Apple má nový MacBook Pro. Stále více se inspiruje iPhonem

  • Počítače od Applu mají stále blíže iPhonům
  • MacBook Pro dostal druhý displej, je dotykový a přináší mnoho funkcí známých z mobilů
  • Nové je také Touch ID, tedy čtečka otisků prstů známá z iPhonu

Apple představil inovované MacBooky Pro. Více se i nich dočtete na Živě.cz, zde se zaměříme na vychytávky, které si počítače půjčily z iPhonů. Nejviditelnější novinkou je druhý displej, je dotykový, jmenuje se Touch Bar a plně nahrazuje funkční klávesy.

Klepněte pro větší obrázek
V Touch Baru dokonce vidíte i náhledy fotek (zdroj: Apple)

Touch Bar má retina rozlišení a nabídku zobrazených funkcí si můžete sami přizpůsobit. Mohou zde být nástroje pro rychlé formátování textu, predikce slov QuickType známá z  iOS, sada emotikonů a další. Skrze Touch Bar lze také přijímat hovory z iPhonu, aktivuje se zde hlasová asistentka Siri, která na desktopový operační systém Applu zavítala teprve nedávno.

Klepněte pro větší obrázek
Nabídku Touch Baru si můžete libovolně přizpůsobit

Nejzásadnější novinkou je však integrace Touch ID včetně stejného bezpečnostního elementu, který známe z iPhonů či iPadů. Ačkoliv ve světě notebooků nejde o nic revolučního, nový MacBook Pro lze konečně odemykat otiskem prstu, nebo otisk použít například pro zabezpečení poznámek jako na iOS. Dalším benefitem čtečky je pak možnost plateb Apple Pay, které doposud bylo doménou mobilních produktů Applu. 

Apple tak pokračuje v trendu propojování svých produktů. A byl to právě on, kdo před pár lety díky FaceTime či iMessage umožnil volání či psaní zpráv z Macu skrze iPhone. V dnešní době už díky cloudovým službám není problém sdílet mezi zařízení soubory a od macOS Sierra a iOS 10 i schránku po kopírování (clipboard) a další funkce. Co přijde dál?

Diskuze (42) Další článek: Huawei poprvé použil AMOLED displej ve smartphonu nižší třídy. Představuje model Enjoy 6

Témata článku: Apple, , , , , Apple iPhone 4GB, Pro +, Mac Sierra, FaceTime, Propojování, APP, Hlasová asistentka, Vice, #Apple, Sierra, Emotikon, Mac Pro, Cloudový služba, Odemykat otisk prstu, MAC, INS, Nový macbook, Bezpečnostní element, MacBook, MacBook pro