Apple iPhone 3G: jablečná superstar (test)

O iPhonu si toho můžete přečíst spousty. Jaký je? Jak se s ním žije každý den? Přečtěte si pojednání o životě s legendou.

Tak nějak i organizuje

U organizačních funkcí mi zdaleka nejvíc vadila absence pohotovostního displeje. Ale o tom už jsem se zmiňoval v předchozím textu. Nastavení kalendáře je naprosto minimální – vyberete časovou zónu a zda se má upozorňovat na novou událost a máte hotovo.

Kalendář se připíná v denním, týdenním a měsíčním náhledu, na rozdíl od jiných telefonů zadáváte jen jeden typ události. Naprosto to nevadí, obsahuje totiž všechno potřebné. Vyberu si přesný začátek a konec události (nebo ji naplánuji jako celodenní), nastavím upozornění a opakování a pak už jen uložím. Zamrzí nemožnost opakovat po kratších úsecích než celodenně, další výhrady ale nemám.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek   
Pokud zrovna nejste vrcholný manažer, organizace času v podání iPhonu by vám mohla stačit
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Budík a pouhá dvě česká města v seznamu povedené aplikace počasí

S organizací souvisí i spolupráce s iTunes. Tento program neslouží ale jen pro synchronizaci kontaktů a kalendáře, je to kompletní správce vašeho iPhonu. Nahráváte přes něj aktuální firmware či stahujete aplikace. To ale není jediný způsob jak aplikace do telefonu dostanete. Využít můžete i speciální program přímo v telefonu. Každopádně se ale musíte zaregistrovat a zadat číslo své platební karty. Nikdy jsem nenarazil na žádné komplikace; z účtu se mi vždy odečetla korektní částka.

Synchronizace s iTunes je ale poněkud zmatená. Když u kontaktů zatrhnete, že je nechcete synchronizovat, nic se nestane. Když to stejné uděláte u hudby, aplikací nebo třeba vyzvánění, všechna tato data se z iPhonu smažou! Po třetím obnovování hudební knihovny v iPhonu už jsem si začal dávat pozor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
V současné době se dá iPhone rozšířit o velké množství aplikací, mnohdy za velmi příznivé ceny. Například populární Ocarina s cenou 0,79 euro. Nastavení takto nízkých cen je asi jedinou cestou, jak zabránit crackování aplikací a zaručit autorům alespoň nějaké zisky

Také přítomnost všech aplikací „pod jednou střechou“ se dá považovat za uživatelsky přívětivou vlastnost, současně ale musím kritizovat Apple, že s tímto systémem nikdy nedovolí prodávat přímou konkurenci pro své interní aplikace. Takto se zřejmě nikdy nedočkáme Opery Mini pro iPhone ani jiného hudebního přehrávače. Apple to prostě nedovolí, vždyť jeho aplikace jsou přece automaticky nejlepší. Hodně diktátorský přístup.

iPod v iPhonu

Hudební přehrávač se opravdu povedl. Aby se to nepletlo, jmenuje se stejně jako další slavný produkt Applu, iPod. Telefon dokáže hrát nadprůměrně dobře přes hlasité reproduktory (jsou umístěné vedle konektoru pro kabel) i do jakýchkoliv lepších sluchátek. K dispozici je ekvalizér, opakování i náhodné přehrávání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
iPhone je nejlepší iPod a tento Jobsův výrok podporují i zdařilé reproduktory

Standardní způsob řazení je podle umělců, když chcete vyhledávat podle alb, stačí si z položky More přesunout položku Albums do hlavní lišty. K dispozici dále máte abecední seznam skladeb a přes iTunes si vytvoříte playlisty. Zdaleka nejefektnějším způsobem procházení je použití artworků. Dá to sice trochu práci, než ke každému albu přiřadíte obrázek, ale výsledný efekt stojí za to.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Efektní listování artworky je jednou z nejefektnějších a nejkopírovanějších vlastností iPhonu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při přehrávání standardně vidíte jen obrázek alba a ovládací prvky, abyste měli přehled také o délce skladby, musíte alespoň jednou ťuknout do displeje

Hodně nepříjemnou vlastností u hudby pouze zůstává, že ji přes iTunes musíte synchronizovat stále se stejným počítačem. Pokud byste si chtěli do iPhonu nahrát nějakou muziku z jiného, máte prostě smůlu.

Na iPhonu ale nemusíte poslouchat jen hudbu, rozhodně vyzkoušejte přístup na YouTube. Doporučuji ovšem testovat na místě s přístupem k Wi-Fi. Díky velkému displeji je prohlížení komfortní. Jednou spuštěná videa se uloží do historie, jinak máte standardní přístup k nejsledovanějším ukázkám a samozřejmostí je i vyhledávání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
YouTube v iPhonu: výběr na výšku, přehrávání na šířku

Témata článku: Apple, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, Nokia N-Gage, T-Mobile G1, Sup, Artwork, Konkurenční výrobce, Superstar, Jediný škrábanec, Super +, APP, Případ poškození, Všudypřítomný otisk, Test, #Apple,