Apple iPhone 5s: silák s citem pro dotyk [recenze]

iPhone 5s je prvním telefonem s 64bitovým procesorem a čtečkou otisků prstů. Předinstalovaný má nový systém iOS 7.

64bitový procesor ve středu pozornosti

Nasazení 64bitového procesoru vzbudilo v mobilním světě velké vášně. Jedni tento fakt přivítali s nadšení. Druzí (jako marketingový ředitel Qualcommu Anand Chandrasekher) tvrdili, že pro spotřebitele má tento krok nulový přínos. V jejich prospěch hrálo například to, že prvotním přínosem 64bitových procesorů byla možnost využití 4 a více GB RAM paměti, přičemž iPhone 5S využívá pouze 1 GB této paměti, i když DDR3.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ve většině benchmarkových testů iPhone 5s drtí konkurenci. Zdroj: AnandTech.

Jableční podporovatelé kontrovali tím, že architektura ARMv8 přinese rozšířený počet registrů, jenž umožní efektivnější výpočty a urychlí tak práci s aplikacemi. Dalším přínosem byl měla být lepší práce s využívání energie, a tedy zvýšení její výdrže. Jak to tak bývá, pravda je někde uprostřed. Odborníci se totiž shodují, že běžný uživatel zřejmě výrazné zrychlení telefonu nepozná a jedná se spíše o krok, kterým se Apple dívá do budoucnosti. Tím, že dříve umožní vývojářům psát 64bitové aplikace, bude moci také dříve plnohodnotně přejít na 64bitový systém.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Málokdy se stane, že z testů odejde poražen. Zdroj: AnandTech.

Z marketingového hlediska jsou však důležitá také měřitelná fakta. Ta přitom hovoří jasně ve prospěch iPhonu 5S. V drtivé většině benchmarkových testů totiž svou konkurenci poráží. Navíc je neporáží o pár bodů, ale „o parník“. Na tom se podílí hned několik dalších, na první pohled neviditelných faktorů. Nový iPhone sice využívá „pouze“ dvoujádrového procesoru s jádry taktovanými na 1,3 GHz. Nejedná se však o jádra typu Krait, ale o Cyclone jádra. Jejich výhoda by se měla projevit v celkovém zvýšení výkonu a zejména poté na výkonu při multitaskingu.

Pohybový koprocesor M7

Procesor s označením A7 však není jediný, který se v telefonu nachází. Společnost z Coupertina totiž na tiskové akci k představení nových iPhonů, ukázala také zbrusu nový koprocesor M7. Jeho úkolem je zpracovávat data z pohybových senzorů, zatímco hlavní procesor je v nečinnosti. To by měla vést zejména ke snížení spotřeby elektrické energie a znovu prodloužení výdrže. Abychom měli výkonnostní složku kompletní, dodám, že součástí čipsetu A7 je rovněž grafický čip PowerVR G6430.

Při reálném používání iPhone 5S v mnoha ohledech potvrzuje papírové předpoklady. Je rychlý, animace jsou plynulé (a že jich v iOS 7 není málo), a ani při vysokém počtu spuštěných aplikací nejeví známky zpomalení. V celkovém součtu mi však nepřišlo, že by telefon byl rychlejší než nejlepší telefony s Android nebo s Windows Phone. Všiml jsem si však také několika nepříjemností. Například načítání nově příchozích e-mailů občas trvá až nepříjemně dlouho, přičemž to není způsobeno rychlostí datových přenosů. Občas jsem zaznamenal také menší prodlevy při spouštění druhé aplikace skrze první. Například pokud ve aplikaci Facebook kliknete na zprávy, automaticky se otevře Facebook Messenger (pokud ho máte nainstalovaný). Postupem času se však tyto prodlevy zmenšují.

Klepněte pro větší obrázek
Koprocesor M7 by měl přinést nové možnosti pro pohybové a zdravotní aplikace. Zdroj: TechAxle.

Jestli Apple někdy s něčím neměl problém, tak to byla velikost vnitřní paměti. Nedostatek ve formě absence podpory microSD karet totiž bohatě vynahrazoval právě velkou pamětí samotnou. iPhone 5S tak bude možné pořídit v šestnácti, dvaatřiceti a také ve čtyřiašedesáti GB variantě. Před představení se hovořilo i o 128GB verzi, k tomu však nakonec nedošlo. Dalších 5 GB zdarma pak můžete využít ve formě webového úložiště iCloud. iOS 7 vám pak samozřejmě dovolí nainstalovat také jiné klienty jako Dropbox, Skydrive nebo Google Drive.

