Apple musí Samsungu zaplatit za zneužití patentů

Soud v Nizozemsku nařídil společnosti Apple uhradit společnosti Samsung Electronics škody způsobené porušením patentových práv. Dopady rozhodnutí jsou zatím spíše nejasné a verdikt se patrně vztahuje pouze na Nizozemsko. Obě firmy se vzájemně obviňují z krádeže patentů a vedou soudní spory ve více než deseti zemích. Mluvčí Samsungu řekla, že neví, zda má rozhodnutí dopady i na zahraniční trhy, anebo zda se bude týkat jen Nizozemska. Neví prý ani to, kolik peněz bude Samsung požadovat. Apple verdikt nekomentoval.

Klepněte pro větší obrázek
 

Soud v Haagu řešil žalobu, podle které Apple zneužil patent Samsungu používaný v telefonech a tabletech Apple pro připojení k internetu. Soud zároveň nařídil, aby se odškodné odvíjelo od výše tržeb za iPhony a iPady prodané v Nizozemsku. Konkrétně jde o iPhony 3G, 3GS, 4 a iPady 1 a 2. K výpočtu odškodného soud nařídil použít údaje o tržbách iPhonů a iPadů v Nizozemsku od 4. srpna 2010. Toto datum soud označil za rozhodující z hlediska posouzení, kdy mohl Apple vědět, že se dopouští zneužití patentu Samsungu. Soud však odmítl další tři stížnosti na zneužití patentů, které mu Samsung předložil.

Apple a Samsung si konkurují na lukrativním trhu smartphonů a počítačových tabletů. Vzhledem k tomu, že těmto segmentům trhu se obecně předpovídá další silný růst, je důležité, aby výrobci těchto zařízení měli také oprávnění používat patenty ke klíčovým technologiím. Apple svého asijského konkurenta už dříve obvinil, že kopíruje jeho telefony a tablety. Samsung ale podal na Apple protižalobu a tvrdí, že Apple parazituje na patentech Samsungu. Vzájemné obviňování je o to složitější, že obě firmy mají důležitý obchodní vztah, Samsung je dodavatelem klíčových komponentů pro výrobky Apple.

Diskuze (36) Další článek: Na český trh se dostává Galaxy Tab 2 10.1

Témata článku: Apple, Samsung, , , Žně, Samsun, Zneužití, #Apple, APP, Sam