Apple iPhone 5: dlouhý, rychlý a skoro stejný [recenze]

Chtěli jsme revoluci, Apple zvolil evoluci a schytal za to kritiku. Teď máme v rukou iPhone 5 a musíme říct, že se to Američanům znovu povedlo.

Kov střídá sklo

Při pohledu na čelní stranu iPhonů 4S a 5 by se mohlo zdát, že (kromě větší výšky) není změn mnoho, ale opak je pravdou. Zatímco model 4S je „sendvič“ sklo-kov-sklo, jeho nástupce má šasi z jednoho kusu hliníkové slitiny – do vyfrézované „vaničky“ (také se tomu říká uni-body) jsou postupně naskládány všechny vnitřnosti a displej slouží jako víko. Je to tak pěkně vymyšlené, že na zajištění stačí dva nenápadné šroubky na spodní straně. Žádný iPhone neměl problémy s pevností těla a „pětka“ bude v téhle tradici pokračovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
iPhone povyrostl do výšky (o 9 mm) a zeštíhlel.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Také došlo ke stěhování a zmenšování konektorů

Problém bych ale hledal jinde. Jestli jsou u 4S krizové pády a praskání skla, hádám, že iPhone 5 bude trpět na odírání, škrábance a vrypy do relativně měkkých hliníkových zad. A ano, vepředu je znovu sklo, které bude stále stejně praskat a znovu ano, vzadu je také sklo – i když jsou to jen dva proužky. Až za pár měsíců se ukáže, na co a jak moc je „pětka“ choulostivá, ale hádám, že výrobce pouzder čekají žně. Volba bude na vás: budete žít s rizikem, nebo s dokonale krásným a novým telefonem, který nikdo neuvidí?

Aktualizováno: web Android Authority zveřejnil „drop test“ a iPhone 5 si vedl velice dobře. Hliník pády na dlažbu pochopitelně trpí, ale důležité je, že se rázy nepřenesly na displej. Pochopitelně záleží, jak telefon spadne, ale tohle by iPhone 4S neustál.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nová záda se vám líbit mohou a nemusí, ale buďte si jisti precizním zpracováním, tohle je hodinářská práce!

S většími rozměry často přichází vyšší hmotnost, ne tak u Applu. Kromě tloušťky klesla i hmotnost: ze 140 na krásných 112 gramů a je to znát. Ať už si pořídíte černé, nebo bílé provedení, sice zapadnete do stáda uniformních iPhonistů, ale odlišíte se od všech ostatních. Tady nenajdete viditelné otřepky plastového odlitku... Apple při premiéře iPhonu 5 použil výraz „hodinářská práce“ a tehdy jsem se pochybovačně ušklíbal. Po setkání s telefonem beru pochyby zpět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Plast je pro Apple málo, zlato a kůže je nepraktický snobismus, tou správnou cestou je sklo a kov

Displej

Apple dlouhé roky hájil úhlopříčku 3,5 palce jako maximum pro to, aby průměrný lidský palec dosáhl kamkoliv na displeji, dokonce i Steve Jobs říkal, že nikdy větší displej než 3,5 palce na iPhonu nebude. Rok po jeho smrti tu máme 4" displej a já s tím nemám nejmenší problém. Možná to bude jiné u drobné dámské ručky, ale jsem toho názoru, že rozdíl je v praxi tak malý, že jsou všechny polemiky zbytečné.

Klepněte pro větší obrázek
Rozdíly ve velikostech displejů a celých telefonů jsou v řádech milimetrů

Do čtyřpalcového displeje Apple nacpal rozlišení 640 × 1 136 pixelů, tedy skoro formát 16:9. Apple na tiskové konferenci sliboval lepší kvalitu zobrazení, což se asi částečně stalo. Otázkou do diskuze je, nakolik je displej lepší a na kolik jen líbivější. Barvy jsou jasnější, saturovanější, sami však rozhodněte, jestli je to dobře. Displeje iPhonů 5 a 4S jsme srovnali na videu, na strukturu zobrazovače jsme se podívali i pod mikroskopem. Rozhodně je však nový displej pohodlnější na sledování širokoúhlých medií v HD kvalitě a subjektivně i trošku lépe čitelný na slunci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pod displejem je tradiční „Home button“, nad ním reproduktor a třetí mikrofon skrytý pod jednou mřížkou. Senzor přiblížení je na černé variantě téměř neviditelný, u bílé varianty trochu kazí čistý design (je to ten bod nalevo od reproduktoru). Přední kamera se přesunula doprostřed přístroje.

Klepněte pro větší obrázek
Všimněte si rozdílu v umístění čelní kamery. Na bílém iPhonu 4S je nalevo od reproduktoru, na černém iPhonu 5 se přestěhovala nad reproduktor. Čidlo přiblížení a okolního osvětlení putovalo opačným směrem.

Hlavní fotoaparát/kameru zatím záměrně vynechám, na levém boku přístroje si hoví tlačítka pro regulaci hlasitosti a přepínač pro ztlumení zvuků. To je iPhonovská klasika. Napravo je pouze špendlíčkový slot pro nanoSIM kartu. Ano, to je ten nový výmysl ještě menší než microSIM, který znovu bude působit problémy při přechodu na iPhone a z iPhonu na jiné telefony. Nahoře tlačítko pro zapnutí/zámek přístroje, na té spodní konektor Lightning, reproduktor pod jednou mřížkou, hovorový mikrofon pod druhou a z vrchní strany přestěhovaný 3,5 mm jack.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
MicroSIM (ta modrá) s námi vydržela dva roky. Co přijde po miniaturní nanoSIM?

Témata článku: Apple, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Sendvič, Stažený jas, Lisa, Zvuková kvalita, Passbook,