Apple iPhone 3G: jablečná superstar (test)

O iPhonu si toho můžete přečíst spousty. Jaký je? Jak se s ním žije každý den? Přečtěte si pojednání o životě s legendou.

Špičková konstrukce

Po konstrukční stránce se rozhodně jedná o povedený přístroj. A to si uvědomte, že iPhone 3G je teprve druhým telefonem, který Apple vyrobil. Podobné preciznosti se někteří výrobci nenaučili dodnes. Ani po několikaměsíčním používání se neobjevily sebemenší problémy. A to se přiznávám, že mi iPhone několikrát nešťastnou náhodou upadl na zem. Konstrukce ale drží perfektně dál. Nemalý podíl na tom jistě má neodnímatelný zadní kryt.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dílenským zpracováním nechávají výrobky značky Apple své konkurenty daleko za zády

Skvěle ovšem dopadl i displej. Když upustím od toho, že je věčně upatlaný od prstů, nenašel jsem na něm jediný škrábanec. A to musel v kapsách bojovat s klíči, mincemi apod. Alespoň ze začátku jsem také musel obdivovat velikost displeje a pochválit musím výrobce za dostatečné rozlišení (QVGA by v tomto případě rozhodně nestačilo).

Ke konstrukci bych měl jen jedinou připomínku. Konektor pro kabel není vůbec chráněný a tak se v něm usazuje prach, který se vám jen těžko podaří odstranit. Na spolehlivost připojení to sice žádný vliv doposud nemělo, ale přinejmenším je to nevzhledné.

Rychlý a intuitivní

iPhone nemusíte mít rádi. Možná se vám ani nelíbí. Ale ať je váš odpor jakýkoliv, měli byste připustit, že lépe ovladatelný přístroj s dotekovou obrazovkou tu doposud nebyl. Je to vlastně dost paradoxní situace. Ostatní výrobci se snaží napodobovat uživatelské prostředí a vzhled iPhonu, což se jim s většími či menšími úspěchy daří. Naprosto ale zatím selhávají v okopírování jednoduchosti ovládání. A to je jedna z věcí, kterou vás tento mobil dokáže okouzlit.

Nejde mi teď o to, že v celé nabídce se zorientujete vcelku rychle. Tím hlavním, na co chci upozornit, je odezva telefonu na příkazy. Stačí letmý dotek, jednoduchá pobídka a iPhone bleskurychle reaguje. Nestane se vám, že byste zuřivě ťukali do některé softwarové klávesy a čekali až se telefonu uráčí zareagovat. Znovu opakuji: iPhone reaguje rychle a přesně a něco podobného se zatím podařilo snad jen o rok mladšímu prvnímu Androidovi (tedy přístroji T-Mobile G1). Teprve až dojde k tomuto, začne mít iPhone opravdu problémy s konkurencí.

VIDEO: 1094 'Apple iPhone: uživatelské prostředí'

První kontakt

iPhone 3G pracuje s operačním systémem OS X. Zapomeňte jak vypadá Symbian, OS X se nepodobá ani Windows Mobile. Notoricky známou základní obrazovku představují řady a sloupce ikonek, které zastupují jednotlivé aplikace. Když na některé z ikon déle podržíte prst, všechny se roztřesou a vy si je můžete popřesouvat jak se vám líbí. Přitom platí, že ikony se řadí za sebou. Nepodaří se vám, abyste v jednom řádku měli ikonky tři, v dalším dva a pak třeba čtyři. Je to docela škoda, pokud se totiž snažíte ikony uspořádat do nějakých logických skupin, nikdy se vám to úplně nepodaří.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obrazovek s ikonami může být (prý) až devět. Znáte někoho, kdo takového čísla dosáhnul?

Zatímco s mírným nepořádkem v ikonách se žít dá, na chybějící pohotovostní režim jsem si nezvykl za celou dobu používání. Místo něj Apple nabízí pouze jednoduchou obrazovku s obrázkem, velkými hodinami a datem. Hlavní funkcí je zde možnost odemčení přístroje pověstným gestem „slide to unlock“. Zbytek displeje pak zůstává (kromě úzkého řádku se stavem baterie, signálu a názvem operátora) trestuhodně nevyužitý. Přitom by se tu krásně vešly události z kalendáře pro následujících několik dní. Možná vám podobný stesk připadá malicherný, ale kdo je zvyklý na zobrazování událostí z konkurenčních operačních systémů, určitě chápe. Apple zkrátka některé věci nedělá stejně jako ostatní.

Nijak problematické mi naopak nepřipadalo, že všechny aplikace jakoby stále běží na pozadí. Přesněji řečeno, v jakém stavu aplikaci vypnete tlačítkem pod displejem, v takovém ji objevíte po znovuzapnutí.

Témata článku: Apple, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, Nokia N-Gage, T-Mobile G1, Konkurenční výrobce, Sup, Super, #Apple, Superstar, Všudypřítomný otisk, Super +, Nejpotřebnější funkce, Šup, Univerzální usb, Artwork,