Apple kvůli koronaviru dočasně zavře čínské Apple Story. Počítá se i s omezením výroby iPhonů

Čína poslední týdny těžce bojuje s koronovirem, který už neohrožuje jen lidské zdraví, ale stále častěji zasahuje i do hospodářství. Některé aerolinky v čele s British Airways přerušily letecké spojení s Čínou a velké firmy jako Starbucks v některých částech země zavírají pobočky.

K podobnému kroku podle vyjádření pro Bloomberg přistoupí i Apple. Počínaje 9. únorem v Číně dočasně uzavře všechny prodejny Apple Store a firemní kanceláře, jakožto preventivní opatření proti dalšímu šíření nákazy. Zákazníkům bude do odvolání k dispozici pouze online Apple Store. 

Situaci kolem koronaviru podrobně sleduje náš sesterský web VTM.

Kromě úpadků místních prodejů však může situace negativně ovlivnit i dodávky po celém světě. Preventivní opatření se zřejmě nevyhnou ani výrobním firmám, které Applu a dalším firmám dodávají součástky. Podle známého analytika Ming-Chi Kua se očekává až 10% snížení dodávek iPhonů, což vzhledem k úspěchu aktuálních modelů není dobrá zpráva ani z pohledu celosvětového prodeje. To firmu jistě nepotěší krátce po tom, co se pochlubila rekordním kvartálem.

Apple však zůstává solidární. Tim Cook, už na svém Twitteru projevil lítost nad aktuální situací a slíbil, že společnost finančně podpoří místní skupiny, které zde s vypětím všech sil pomáhají s nákazou bojovat.

Zdroj: Bloomberg, 9To5Mac

Váš názor Další článek: Občan Novák získal svobodu mluvit. Ptá se, proč už Česko nechce čtvrtého operátora, ale řadu operátorků

Témata článku: Apple, , , , , , , , Bloomberg, App Story, Kuo, Apple story, Bloom, Fifth Avenue, Cin, AAB, Preventivní opatření, Starbucks, British Airways, British, Omezení výroby, Ming-Chi Kua, Scott,