Apple tvrdě narazil. Brazílie jej pokutuje za to, že prodává iPhony bez nabíječky

Apple sice „úspěšně“ nastolil nový trend špičkových smartphonů bez přibalených nabíječek, jenže v Brazílii tvrdě narazil. Tamní organizace na ochranu spotřebitelů Procon vypsala Applu pokutu 2 miliony dolarů (cca 44 milionů Kč) za to, že v základním balení iPhonu 12 chybí tak základní věc, jako síťová nabíječka. Organizace Apple mj. obvinila i ze zavádějící reklamy, prodeje vadných produktů, za udržování neférových obchodních podmínek a také za to, že firma neopravuje telefony, které mají stále platnou záruku.

Agentura Procon loni kontaktovala centrálu Applu s žádostí o vysvětlení situace, odpovědi se však nedočkala. Vypsáním pokuty tak Procon zřejmě Apple konečně dostane k jednacímu stolu, a pokud s ní americký gigant nebude souhlasit, tento spor zřejmě skončí u soudu. Apple v Brazílii prodává nabíječku k telefonu samostatně za 40 dolarů, tj. cca 870 Kč, což při koupi spolu s telefonem ještě zvyšuje souhrnnou pořizovací cenu.

Případy ze světa však ukazují, že podobné soudní tahanice států s Applem nakonec skončí ve prospěch koncových zákazníků. Konkrétně Francie po Applu, a také po všech dalších výrobcích, požaduje, aby v základním balení telefonu nechyběla sluchátka, která zamezí dětem do věku 14 let větší míru vystavení se elektromagnetickému záření. Pokuta pouhých 75 tisíc EUR (zhruba 1,6 milionu Kč) stačila k tomu, aby zde Apple začal k telefonu přibalovat sluchátka EarPods a USB-C kabel s konektorem Lightning. Dokáže Brazílie donutit Apple, aby se do základní krabice opět vrátila síťová nabíječka? Šance na to je dost reálná.

U řady iPhone 12 ze základních krabic poprvé zmizela nabíječka:

Zdroj PCmag

Diskuze (22) Další článek: ČT chtěla ukázat výhody 5G. Vybrala však situace, kde by obstála i stará 3G síť

Témata článku: Apple, , , , , Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 128GB, Apple iPhone 12 256GB, Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12 mini 128GB, Apple iPhone 12 mini 256GB, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro 256GB, Apple iPhone 12 Pro 512GB, Apple iPhone 12 Pro Max, Apple iPhone 12 Pro Max 256GB, Apple iPhone 12 Pro Max 512GB, PCM, Tahání, Original IP, Dolar, Francie, Telefon, Trend, PCmag,