Apple Watch jako důkaz u soudu. Česká firma dokáže ze skrytých dat získat informace k dopadení pachatele

Hodinky Apple Watch jsou tím nejosobnějším zařízením, které Apple prodává, jelikož je uživatel nosí stále na ruce, snímají jeho tep a uklídají i další informace. Tyto údaje jsou jednak hodnotné pro uživatele, ale mohou skvěle posloužit i jako důkaz k vyšetřování v případě nějakého zločinu. Forenzní analýzou se z nich totiž dají zjistit klíčová data, které podobně jako v nedávném případu zavražděné britky Caroline Crouchové, kdy odhhalili čas smrti, díky čemuž došlo k odhalení pachatele.

V České republice se forenzní analýzou zabývá firma Compelson, která dokáže s chytrých hodinek tato skrytá data vytáhnout. Využívá k tomu zařízení MOBILedit iBus, které s hodinkami komunikuje skrze diagnostický konektor, který je u Apple Watch skrytý v drážce pro zasunutí řemínku. Tento konektor mají modely od první (nulté) generace až po Series 6. Výjimkou bude pravděpodobně sedmá generace, která tento port nemá a k diagnostice používá proprietární bezdrátovou technologii.

U podporovaných modelů však firma dokáže z hodinek vyčíst data jako jsou fotky včetně jejich lokality, poznámky, zvukové nahrávky, soubory seznam aplikací nebo systémové logy a ID uživatele. Firma však umí podobná data dostat i telefonů, a to od těch starých tlačítkových až po moderní smartphony. Používá k tomu speciální kufřík Connection Kit s velkým množstvím konektorů a nástroji pro pro klonování SIMkarty pro obejití PIN kódu v zamčeném telefonu.

Představení Apple Watch Series 7:

Diskuze (9) Další článek: Aplikace eRouška končí. V dalším boji proti pandemii prý už není potřeba

Témata článku: , , , , , , , , , Watch Series, Data, Pachatel, Series, Kufřík, Česká republika, Vyšetřování, Uživatelé, České firmy, Dopadení, Compelson, F +, Klonování, Connection,