Apple iPhone a GPS: taková hračka

Apple iPhone má GPS přijímač. Jak ho využít? K čemu jsou vestavěné mapy, umí navigovat? Objevili jsme chybu, která komplikuje geotagging.
Jedním z rozdílů, kterými se liší původní model Apple iPhone od novější verze 3G, je podpora GPS. Apple iPhone 3G obsahuje GPS přijímač, který dokáže využívat v mnoha aplikacích.

V článku se zaměřím pouze na popis a zhodnocení této funkce, nic dalšího kolem iPhonu mě v něm nebude zajímat. Prosím také, aby se rovněž diskuze pod článkem věnovala pouze probíranému tématu: iPhonu a jeho navigačním možnostem.

Přesnost tři sta metrů?

Apple se stejně jako většina jiných výrobců nechlubí, jaký GPS přijímač používá. Sám to prostřednictvím demontáže přístroje nechci zjišťovat, takže budu věřit ostatním. Adrian Kingsley-Hughes na svém blogu tvrdí, že se jedná o čip Infineon PMB 2525 zvaný také Hammerhead II (specifikace). S těmito přijímači mimochodem loni začal experimentovat TomTom, ale protože také mlčí jako ryba, nevím, jestli u nich zůstal.

Web ZDNet iPhone také rozdělal a nafotil. Na tomto velkém obrázku si můžete prohlédnout, jak GPS čip vypadá na elektronické desce. Stále se neví, kde je přesně umístěna anténa GPS přijímače. Spekuluje se, že by to dokonce mohla být kovová obruba vestavěného fotoaparátu, nevím ale, zda tomu věřit.

GPS funkce jsou v iPhonu naprosto neviditelné. Aplikace se sice občas zeptají, zda mohou použít zjištění polohy, ale to je všechno. Navíc když jsem tuto možnost odklepnul zhruba pětkrát, potom se mě už iPhone nezeptal a GPS použil automaticky.

 
IPhone se párkrát zeptá

Jestli někoho zajímá, jaké satelity přístroj zrovna vidí, jestli už má fix, s jakou přesností... nic takového iPhone neprozradí. Ani z ikonky nepoznáte, zda už mobil zachytil polohu z GPS družic – žádná ikonka tady totiž není. Apple navíc toto zjištění polohy zřejmě kombinuje s hrubou lokalizací podle vysílačů mobilní sítě. Nepoznáte ale, kdy použil tuto metodu a kdy jde opravdu o přesné souřadnice z GPS.

A kdyby jen to. Informace, které dostanete z externích aplikací, jsou někdy úplně zmatené. Však se podívejte na obrázek z aplikace Here I am. Tvrdí, že určila polohu s přesností 254 m, takže by z toho člověk usuzoval, že jde jen o velmi informativní údaj z mobilní sítě. Ve skutečnosti ale určená poloha odpovídá naprosto přesně tomu, co s řádově metrovou přesností na stejném místě zjistil Garmin Oregon. Udělal jsem několik testů a rozdíl mezi Garminem a iPhonem byl nanejvýš třináct metrů. I v tomto případě byl tedy zapojen GPS přijímač telefonu.

 
Šílená udávaná přesnost

Je opravdu škoda, že Apple v iPhonu žádným způsobem neoznamuje, zda jsou GPS funkce aktivní.

Přesnost dobrá, když se trefí

Přesnost určení polohy pomocí vestavěného GPS přijímače je podle mých testů trochu nerovnoměrná. Důkazem je třeba galerie snímků s přiřazenými souřadnicemi, o které budu psát ještě dále v článku. Některé fotky (například 7 a 8) jsou umístěny chybně, s odchylkou 80 m resp. 180 m. Soudím, že GPS přijímač v danou chvíli nebyl aktivní a iPhone buď vzal poslední polohu nebo souřadnice z mobilní sítě. První možnosti by odpovídala označená poloha obou fotek – přestože jsou od sebe vzdálené sto metrů, Apple je umístil na stejné místo.

Provedl jsem ještě jeden srovnávací test. Prostřednictvím aplikace Path Tracker jsem při jízdě autem zaznamenával polohu. Totéž zároveň dělal i turistický Garmin Oregon. Obě zaznamenané trasy jsem potom zobrazil přes sebe, můžete si je prohlédnout na mapě Google Maps. Apple má zelenou čáru, Garmin červenou.


Srovnání Applu s Garminem

Záznam trasy u Applu byl ovlivněn delšími intervaly, které nebylo možné změnit. Myslím, že výsledek je použitelný, i když několik odchylek v severní části stopy (začátek jízdy) si nezaslouží chválu.

Mapy Googlu v iPhonu

Přímo v nabídce iPhonu je aplikace Maps. Jsou to vlastně mapy Googlu převedené do prostředí Applu. Na displeji se dá prohlížet běžná, letecká i hybridní mapa. Prstem se dá posouvat, dvěma prsty se nastavuje měřítko mapy. U podporovaných – amerických – měst je k dispozici také mapa hustoty dopravy.

