí lepší možnosti přizpůsobení ploch. Do iPadOS 15 se po roce konečně dostala i knihovna všech nainstalovaných aplikací, která je přístupná skrze dock.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nově půjde spouštět i vycentrované okno nad aplikacemi a možnost mít aplikace spuštěné na více plochách, které budou dostupné skrze tzv. shelfs ve spodní části obrazovky.

Praktickou novinkou jsou rychlé poznámky Quick Note. Pokud máte tužku Apple Pencil můžete nyní jejím potažením z pravého dolního rohu vyvolat okno pro napsání rychlé poznámky. Nemusíte přitom pouštět žádnou aplikaci a je jedno, kde se zrovna v systému nacházíte. Poznámky se zde stejně jako na iOS 15 dočkaly možného označování dalších uživatelů přímo  textu, historii aktivity u dané poznámky a také podporu hastagů pomocí kterých lze poznámky nově vyhledávat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Po roce se do iPadOS konečně dostala centrální nabídka aplikací, která našla místo v docku. Widgety už lze konečně umístit kamkoliv na ploše. Novinkou jsou pak režimy Focus.

Redesignu se (stejně jako na macOS) dočkalo Safari, jehož horní lišta se nyní přebarví podle sledovaného obsahu. Přibyly také doplňky a možnost si oblíbené taby roztřídit do skupin. Novinkou jsou přepracované mapy s více detaily a AR navigací, vylepšený Spotlight či možnost práce s textem přímo ve fotografiích. Stran bezpečnosti potěší přehled aplikací a jejich přístupy k citlivým datům nebo iCloud+ skrývající vaše e-mailové adresy i IP adresy.

Velmi působivá je novinka zvaná Universal control, která nově umožní jednou myší naráz ovládat iPad i Mac zároveň. Stačí mít zařízení u sebe a kurzorem myši můžete plynule přejíždět z plochy macOS na počítači na iPad s iPadOS. Kromě přejížděním myši dokonce mezi systémy tímto způsobem funguje i drag&drop přenášení souborů. Stejné sdílení funguje i s klávesnicí. Působivé je, že zařízení může být vedle sebe i víc, demo probíhalo na třech strojích.

Další novinky jsou podobné jako u iOS 15. Viz například SharePlay, tedy synchronizované sledování vybraného obsahu s dašími uživateli skrze FaceTime nebo případné sdílení obrazovky. Nechybí ani Spatial audio ve Facetime, odkazy pro konferenční FaceTime hovory, vylepšený režim Nerušit o tzv. Focus režimy vytvořené dle konkrétních situací (práce, spánek apod.) a i zde byly graficky přepracovány notifikace, které jsou nyní jednodušší a přehlednější.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Také do iPadOS 15 zavítala funkce SharePlay pro synchronizované sledování obsahu s dalšími lidmi na FaceTime. To se navíc dočkalo Spatial Audio a filtrování šumu.

Vývojáře na iPadu potěší vylepšené Swift PlayGrouds, které díky SwiftUI nyní umožní vyvíjet a kompilovat aplikace přímo na iPadu, navíc s přímou publikací na AppStore. Pro snažší programování v aplikaci navíc najdete návrhy příkazů a funkcí, které možná právě chcete použít.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Skrze vylepšené Swift PlayGrounds půjde v rámci SwiftUI na iPadu lépe programovat aplikace, které půjde přímo nahrát do AppStoru.

Kromě Swift PlayGrounds, vylepšeného multitaskingu a nové tabulky se seznamem klávesových zkratech jsme se ale ničeho, co by iPad udělalo více počítačem znovu nedočkali. Sjednocení procesorů pro počítače i tablety si přitom o takový krok vyloženě říkal. Apple ale potenciál iPadů z nějakého důvodu dále limituje. Radost udělá alespoň to, že iPadOS 15 nahrajete i na 7 let stará zařízení jako je iPad Air 2, iPad 5. generace, iPad mini 4 nebo původní iPad Pro a samozřejmě všechny novější modely.

Ukázka Universal control na iPadOS:

Diskuze (32) Další článek: Nová móda? Snapdragon 888 a co nejnižší cena. Důkazem je Nubia Red Magic 6R

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , , , , , MAC, Nerušit, Poznámka, Přenášení, Universal Control, Multitasking, Plocha, AppStore, Obrazovka, Universal, SharePlay,