Apple Macworld 2008: miliony iPhonů dobývají svět

Co bylo očekáváno, to bylo splněno. Nový firmware 1.1.3 je uveden a iPod Touch sadou aplikací dohnal iPhone.

Ani letošní jablečná událost Apple Macworld 2008 se nemohla obejít bez zmínky o iPhonu. Ovšem na rozdíl od minulého roku už se pochopitelně nejednalo o událost číslo jedna. Pro letošní rok se jí stal nový nejtenčí laptop světa MacBook Air. Pro podrobnější souhrn novinek z počítačového světa vás odkážu na článek na Živě.cz, u nás na MobilManii naleznete hlavně přehled mobilních novinek.

Už nás jsou 4 miliony

Ostře sledovaná prezentace Steva Jobse proběhla v úterý 15. 1. od 18:15 našeho času. V ten den to bylo právě 200 dní, co bylo možné iPhone zakoupit. V období od 29. června 2007 do 15. ledna 2008 se prodalo celosvětově (USA, UK, Německo, Francie) neuvěřitelné čtyři miliony iPhonů. Vezmeme-li v potaz i cíl, který si Jobs stanovil, a to do konce roku 2008 prodat 10 miliónů kusů tohoto revolučního telefonu, má velké šance, že se mu to podaří. Pokud tuto sumu přepočteme na jednotlivé dny, pak každý den se muselo prodat na 20 tisíc iPhonů.

Za půl roku Apple se svým mobilním telefonem pořádně zahýbal i americkým trhem smartphonů. S podílem 19,5 % se stal suverénní dvojkou. Jedině RIM se svými Blackberry si udrželi vedoucí pozici s 39 %. Avšak s uvedením vývojářské sady SDK v únoru a s nepolevujícími prodeji analytici soudí, že Apple iPhone je na nejlepší cestě být jasným vítězem na severoamerickém trhu chytrých telefonů. Pojďme se ještě podívat, koho nechal Apple za sebou. Na třetím místě s polovičním odstupem zůstal Palm (9,8 %), bramborová pozice patří Motorole se 7,4 %, Nokia se musí spokojit jen s 3,1 % podílem. Tudíž iPhone předehnal všechny zařízení postavené na systému Windows Mobile, Symbian i Linux. A to nikoliv za celých 200 dní, ovšem již za pouhých 90 dní od zahájení prodeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázky z Keynote Steva Jobse

Nový firmware ničím nepřekvapil

O novém firmwaru se spekulovalo dlouho před Macworldem a server GearLive se k vývojářské verzi dokonce dostal. A tak nám mohl přinést novinky 14 dní před keynote. Očekávalo se, že další vylepšení ještě přijdou, ale nestalo se tak. Co tedy nový firmware přinese za další funkcionalitu? Google Maps nyní podporují další zobrazení – hybridní, kdy názvy ulic jsou promítány na satelitní podklad. Mnohem zajímavější je ale lokalizace pomocí Google Maps. Google si udržuje databázi vysílačů operátora – BTS. Pomocí triangulace pak podle hustoty BTS určí vaši pozici, která je znázorněna kruhem. Pro zpřesnění pozice mohou Maps použít i databázi společnosti SkyHook, která spravuje informace o asi 23 miliónech Wi-Fi hotspotech v Severní Americe. Další novinkou mapové aplikace je zaznamenávání polohy a jiných zájmových bodů pomocí špendlíku. Dotknete se displeje a na tomto místě špendlík virtuálně zapíchnete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Již teď se Apple připravuje na únorové vypuštění vývojových nástrojů SDK, které umožní vytvářet legální nativní aplikace. Nově mají majitelé iPhonu možnost upravovat hlavní obrazovku s ikonkami aplikací. Pokud podržíte prst na ikonce déle než 4 sekundy, začnou se třepat, což značí, že je můžete přesouvat. Lze takto vytvořit i zcela novou hlavní obrazovku a mezi nimi se snadno přesouvat. Těchto obrazovek může být až devět. Pokud jste si oblíbili nějakou webovou aplikaci, není nutné k ní přistupovat přes záložky prohlížeče Safari. Nyní lze odkaz na tuto webaplikaci snadno uložit na plochu ve formě ikonky, která může být buď součástí webové stránky, nebo si můžete sami vybrat kterýkoliv segment webu a ten pak použít jako obrázek.

Obzvláště o Vánocích se jistě uživatelům iPhonu hodila funkce zaslání SMS zprávy více příjemcům. Pozdě, ale přeci, nyní je tato funkce dostupná. S uvedením iTunes Movie Rentals (půjčovna filmů a TV pořadů) získal videopřehrávač v iPhonu a v iPodu Touch možnost přeskakovat video po kapitolách, zobrazovat titulky či volit jinou audiostopu. U hudebních skladeb si můžete zobrazit jejich text.

Všechny nové funkce máte podrobně shrnuty i s anglickým výkladem v tomto videu:

iPod Touch s novými aplikacemi

Při uvedení iPodu Touch (iPT), tedy iPhonu bez telefonního modulu, byli mnozí uživatelé překvapeni, proč v něm nenajdou stejné aplikace jako v iPhonu (až na aplikace Phone a SMS, pochopitelně). Někteří to využili hacknutím iPT a ručním dohráním aplikací z iPhonu. Apple vyslyšel stesky zákazníků a nově každý iPT bude obsahovat těchto pět aplikací – Mail, Maps, Stocks (burza), Weather (počasí) a Notes (poznámky). Co ale vlastnící již koupeného iPT? Ti si budou muset tyto aplikace koupit z iTunes Store za částku dvaceti dolarů. Jinak vylepšení, která přišla pro iPhone, jsou platná také pro iPod Touch.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zároveň byla vydána aktualizace programu iTunes na verzi 7.6. Mnozí čekali větší novinky, hlavně funkce copy-paste by byla více než žádoucí. I tak se ale jedná o dosud největší update softwaru iPhonu (iPodu Touch) od začátku prodeje. Další novinky jsou očekávány na únor spolu s vydáním SDK.
Diskuze (56) Další článek: Navigace Becker 7928 na videu

Témata článku: Apple, Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, APP, MAC, #Apple, Burza, Mil, MacWorld, Souhrn novinek, Svět