Apple iPhone: Recenze na celou hodinu

Praktické zkušenosti z dlouhodobého používání jsou k nezaplacení. Přinášíme je společně s padesáti minutami videorecenzí.

Klíčové vlastnosti

  • přirozené ovládání
  • podpora Wi-Fi
  • Mac OS X a Safari
  • výborná multimediální výbava
  • úzká integrace s iTunes
  • excelentní displej

Hlavní nedostatky

  • podpora pouze Edge
  • blokace na jednoho operátora
  • nelze plně použít v ČR
  • menší možnosti nastavení
  • pouze webové aplikace

Apple iPhone ve zkratce

  • Rozměry a hmotnost: 115 × 61 × 12 mm, 135 g
  • Displej: rozlišení 320 × 480 bodů, multidotykový, aktivní TFT, 16 milionů barev
  • Sítě: GSM (900/1800/1900 MHz)
  • Datové přenosy: GPRS/EDGE, Wi-Fi
  • Konektivita: Bluetooth 2.0 (podpora pouze zvukových zařízení), USB 2.0 (s podporou Mass Storage)
  • Fotoaparát: rozlišení 1,92 MPx, automatické zaostřování
  • Paměť: 512 MB SDRAM (pro běh operačního systému), vnitřní paměť 8 GB (4 GB)
  • Operační systém: Mac OS X s nadstavbou iPhone UI, verze 1A543a
  • Multimédia: přehrávač hudby a videa, streaming videa
  • Internet: internetový prohlížeč Safari, e-mailový klient (POP3, IMAP4, SMTP)
  • Zvláštní funkce: ovládání dotyky prstů, mapová aplikace, propojení s portálem YouTube
  • Výdrž: až 250 hodin pohotovosti v síti GSM, až 8 hodin hovoru, až 6 hodin použití webového prohlížeče, až 7 hodin přehrávání videa, až 24 hodin poslechu hudby

Snad ještě žádný telefon v historii nebyl tak očekáván, jako právě iPhone kalifornské společnosti Apple. Vhodně zvolená nabídka funkcí, střízlivý elegantní vzhled, revoluční systém ovládání ruku v ruce s masivní reklamní kampaní zajistily iPhonu skvělou startovní pozici. Čím ale iPhone je? Jedná se o chytrý mobilní telefon vhodně kombinovaný s multimediálním přehrávačem iPod nové generace. Skvělé rozměry, výborný displej, rychlý procesor a intuitivní ovládání směřují iPhone mezi špičku své kategorie, naopak jednoduchost některých funkcí společně s nemožností instalace binárních aplikací jej z piedestalu nejlepších v očích mnoha uživatelů nemilosrdně srážejí. iPhone se nedá přečíst, ten se musí prožít - a věřte mi, že je to prožitek pořádně návykový.

Aby váš prožitek byl co možná nejvěrnější, je tato sbírka osobních zkušeností prošpikována názornými videi ze skutečné práce s telefonem. Připravte se na dvanáct komentovaných videí v celkové délce téměř padesát minut! Zapomeňte však na mizerná YouTube videa s malým rozlišením a nízkým datovým tokem, která nedokáží zachovat detaily. Ano, připravte se na videa ve vysokém rozlišení - v takovém, ve kterém je i nejtitěrnější text na displeji stále dobře čitelný, připravte se také na stereo zvuk u hudby a filmů z vestavěného iPodu. I přes vysokou kvalitu jsem se snažil, aby si video vychutnali také uživatelé s pomalejším připojením: Pro nepřerušované přehrávání vám stačí pouze pomalá 512 kb/s linka. Dobrá tedy, uvařte si kávu, vyvěste na hodinu telefon a můžeme začít.

Vzhled

Ještě menší, než jsme čekali. Tak přesně takový je první dojem z iPhonu u každého, kdo jej vzal do ruky. A malý není pouze iPhone: Maličké je i samotné prodejní balení (až se nechce věřit, že se tam všechno vejde), doslova miniaturní ja také síťový napáječ a přehled miniatur doplňuje také synchronizační stojánek (ten nejen synchronizuje telefon s počítačem, ale jej také dobíjí). A úplně bych zapomněl na sluchátkovou sadu: Samotná sluchátka sice nehrají úplně nejlépe (prostě jako sluchátka běžně dodávaná s poslední generací iPodů), ale miniaturní mikrofon s integrovaným spínačem vypadá spíše jako rozšířená izolace a ne jako pecka snímače hlasu.

Při troše štěstí do iPhonu připojíte také vaše sluchátka - konektor pro jejich připojení je sice standardní, je však pod okolní plast zapuštěn trochu více, než by bylo zdrávo. Záleží pak na tom, kolik plastu nechal výrobce vašich sluchátek okolo samotného jacku: Pokud ho bude příliš, sluchátka na doraz nezastrčíte (vše vyřeší například nepraktická prodlužovačka s vhodným konektorem) a hudební produkci si neužijete. Zkrátka to chce štěstí: Zatímco má sluchátka (od iPodu) šla zapojit bez problémů, sluchátka Vlasty Waice (Koss Sporta Pro) jsme do iPhonu nedostali. Jeho návrh použít nožík na „opižlání“ plastů okolo jejich konektoru nakonec zůstal nevyslyšen...

infografika_1.jpg

Ale zpět ke vzhledu. Marně přemýšlím, co tak popsat - z fotografií jistě znáte iPhone dokonale a ve skutečnosti je vlastně úplně stejný. Jeho displej zabírá téměř celou plochu přední strany telefonu (a je to displej parádní!), na telefonu najdete pouze pětici hardwarových tlačítek (zapnutí, návrat do hlavní nabídky, korekce hlasitosti a rychlé zapnutí tichého režimu. Na zadní stěně pak je pouze v levém horní rohu snímač vestavěného digifoťáku. A přestože jste se v některých recenzích mohli dočíst, že karta mobilního operátora je v telefonu pevně vestavěna (to je samozřejmě hloupost), najdete její šuplík na horní hraně telefonu.

V poměru k rozměrům telefonu působí iPhone jako těžký telefon, přestože jeho necelých sto čtyřicet gramů není špatná hodnota. Jen subjektivně člověk očekává hmotnost nižší. Kapsu však rozhodně netrhá a díky nízké tloušťce ani nevytváří nevzhledné boule a vypoukliny.

infografika_2.jpg

V kategorii mobilních telefonů je nezvyklé, aby byl akumulátor pevně vestavěn do těla přístroje bez možnosti jeho uživatelské výměny. u iPodů byl však tento přístup vždy běžný a použitý Lithium Polymerový akumulátor svou životností vystačí většině uživatelů na věčné časy (Kolik uživatelů stařičkých iPodů stále bez problémů používá původní akumulátor?). A pokud byste přeci jenom dokázali životnost akumulátoru drasticky snížit máte dvě možnosti: Buďto se zastavit v některém ze servisů, nebo si na internetu koupit akumulátor nový i s výměnnou sadou a provést celou operaci svépomocí. Podtrženo sečteno, drtivou většinu uživatelů akumulátor přežije a kolik procent typických uživatelů této třídy telefonů používá několik sad akumulátorů?

Témata článku: Apple, , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, HTC Touch, HTC Touch 3G, LG Prada 3.0, Nokia 9300i, #Apple, APP, Většina firem, Funkční režim, Typický uživatel, Hod, IPhoto, Stejný styl, Degradace, Excelentní displej, Piedestal, Jásot, Optimální nastavení