Apple

Apple vydal aktualizaci firmwaru pro …kabel. Zjišťovali jsme, jak se to dělá a k čemu je to dobré

MacBooky s čipy M1 Pro, M1 Max a loňský MacBook Air s čipem M2 se vrátily k oblíbenému nabíjecímu konektoru MagSafe. Kabel ve své třetí verzi USB-C a MagSafe 3 a je standardně dodáván ke všem zmíněným modelům. Nyní pro něj Apple vydal aktualizaci firmwaru, která je automaticky instalována poté, co je notebook připojen k napájení právě tímto kabelem.

O updatu s označením 10M1543 nevíme prakticky nic – Apple aktualizaci nerozeslal standardní cestou, takže proběhne na pozadí zcela bez zásahu uživatele a povýší firmware kabelu z verze 3.1.8 na 3.1.12. Stejně tak se Apple o updatu nezmiňuje nikde na webu. Víme však, že kabel obsahuje několik čipů v obou typech konektorů – ať už jde o ty silové nebo řídicí.

Snímek obrazovky 2023-02-16 v 11.05.23.png
Kabel nabízí Apple ve všech barvách nových MacBooků Air: nechybí tedy ani temně inkoustová nebo hvězdně bílá

Co tedy taková aktualizace kabelu může obsahovat? Na prvním místě se samozřejmě nabízí opravy chyb, které se mohly týkat například řízení napájení nebo detekce podporovaných nabíjecích protokolů. Stejně tak se ale Apple může připravovat na příchod nových MacBooků a ve firmwaru kabelu tak zohlednit kompatibilitu s těmito stroji. Případně mohlo jít o cokoliv jiného jako je úprava napájecích profilů, kdy mohou čipy v kabelech do řízení napájení zasahovat.

Od roku 2021, kdy se začaly MacBooky s MagSafe 3 prodávat nebyla reportována žádná kritická chyba, která by se týkala čistě kabelu nebo napájení a na kterou by nyní Apple reagoval updatem firmwaru.

Apple v minulosti obdobně vydal aktualizaci firmwaru pro nabíječku MagSafe k iPhonům, stejně tak pro magnetický kabel pro nabíjení Apple Watch. A na závěr se tak nabízí zásadní otázka: kdy dorazí firmware pro čisticí hadřík od Applu?

Diskuze (32) Další článek: Čipová válka se stupňuje. Výrobce litografických strojů řeší, že mu v Číně ukradli data

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,