   
Tři druhy map: běžná, letecká, hybridní • možnosti aplikace

Tato aplikace ke svému životu potřebuje připojení k internetu. Buď síť mobilního operátora, nebo blízký vysílač sítě Wi-Fi. Přestože aplikace data ukládá do malé paměti cache, bez připojení si opravdu neškrtnete. Přesnost určení polohy ukazuje kruh kolem zjištěného místa. Když iPhone pracuje jen s daty z mobilní sítě, má průměr klidně několik kilometrů.

 
Lze označit i bod na mapě a uložit ho do záložek

Aby bylo jasno: Maps není navigace, ale pouze digitální atlas určený k prohlížení. Dají se v něm vyhledávat místa stejně jako na internetových mapách Googlu. V iPhonu jsou mapy propojeny s adresářem, takže začnu-li psát, v seznamu se hned začnou objevovat jména odpovídající zadání. Klepnu na osobu a hned na mapě uvidím místo, kde bydlí. Kromě toho je ale možné i běžné vyhledávání: států, obcí, ulic, objektů.

   
Takhle vypadá navigace s iPhonem: naplánovaná trasa • itinerář • odbočky na křižovatkách

Když zadáte například „hotel Budapest“, do mapy se zapíchne hromada špendlíků, výsledkem hledání tedy nemusí být jen jedno místo. Nálezy je možné zobrazit i formou textového seznamu. K hotelům vidím i další informace, třeba telefonní číslo, webovou adresu, běžnou adresu. Je to podobné jako v internetových mapách Googlu. Místo si mohu uložit mezi vlastní záložky, mohu z něj udělat adresu do kontaktů, mohu k němu nechat spočítat optimální trasu.


Při vyhledávání iPhone nabídne položky z adresáře • detail vyhledaného místa

Ale není to navigace. Přestože iPhone ukazuje na mapě moji polohu, na displeji ji musím pokaždé centrovat tlačítkem, samotná mapa se nepohybuje. Přestože si mohu prohlédnout jednotlivé manévry, po křižovatkách opět musím přeskakovat tlačítky. Aplikace Map v iPhonu je velmi dobrá náhrada tištěné mapy, a stejně tak se i chová; samozřejmě s přihlédnutím k dodatečným „digitálním“ možnostem. Navigace to není.


Bez internetového připojení se nehneme

Fušeři v Applu

Vestavěný GPS přijímač využívá také aplikace pro fotografování. Zpočátku se bude chvíli ptát, jestli jí to dovolíte, potom to už vzdá, a nikde jsem nenašel možnost, jak to posléze změnit. Stisknutím tlačítka pro pořízení fotky se k souboru do hlavičky EXIF automaticky přidají zeměpisné souřadnice. Ty lze potom použít v různých programech pro zobrazení místa pořízení snímku.

Kdyby to takhle fungovalo, mohl bych iPhone chválit. To by ovšem při ukládání souřadnic nesměl zaměnit východní zeměpisnou délku za západní! Dlouho jsem pátral po tom, proč mi galerie vytvořená v Zoner Photo Studiu neukazuje místo pořízení fotky, proč je v poli na Mapy.cz záporné znaménko. Objevil jsem to až po kontrole dat v EXIFu. Apple opravdu místo souřadnice E (východní délka) použil zkratku W (západní délka). Místo do Brna tak souřadnice ukazovaly do Atlantiku.

Na následujícím obrázku, který ukazuje přímo data EXIF, je důkaz. Je to jednoznačný bug, který by programátoři Applu měli hodně rychle opravit:

S iPhonem jsem nafotil pár fotek a vytvořil z nich webovou galerii. Abyste pod odkazem Ukázat na mapě viděli opravdovou polohu a ne samou vodu, souřadnice jsem v kódu ručně opravil. Na výpisu souřadnic vedle odkazu je ale jasně vidět, jak se iPhone tlačí na západ od Greenwiche.


Prohlédněte si galerii obrázků se zaznamenanou polohou

Rychloměry na sto způsobů

Apple je smartphone, do něhož lze instalovat další aplikace. Když se z iTunes připojíte do obchodu App Store, v sekci věnované navigačním aplikacím jsou tři stránky různých programů. Některé jsou zdarma, jiné stojí několik eur.

Bohužel musím říct, že většina aplikací je „na jedno brdo“. Jsou to buď různé měřiče rychlosti nebo aplikace, které pošlou e-mail, kde právě jsem, omylem sem spadly také plánovače pro hledání optimální trasy hromadnou dopravou v různých městech. Není tady žádný program, který by se dal nazvat navigací.

Vyzkoušel jsem dvě aplikace, které e-mailem pošlou polohu – odkaz na mapy Googlu. Shodou okolností obě mají stejný názevk Here I Am. Jedna dovolí adresáta nastavit napevno, druhá využívá běžný e-mailový klient. Dobrá, někdy se to může hodit, navíc jsou zdarma.

