Apple s pravdou ven: Zpomalování starších iPhonů je záměrné

Spekulace se nakonec ukázaly jako pravdivé! Apple potvrdil americkému webu The Verge, že snížení výkonu starších iPhonů je záměrné. A to s ohledem na životnost baterií. Potvrzují se tedy i další odvážné spekulace, Apple totiž do svých telefonů skutečně integruje softwarový mechanismus, který slouží k „plánovanému zastarávání“. Z něj bývají často obviňování výrobci spotřební elektroniky, která funguje dva roky a pak se „najednou“ pokazí. Ovšem až v případě Applu máme před sebou první důkazní materiály.

Prohlášení Applu pro TheVerge: „Naším cílem je zákazníkům zprostředkovat co nejlepší uživatelskou zkušenost, což zahrnuje prodloužení životního cyklu jejich zařízení. Li-ion baterie v chladnějších podmínkách nedokáží poskytovat dostatečný proud, mají nižší kapacitu nebo po čase stárnou, což vede k náhodnému vypínání iPhonů.“

„Minulý rok jsme pro iPhone 6, iPhone 6S a iPhone SE představil funkci, která má zabránit poklesu proudu před náhlým vypnutím. Tuto funkci jsme spolu s iOS 11.2 přidali i do iPhonu 7, a plánujeme ji v budoucnu aplikovat do dalších produktů“.


Původně článek vyšel 20. prosince s titulkem

A je to tady: GeekBench: Apple cíleně zpomaluje starší iPhony. O důvodu můžeme jen spekulovat... 

Překvapivé zjištění vzešlo z diskusního vlákna na Redditu. Pokud již několik let používáte stále stejný iPhone, postupem času jeho výkon klesá. Uživatelé to většinou připisují novým funkcím, které jsou primárně optimalizované pro nejnovější modely. Ukazuje se však, že za pokles výkonu může hlavně stárnoucí baterie.

 

Jak vašemu iPhonu vrátit zpět výkon a rychlost? Stačí vyměnit baterii...

 

Této informace se chytil zakladatel benchmarku GeekBench John Poole a prozradil, kdy se tato „skrytá funkce“ dostala do systému iOS. Do ledna letošního roku si uživatelé starších iPhonů 6 a 6S stěžovali na vypínání telefonů, i když ještě ukazovaly dostatečnou kapacitu baterie (s ukazatelem na 40 % prostě nečekáte, že se telefon vypne).

Apple tento problém opravil ve verzi iOS 10.2.1. „Apple učinil vylepšení, aby omezil výskyt neočekávaných vypnutí iPhonů u malého procenta jeho uživatelů. A již po aktualizaci registrujeme o 80% menší náhodné vypínání iPhonů 6S a o 70% menší náhodné vypínání iPhonů 6“. Podle dat benchmarku GeekBench to však vypadá, že tohoto kouzla Apple dosáhl cíleným omezením výkonu u iPhonů 6, 6S a iPhonů 7.

Kadupse z Redditu si záležitost vysvětluje takto: „Mnoho iPhonů 6S se vypínalo i po výměně baterií. Protože starší baterie vydržely méně na jedno nabití a měly nižší napětí, bylo řešení Applu v omezení výkonu CPU. Nakonec to neřeší nic a je to spíše špatným příkladem... na druhou stranu je to lepší, než vypnutí iPhonu při 40% baterii když ho nejvíce potřebujete.“

Někteří se domnívají, že řešení pro omezení výkonu čipsetu nemusí být použito jen kvůli stárnoucí baterii ale také kvůli „plánovanému zastarávání“. Starší iPhony mohou postupným snižováním výkonu přimět uživatele k tomu, že nastal čas na výměnu pomalého iPhonu za nový. Některé zahraniční redakce požádaly Apple o reakci, americký gigant se však zatím nevyjádřil.

Představení nejnovějšího iPhonu X:

Zdroj Phonearena via Geekbench

Diskuze (207) Další článek: Pokémon Go začal na iOS využívat ARKit. ARCore od Googlu čeká dlouhá cesta

Témata článku: Apple, , , , , , , Apple iPhone 6, Apple iPhone 6 128GB, Apple iPhone 6 64GB, Apple iPhone 6 Plus, Apple iPhone 6 Plus 128GB, Apple iPhone 6 Plus 64GB, Apple iPhone 6s, Apple iPhone 6s 128GB, Apple iPhone 6s 64GB, Apple iPhone 6s Plus, Apple iPhone 6s Plus 128GB, Apple iPhone 6s Plus 64GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone 7 128GB, Apple iPhone 7 256GB, Apple iPhone 7 Plus, Apple iPhone 7 Plus 128GB, Apple iPhone 7 Plus 256GB,