Apple už pracuje na vlastních 5G modemech. V telefonech je uvidíme za dva roky

Přestože iPhony již druhým rokem podporují sítě 5G, narozdíl od procesorů si je Apple stále nenavrhuje sám, ale využívá hotové 5G modemy od Qualcommu. To však v Cupertinu chtějí změnit a již pracují na vlastních modemech pro 5G. Podle informací agentury Nikkei Asia by se v prvních iPhonech měly objevit již v roce 2023.

Zatím však není jisté, zda na začátku Apple přejde na své modemy úplně. V příštím roce bude Qualcomm pro Apple dodávat nový modem Snapdragon X65, který má nabídnout podporu 5G s maximální rychlostí až 10 Gb/s. Firma tak počítá, že i v roce 2023 bude stále ještě pro Apple dodávat cca 20 % modemů, kterými se pokryjí některé regiony.

Prioritou však v budoucnu pro Apple budou jen vlastní čipy. Zaměřit se přitom chce jak na klasické 5G sub6, tak rychlejší variantu mmWave. Apple si také pohlídá efektivnost a úsporu čipů.

Kapacity na vývoj takových čipů Apple rozhodně má díky akvizici modemové divize Intelu z roku 2019. O výrobu čipu by se pak mělo postarat TSMC, které pro Apple vyrábí i špičkové procesory jako je M1 či A15 Bionic. Podle zdrojů Nikkei již TSMC nyní modemy testuje s využitím aktuálního 5nm procesu, ale do masové výroby bude spuštěno až se 4nm architekturou. 

Apple A15 Bionic:

Zdroj: MacRumors

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Váš názor Další článek: Jsou tablety na vzestupu? Samsungu unikla roadmapa tabletů, hodinek a zcela bezdrátových sluchátek

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , , Macrumors, Čip, Cupertino, Nikkei Asia, Výroba, Telefon,