iPhone | VR | iPad

VR brýle Reality Pro se opozdí. Na nejkomplexnější produkt od Applu si počkáme až do června

  • Chytré brýle od Applu nabraly nečekané zpoždění
  • Kvůli hardwaru i softwaru je Apple posouvá o dva měsíce
  • Jejich premiéra se očekává v červnu na akci WWDC23

Oživeno 16. února | Mark Gurman, redaktor Bloombergu obeznámený s děním v Applu, informoval o tom, že se očekávané VR brýle od Applu opozdí. Dvouměsíční zpoždění vzniklo kvůli hardwaru i softwaru, přičemž se očekává, že budou brýle prezentovány veřejnosti až na vývojářské konferenci Applu. Loňská WWDC22 (Worldwide Developer Conference) probíhala v termínu 6. - 10. června, a podobné datum by měla mít i letošní vývojářská konference Applu. Brýle budou jejím jednoznačně největším lákadlem.

Klepněte pro větší obrázek
Brýle od Applu by měly vypadat podobně, jako na tomto obrázku

Brýle, které by se měly jmenovat Apple Reality Pro, by měly umět plynule přecházet mezi virtuální a rozšířenou realitou. A to pomocí tlačítka, které má vypadat podobně jako korunka u hodinek Apple Watch. Z virtuálního zážitku se tak jednoduše přepnete do režimu „See through“ v rámci něhož se do skutečného světa okolo vás, který snímají brýle, přidá procesorem a grafikou generovaný obsah pro rozšířenou realitu. 

Brýle by měly obsahovat 12 kamer a dva microLED displeje o rozlišení 4K. Výpočetní výkon by jim měl zajišťovat 5nm čip Apple M2. Senzory uvnitř brýlí budou sledovat orientaci hlavy, a podle toho do sluchátek „pustí“ prostorové audio. Pro ovládání brýlí a jejich prostředí, tj. operačního systému xrOS, budou sloužit gesta ruky a hlasové příkazy.

Apple původně očekával, že se brýlí prodá 800 tisíc až 1,2 milionu, aktuální predikce už tak optimistická není. Podle Applu je v současné době reálné, že se prodá půl milionu těchto brýlí, a to za očekávanou cenu tří tisíc dolarů. I s daní se tak bavíme o částce 80 tisíc korun.

Zdroj: Bloomberg


Původní článek vyšel 11. ledna s následujícím nadpisem: 

Apple letos upozadí iPhony a iPady. Hlavním produktem budou VR brýle Reality Pro

Pro Apple je každý rok nejdůležitějším produktem iPhone. Jeho prodeje tvoří zhruba polovinu tržeb celé společnosti a je také primárním zařízením, na kterém lidé konzumují služby, což je dnes s přehledem druhá nejdůležitější položka v účetnictví cupertinské společnosti. Letos však firma hlavní pozornost soustředí k jinému produktu, brýlím pro virtuální a rozšířenou realitu, jež prý ponesou název Reality Pro.

Tvrdí to alespoň obvykle dobře informovaný novinář Mark Gurman, který se v Bloombergu specializuje na zprávy týkající se Applu. Podle Gurmana se kvůli dokončování brýlí trochu omezil vývoj ostatních zařízení. Týkat se to má zejména iOS a iPadOS, které nedostanou tolik novinek, kolik se původně plánovalo. Softwaroví inženýři pilují nový systém s kódovým označením Borealis, jehož finální název má být xrOS.

Detaily o brýlích i jejich operačním systému se však Applu nadále daří tajit. Firma prý „něco“ oznámí už na jaře, ještě před tradiční vývojářskou konferencí WWDC. Zatím víme je to, že se Apple na tento okamžik připravoval přes šest let. Vždyť už v roce 2017 uvedl ARKit, první verzi rozhraní pro iOS, které počítalo s rozšířenou realitou. Později do iPhonů a iPadů zavedl Lidar pomáhající orientaci v prostoru, což bude pro brýle rovněž klíčová komponenta.

Po softwarové stránce tak letos od mobilů Applu nemáme čekat žádné velké novinky, hardware ale několik změn přinese. Mimo obligátního rychlejšího čipu budou úpravy vidět i navenek. iPhony 15 totiž letos přinesou konektor USB-C nahrazující původní Lightning. Základní modely pak vymění horní výřez za Dynamic Island jako loňské iPhony 14 Pro. Letošní Pro se ale odliší tím, že místo ocelového rámečku budou mít titanovou konstrukci. Velikosti všech čtyř iPhonů zůstanou při starém.


Nejoblíbenější iPhony

Apple iPhone 15 Pro 128GB Apple iPhone 15 Pro 128GB
nabízí 93 obchodů za ceny od 25 390 Kč
Porovnat ceny
Apple iPhone 13 128GB Apple iPhone 13 128GB
nabízí 84 obchodů za ceny od 14 122 Kč
Porovnat ceny
Apple iPhone 15 128GB Apple iPhone 15 128GB
nabízí 88 obchodů za ceny od 19 410 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené iPhony


Tablety budou o poznání nudnější. iPady Pro 11 a 13 s novým designem a OLED displejem mají přijít až příští rok. Letos však Apple aktualizuje základní iPad, model Mini a Air. nic víc než rychlejší čip ale čekat nemůžeme.

Drobné změny prý čekají i Apple Watch. Apple po třech letech vydá další revizi velkého HomePodu, ale Apple TV nebo AirPods zůstanou při starém.

Pokud však jde o hardware, Apple připravuje jednu důležitou, avšak nenápadnou změnu. Postupně se chce zbavit závislosti na čipech od Qualcommu a Broadcomu a začne si jejich alternativy navrhovat sám. V roce 2024 nebo 2025 by měl Apple vyrobit první vlastní 5G modem. Blíže k druhému datu pak přijde jeho čip kombinující Wi-Fi a Bluetooth. V budoucnu pak plánuje oba nezávislé síťové obvody spojit do jednoho.

Diskuze (55) Další článek: Starší Samsungy dostávají nový software z Galaxy S23. Těšte se na režim Expert RAW i na remastering fotek

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Gurmana, Bloomberg, Broadcomu, Realita, Mark Gurman,