Apple je v Top 5 výrobců, elitu opustil Sony Ericsson

Uplynulé čtvrtletí má několik vítězů i poražené. Dosud podobné trendy jihokorejských výrobců Samsungu a LG se poprvé významně rozešly.
Kapitoly článku

Od doby, kdy se před dvěma lety jihokorejští výrobci mobilů osamostatnili na pozicích světové dvojky a trojky, jejich vývojové křivky zůstávaly prakticky rovnoběžné a vydařenému čtvrtletí Samsungu tedy vždy odpovídal úspěch LG ve stejném období. Při poslední analýze v polovině roku nastal opačný případ - oba výrobci zaznamenali menší či větší meziroční propady tržeb. Teď se však ukázalo, že zatímco u Samsungu měl propad jen dočasný charakter, u LG jde o záležitost trvalejšího rázu. V letošním třetím čtvrtletí se totiž jejich křivky poprvé rozešly, a to výrazně.

Vývoj absolutních počtů prodaných mobilů (v mil. kusů) po čtvrtletích za deset let

Ve třetím čtvrtletí 2010 se podle analytické společnosti Strategy Analytics prodalo 327 milionů telefonů, což je o 12,4 % procent více než ve stejném období roku minulého. Tempo růstu celého trhu mobilů tedy zůstalo na stejné úrovni jako v předchozích čtvrtletích, jak dokládá následující graf. 327 milionů mobilů učinilo z uplynulého čtvrtletí v ohledu absolutních počtů prodaných přístrojů druhé nejúspěšnější čtvrtletí historie. Tím prvním stále těsně zůstává závěr roku 2007, je ale pravděpodobné, že letošní Vánoce přispějí k tomu, že tehdejších 332 milionů prodaných mobilů bude v příštím čtvrtletí překonáno.

Vývoj meziročních přírůstků prodaných telefonů za čtvrtletí 

V žebříčku nejúspěšnějších výrobců telefonů podle počtu prodaných mobilů se změnilo pořadí na prvních místech. Do Top 5 se poprvé dostal americký výrobce Apple, když přeskočil Sony Ericsson a Blackberry. Apple má na trhu mobilů už 4,3 % a stále roste i přes prohlášení výrobce, že o vysoký podíl na trhu mobilů mu nejde. V našem žebříčku je Apple čtvrtý, ale jeho skutečné pořadí nelze přesně určit, protože významnou roli na trhu mobilů hraje čínský výrobce ZTE, který však údaje o počtu prodaných mobilů neuvádí. Podle odhadů jich však může být dokonce více než 14,1 milionů prodaných iPhonů, což by na čtvrtou příčku mezi výrobci řadilo přávě čínské ZTE. I proto v poslední době roste podíl "ostatních", jejichž součástí je ZTE v našem přehledu.

Podíl výrobců na počtu prodaných telefonů za třetí čtvrtletí 2010 

 

Témata článku: Apple, Ericsson, LG, Motorola, Nokia, Samsung, Sony, Sony Ericsson, , , , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Samsung Galaxy S, TOP, Oficiální údaj, Opačný případ, APP, Příští čtvrtletí, #Apple, Eli, Vysoký podíl