Klíčem je otisk

Druhým velmi diskutovaným prvek nového "ajfonu" bylo jeho domovské tlačítko. V něm se totiž ukrývá čtečku otisků prstů, kterou Apple nazval TouchID. Její rozlišení je 500 ppi a dokáže nasnímat otisk ze všech úhlů. Není tak nutné přikládat prst stále ve stejném směru. Uložení otisku probíhá tím způsobem, že ho opakovaně přikládáte na senzor a ten si tato data zpracuje. V druhém kroku vás telefon vyzve, abyste přiložili prst v různých jiných úhlech. Vše je velmi jednoduché a rychlé. V nastavení si poté můžete uložit prstů hned několik, abyste stále nemuseli používat palec.

Apple se dušuje, že data s vašimi otisky se nebudou ukládat na žádný server a zůstanou pouze ve vašem telefonu. Zde budou navíc přechovávány v šifrované podobě. Vzhledem k nedávným aférám týkajících se odposlouchávání a celkového sledování komunikace uživatelů na internetu americkou NSA, se však najde nemálo podezřívavých a pesimistických osob. A nelze se jim až tolik divit. K čemu však taková čtečka v iPhonu slouží?

Klepněte pro větší obrázek
TouchID se skládá z několika částí.

K mému překvapení má bohužel pouze 2 funkce. Tou první je pomocí otisku odemknout telefon namísto zadávání číselného kódu. Druhou možností využití pak je při přístupu a potvrzování vašeho Apple ID v iTunes nebo iBooks. Žádné jiné využití nečekejte, ani nehledejte. Apple totiž nedal příslušné API vývojářům, a tak jej nebudete moci využít v externích aplikacích. To je na jednu stranu velká škoda, na stranu druhou je to krok pochopitelný vzhled k možnému ukládání dat s otisky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K nastavení TouchID se dostanete pouze skrze číselný kód.

Nyní k samotným poznatkům z využívání TouchID. Při restartování nebo zapnutí telefonu otisk nevyužijete. V těchto chvílích po vás telefon bude nekompromisně chtít číselný kód. Stejně tak je tomu v iTunes, když sem delší dobu nezavítáte. Kvůli vaší bezpečnosti vás telefon požádá o zadání hesla k vašemu Apple ID. Při instalaci druhé a další aplikace však již otisk využít můžete. Vzhledem k tomu, že jsem telefon testoval již v poměrně mrazivém počasí, ukázala se jedna vada TouchID. Pokud jsem měl telefon v kapse či ho jinak vystavil nízkým teplotám, TouchID vůbec nereagovalo. Ani tím stylem, abych zkusil prst přiložit znovu, jak se tomu děje v případech, kdy čtečka otisk napoprvé nerozezná. Nezbylo mi pak, než znovu zadat číselný kód.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V nastavení TouchID jsou i možnosti pro zamykací obrazovku.

Dalším nedostatkem je nemožnost využití TouchID, když se chcete skrze notifikaci na zamknuté obrazovce přímo dostat do této aplikace. Po odemknutí otiskem prstu totiž vždy skončíte na hlavní obrazovce, a to i když předtím kliknete na notifikaci. Chcete-li se tak dostat přímo do takové aplikace, musíte po takové odpovědi přejet zleva doprava a následně zadat číselný kód.

TouchID je tak určitě velmi zajímavý prvek v novém iPhonu a leckoho může přesvědčit k jeho koupi. Je totiž fakt, že odemykání a potvrzování tímto způsobem je velmi pohodlné a rychlé. Rozpoznání otisku je totiž bleskové. Na druhé straně mohl Apple z TouchID vytěžit mnohem více než jen jeho současné možnosti. Je prostě znát, že tato funkce je nová a připadá mi, že ani Apple pořádně nevěděl, k čemu všemu to využít. Pouze za každou cenu chtěl tuto inovaci dostat do telefonu jako první, aby splnil očekávání všech v mobilním světě.

Témata článku: Apple, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, Apple iPhone 5c, Apple iPhone 5c 16GB, Apple iPhone 5c 32GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, Apple iPhone 7, Nokia Lumia 1020, Samsung Galaxy S, AirDrop, Nový fotoaparát, Dotyk, Číselný kód, Celkový zážitek, Zpomalený záběr,