Apple oživí nabíječku AirPower. Překvapí důvod zrušení původní verze i technologie v té nové

Aktualizováno 18.6.: Spekulaci o chystané nové generaci AirPower potvrzují i nové fotografie zachycující funkční nabíječku s připojenými Apple Watch a sluchátky AirPods.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Funkční nabíječka Apple AirPower zachycena na nových fotografiích. (obr.: Jon Prosser)

Bezdrátová nabíječka Apple AirPower bývá označovaná za velkou prohru společnosti Apple. Byla představena v roce 2017, měla naráz nabíjet iPhone, Apple Watch a sluchátka AirPods bez ohledu na to, kam je položíte. Po problémech s přehříváním a neustálých odkladech ji ale Apple loni na jaře zrušil. Teď to ovšem vypadá na vzkříšení.

S fotografií zachycující AirPower přišel známý leaker Jon Prosser, často se odvolávající na své zdroje v Applu. Koronavirová pandemie nyní donutila Apple nechat své zaměstnance pracovat na některých prototypech z domu. Díky tomu Prosser získal fotografii zachycující prototyp zvaný „C68“, který má údajně řešit nějaký problém s přehříváním. Kvůli ochraně zdroje je fotografie schválně rozmazaná, i tak je ale podobnost s AirPower očividná.

Prosser jde s informacemi ještě dál a odhalil i některé specifikace. Ještě zajímavější však je důvod zrušení původní verze.

Tehdy šlo o přehřívání, Apple však údajně zakryl fakt, že důvodem přehřívání byly paradoxně hodinky Apple Watch. Nevyužívají standard Qi, ale vlastní alternativu s vyšším nabíjecím výkonem. Původní AirPower prý fungovala – třeba se třemi iPhony naráz! Jakmile jste přidali Apple Watch, bylo nutné zvýšit výkon a podložka se začala přehřívat.

Této informaci napovídá i skutečnost, o které jsme loni informovali my na Mobilmanii. Pamatujete, jak pouhý týden před zrušením nabíječky australský web Applu zveřejnil nový produktový snímek nabíječky? Už tehdy nás překvapilo, že se na něm nabíjí pouze iPhone, AirPods, ale nikoliv Apple Watch. Podle Prossera už firma měla vyrobených 50 000 kusů, ale nakonec do prodeje nešly, protože by nenabily hodinky.

Jak to Apple vyřešil nyní?

V nové nabíječce je prý méně cívek, ale hlavně procesor Apple A11 z iPhonu XS! To se na první pohled jeví jako přehnané řešení, ovšem specialitou tohoto čipu je právě schopnost dynamicky řídit nabíjecí výkon. Díky tomu lze kontrolovat výkon a tedy i produkované teplo v jednotlivých cívkách, čímž zabrání přehřívání nabíječky i v případě nabíjení Apple Watch. 

Kdy a zda vůbec se nová nabíječka dostane na trh není jisté. Podle Jonova tweetu je podle pokročilé fáze vývoje reálný poslední kvartál 2020, případně ten první v roce 2021. Cena by měla být znovu 250 dolarů, jak se odhadovalo u původní verze.

Jon Prosser a jeho podrobné vysvětlení problému (od 5. minuty): 

Via: Apple Insider

Diskuze (5) Další článek: T-Mobile prodává Samsungy se slevou. Na e-shopu můžete ušetřit i několik tisíc

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , , , Mastodon, Future, Důvod zrušení, Původní verze, Apple insider, Jon, Nabíječka, Prossera, Engineer, Přehřívání, Zrušení,