Apple iPhone 3G: jablečná superstar (test)

O iPhonu si toho můžete přečíst spousty. Jaký je? Jak se s ním žije každý den? Přečtěte si pojednání o životě s legendou.

Finger friendly

Celá nabídka telefonu je přizpůsobena tak, že se dá snadno ovládat prsty. Do displeje buď ťukáte nebo po něm sunete prst. Jakmile pochopíte princip (a ten pochopíte velmi rychle) je zbytek hračka. Netypické mi připadalo snad jen, že nastavení všech funkcí se provádí prostřednictvím menu Settings. Uvnitř jednotlivých aplikací žádné možnosti jejich úprav nenajdete, vždy musíte přes hlavní nabídku do nastavení a to občas zdržuje. Pokud jsou někde popisky příliš malé je to jednoznačné znamení, že se na ně prstem ťukat nedá. Marně přemýšlím, kde jsem měl s ovládáním problémy. Snad je psaní SMS s telefonem přetočeným na šířku by bylo trochu pohodlnější. Také mi zezačátku úplně nevyhovovalo, že iPhone nedokáže po kontaktu s displejem zavibrovat. Taková odezva by pomohla bližšímu kontaktu s přístrojem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Veškeré nastavení pod jednou střechou

Naopak jsem nikdy nemusel litovat, že se nedá vypnout automatické přetáčení displeje. Zatímco na jiných telefonech to dělám naprosto automaticky, iPhone mě přesvědčil, že dokáže reagovat podstatně inteligentněji. Žádné zuřivé točení telefonem, žádné unáhlené reakce po nepatrném natočení. S tímhle nápadem Apple přišel a hned napoprvé jej dotáhnul k dokonalosti, zatímco jiní to nedokázali ani o dva roky později.

S ovládáním tak narazíte pouze v jednom případě. iPhone se zatím nenaučil česky, i když nám to po začátku jeho prodeje slibovali. Sice je hodně jednoduchý a dobře se ovládá, ale pokud neumíte anglicky, může to být zpočátku boj.

Klepněte pro větší obrázek 
Zajímavé je, že na softwarové klávesnici najdete slovo mezerník. Mnoha dalších českých slov, nebo snad dokonce diakritiky se už ale nedočkáte...

Telefonní funkce

iPhone se nepodobá jiným mobilním telefonům. O důvod víc si projít všechny jeho funkce pěkně podrobně. Začít musíme pochopitelně telefonováním. Kontakty v seznamu si seřadíte buď podle jména nebo příjmení a jde to i podle firmy. Při vyhledávání se filtruje v obou těchto údajích. Bez ohledu na třídění si ještě vyberete, jestli kontakt začne jménem nebo příjmením.

Hodně užitečný se ukázal proužek s písmeny na pravé části seznamu. Mnohem efektnější „roztočení“ seznamu jsem postupně nadobro opustil. Efektní nikoliv efektivní. Díky liště písmen se dostanete velmi rychle do oblasti ve které se hledaný kontakt nachází. Pokud ovšem hledáte Petru a kontakty jste si setřídili podle příjmení, tento způsob vám pochopitelně fungovat nebude. Pak musíte využít políčko pro vyhledávání umístěné na začátku seznamu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pro představu o práci s kontakty

Seznam je pochopitelně vícepoložkový, snad jsem správně napočítal 38 základních údajů. Jenom adres ale můžete mít tři různé druhy, takže počet položek dále narůstá. Spousta kategorií také umožňuje přiřazování dalších polí. Záznamy se přes iTunes synchronizují bez potíží s Outlookem. Vždy přitom platí, že novější údaj přepisuje ten starší. V iTunes se také dá nastavit, že můžete synchronizovat pouze vybranou skupinu kontaktů z počítače nebo třeba kompletní přepsání všech záznamů v telefonu.

Každý kontakt má svou vlastní fotografii, případně vyzváněcí melodii. Těch ale v telefonu není nikterak mnoho a tak jsem brzo začal nahrávat další prostřednictvím programu iRinger a iTunes.

Zadávat telefonní číslo se dá nejenom ze seznamu, ale také přes virtuální klávesnici. K dalším funkcím patří možnost uložení deseti nejoblíbenějších čísel a jejich rychlejší vytáčení. V registru hovorů díky odlišené barvě jasně poznáte zmeškané a přijaté hovory, podrobnosti jako čas uskutečnění hovoru jsou pak dostupné po klepnutí na šipku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při hovoru jsou ty nejpotřebnější funkce přímo po ruce

Při hovoru se dá pochopitelně zvyšovat hlasitost (když mobil držíte v levé ruce, jde to palcem o dost snadněji než pravou rukou), samozřejmostí je také zapnutí hlasitého odposlechu, přístup ke kontaktům nebo klávesnici. Při hovoru máte i přehled o jeho délce. Po zvukové stránce je vše v naprostém pořádku, zvuk mi připadal čistý i na nejvyšší možnou hlasitost. V telefonu mi hodně chyběly profily. Bočním tlačítkem pouze přepínáte do tichého režimu. V nastavení zvuků se také dá zvolit na co všechno vás má iPhone upozorňovat.

Témata článku: Apple, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, Nokia N-Gage, T-Mobile G1, Jediný škrábanec, Konkurenční výrobce, APP, Všudypřítomný otisk, Super, Šup, Případ poškození, Super +, Test, Univerzální usb, Nejpotřebnější funkce,