Apple Watch 3 jsou navenek stejné. Červená korunka ale značí schopnost telefonovat

  • Chytré hodinky Apple Watch si drží stejný design i ve třetí generaci
  • Verze Cellular přidává mobilní hlasovou i datovou konektivitu
  • S českými operátory se Apple na jejím prodeji ale zatím nedohodl

Apple na tiskové konferenci v Cupertinu uvedl novou generaci chytrých hodinek Apple Watch 3. Změna designu se neodehrála – hodinky mají opět obdélníkové tělo a korunku na pravé straně. U nové subvarianty označované jako Cellular se ovšem korunka zbarvila dočervena, což znamená přítomnost telefonního modulu, konkrétně 3G (UMTS) a 4G (LTE).

Klepněte pro větší obrázek
Červený puntík na korunce značí mobilní konektivitu hodinek

Díky tomu bude možné s hodinkami nejen telefonovat nezávisle na připojeném smartphonu, ale také přenášet data – například prohlížet mapy nebo streamovat hudbu. Mobilní konektivitu zajistí eSIM, což není klasická uživatelsky vyměnitelná SIM karta, ale elektronická SIM zabudovaná přímo v hodinkách. Z tohoto důvodu bude muset Apple v uvedení Cellular verze spolupracovat s operátory po celém světě. Tuto verzi navíc můžete připojit až k iPhonu 6 a novějšímu, narozdíl od té klasické, kterou podporuje i starší model 5s. 

Apple Watch 3 se dočkaly vylepšení po stránce výkonu. Obsahují duální procesor, který má být o 70 % výkonnější než na Apple Watch 2, díky čemuž dostane prostor i Siri v mluvené podobě. Čip Apple W2 obstará bezdrátovou konektivitu hodinek (Wi-Fi, Bluetooth) a přibyl barometr. Vylepšen byl také senzor srdečního tepu, který podporuje kontinuální snímání a s aplikací Apple Heart Study vyvíjenou se Stanfordskou univerzitou dokáže upozornit na arytmii nebo jiné srdeční anomálie.

Předvedení Apple Watch 3 na keynote:

V Česku si (zatím) nezavoláme

Apple se chlubí, že i přes použití nových komponent, zejména telefonní konektivity, zůstává velikost hodinek nezměněna a prostor by neměl být získán ani na úkor baterie. Hodinky mají vydržet 18 hodin provozu včetně připojení k mobilní síti. Apple Watch poběží na užna jaře představeném systému watchOS 4, který 19. září dostanou i starší verze hodinek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupnosti základní a celulární verze hodinek v konkrétních zemích

Připraveny jsou nové typy řemínků (Sport Loop) i nové barvy hodinek, včetně šedé a bílé keramické varianty (Apple Watch 3 Edition) a také pokračující spolupráce se značkami Nike a Hermés, ale jen na vybraných trzích. V Česku se začne prodávat základní řada Apple Watch 3 (bez telefonního modulu) od 29. září, 5. října přijde i limitovaná Nike edice. České ceny začínají na 9 790 Kč za dámskou 38mm a 10 690 Kč za pánskou 42mm verzi.

Diskuze (9) Další článek: T-Mobile sjednotil ceny za pevný internet. Zákazníci bez hlasových služeb už nebudou připlácet

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , , , , , Celý svět, Česká republika, SIM, Cellular verze, Hermés, Červ, Mobilní konektivita, Základní řada, Obdélníkové tělo, Připojený smartphone, Srdeční tep,