Apple iPhone 5 v recenzích: chvála i výhrady

Technické parametry už všichni známe. Co na Apple iPhone 5 říkají američtí redaktoři, kteří jej jako první dostali do rukou?

Nový iPhone 5 se dočkal vesměs vřelého přijetí od technologických recenzentů. Chválí lehké provedení, větší displej nebo rychlejší stahování dat. Hlavní výhrady míří na mapovou aplikaci a nový konektor. Kvůli jeho změně budou muset majitelé staršího příslušenství používat redukci. Recenze zesumíroval Bloomberg.

Podle Walta Mossberga z Wall Street Journal je iPhone 5 nejlepším smartphonem na trhu. Podle Eda Baiga z USA Today získal Apple náskok před přístroji konkurenčního Samsungu. „Skoro každá vlastnost byla vylepšena a to se zaměřením na to, co je důležité: tedy displej, zvuk, focení a rychlost,“ uvedl pro New York Times David Pogue.

Klepněte pro větší obrázek

Zmiňovány jsou ale i nedostatky. Podle Mossberga mezi ně patří hlavně mapy. Ostatně stěžovali jsme si na ně i my. Apple se zbavil aplikací vyvíjených Googlem a vytvořil vlastní software, ten však i podle dalších zatím nedosahuje kvalit toho od konkurenta. Recenzenti upozorňují, že zvlášť navigace v ulicích měst často chybuje.

Pogue kritizuje rozhodnutí Applu změnit konektor. Ten nový s názvem Lightning je menší a s oboustrannými piny. Problém je ale se starším příslušenstvím, které nebude kompatibilní. Podle Poguea se komplikuje propojení přístroje s vybavením v autě nebo reproduktory. Adaptér, za který bude nutné si připlatit, navíc zřejmě nebude fungovat pro všechna zařízení. Apple přichází o konkurenční výhodu, když se vzdává sítě kompatibilních zařízení provázaných s iPhonem, míní Pogue.

Recenzenti ale chválí vylepšení týkající se rychlosti, Američané si užívají podporu rychlých dat v síti LTE. Rich Jaroslovsky z Bloombergu vyzdvihuje také delší výdrž baterie. Zvlášť při využití sítš LTE podle něj zvládne pracovat déle, než konkurenční přístroje.

Klepněte pro větší obrázek
Musím ho mít první. Nejen v New Yorku, ale i v dalších městech, si už od pondělí drží nedočkavci místo ve frontě před obchody Applu, aby si mohli s novinkou pohrát jako první. Prodej začne v pátek.
Klepněte pro větší obrázek 
Čekání před Apple Storem není jen zámořské Sci-Fi, náš spolupracovník čeká na svůj iPhone 5 v Hamburku. Už od středy

iPhony se starají téměř o dvě třetiny zisků Applu. Firma představuje jen jeden nový model ročně, její hlavní rival – jihokorejský Samsung – naproti tomu uvádí na trh za rok několik nových modelů. Pro Apple je proto premiéra novinky klíčová. A zatím to vypadá, že se podařila.

Apple oznámil, že během prvních 24 hodin obdržel na iPhone 5 více než dva miliony objednávek, což znamená nejrychlejší nástup v historii. Na to reagovaly i akcie Applu - vyšplhaly se na nové rekordní maximum a přehouply se přes 700 dolarů za kus.

Diskuze (58) Další článek: Intel: plně digitální Wi-Fi jako součást procesoru

Témata článku: Apple, , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, Apple iPhone 7, EDA, Hamburk, USA Today, David Pogue, Chvála, Hlavní rival, #Apple, Výhra, APP, Hlavní výhra, IPhone mini,