 
Nastavení, jak má e-mail vypadat • druhá aplikace využívá vestavěný e-mailový klient


Takhle vypadá e-mail zaslaný z těchto aplikací

Víc se mi líbil GPS Tracker, který online na stránkách služby InstaMapper ukazuje, kde právě jsem. Ten, komu dám přístup, mě potom může sledovat.

  
Nastavení aplikace v iPhonu • sledování polohy • záznam na internetové mapě

Podobný je i Path Tracker. Tato aplikace využívá mapy Googlu a čarou na nich zobrazuje, kde se pohybuji. Zaznamenané trasy potom umí poslat na web Path Tracker, a tam si je mohu prohlédnout nebo stáhnout. Na této ukázkové stránce si můžete prohlédnout, jak to vypadá. Pomocí této aplikace jsem mimo jiné zaznamenával trasu pro srovnávací test přesnosti.

   
Ukázkové obrazovky s vykreslenou trasu; lze použít běžné i letecké mapy Googlu


Trasa z Path Trackeru poslaná na web

U všech aplikací, které jsem zkoušel, mi vadilo, že neumí fungovat na pozadí. Přestaly pracovat i v případech, kdy jsem iPhone zamknul. Znamená to, že je lze využít jen tehdy, když jsou spuštěny a přístroj má rozsvícený displej. 

Bude někdy opravdová navigace?

Možná jste ještě před zahájením prodeje iPhonu zaslechli, že TomTom údajně chystá navigaci přímo pro tento mobilní přístroj. Potom to bylo odvoláno, potvrzeno, zase odvoláno... A od té doby je ticho.

Místo pořádné navigace se ale objevila stať z podmínek, se kterými musí souhlasit vývojáři aplikací pro iPhone. Tuto část kopíruji (zdroj Dallas News):

„Art: 3.3.7 For applications that use location-based APIs (...) Applications may not be designed or marketed for real time route guidance; automatic or autonomous control of vehicles, aircraft, or other mechanical devices; dispatch or fleet management; or emergency or life-saving purposes. (...)“

V tomto textu vývojáři slibují Applu mimo jiné to, že nebudou připravovat žádné aplikace, které by sloužily pro navigaci v reálném čase. Že je to postavené na hlavu? Existují myslím jen dvě možná vysvětlení. Tím prvním je, že navigaci pro iPhone udělá pouze jedna firma, třeba právě TomTom. Apple z této exkluzivity bude mít větší výhody, než jaké by měla při prodeji prostřednictvím App Store.

Druhým vysvětlením může být fakt, že iPhone na navigaci jednoduše nemá. Někde jsem viděl vysvětlení, že na to nestačí anténa, že přístroj má špatný příjem GPS signálu. Sám jsem ale ověřil, že přesnost je velmi přijatelná. Spíš bych se bál výdrže baterií. Je to ostatně vidět na obrázcích. Začal jsem je snímat kolem 17. hodiny, kdy byla baterie nabita na 80 %. O tři hodiny později už iPhone varoval, že mu zbývá méně než deset procent energie a že se za chvíli vypne.

Osobně bych ale řekl, že v případě navigační aplikace se Apple s některým výrobcem domluví na exkluzivitě.

Jako celý iPhone

Apple iPhone je mobilní telefon pro uživatele, kteří na první místo nekladou funkce, ale raději design, ovládání, atraktivní vzhled. Přiznejme si ale, že naprostá většina uživatelů hledá právě tohle. Podpora GPS v iPhonu tomu odpovídá a podobně jako u jiných technologií bych to vyjádřil větou „Umí to, ale...“

Mapy Googlu v iPhonu jsou výborné, velice snadno ovladatelné. Podpora geotaggingu by už nemohla být jednodušší, a to je přece správné (až Apple opraví zmíněnou chybu). Také aplikace, které se dají doinstalovat, bez dlouhých řečí dělají přesně to, co mají dělat. Jsou jednoduché, přehledné a atraktivní, konkurenční platformy by mohly nastoupit na školení.

Může ale existovat opačný pohled. Velmi mi vadí, že GPS na Applu je naprosto neviditelná funkce, kterou nelze nijak nastavit, nijak se vizuálně neprojevuje. Aplikací využívajících GPS není mnoho, zatím neexistuje žádná plnohodnotná navigace a není vůbec jisté, zda se nějaká objeví.

Nelze říct, který pohled z těchto pohledů je správný. Záleží jen na přístupu konkrétního uživatele. Věřím, že to čtenáři Navigovat.cz pochopí a že se v diskuzi pod článkem neobjeví tradiční flamewar zastánců a odpůrců jednotlivých přístupů. Jak jsem už psal v úvodu, diskuze je určena pouze pro téma „navigace s iPhonem“.

Diskuze (214) Další článek: Jak koupit 8GB microSD kartu za pětistovku

Témata článku: Apple, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, Znaménko, Infineon, Brdo, #Apple, Aircraft, Opačný pohled, Dallas, APP, Atlantik, Stejný název, Severní část, Hra