Apple Watch Series 6 jsou barevnější než kdy jindy a změří okysličení krve. Watch SE jsou volbou z rozumu

Apple na dnešní keynote představil rovnou dva nové modely chytrých hodinek. Novou generací jsou Apple Watch Series 6, cenově dostupnější alternativou budou Apple Watch SE, která hardwarově mixují Series 4 a Series 5. Tyto generace z nabídky vypadávají, Apple už bude ze starších modelů nabízet pouze Series 3.

Apple Watch Series 6 sází zejména na nové barvy, a to nejen výměnných pásků, ale i samotného těla. Na výběr bude nový hliníkový modrý rám, který doplní tmavě šedou, zlatou a stříbrnou. Poprvé se také objeví červená „charitativní“ varianta Product Red známá z iPhonů. Ocelové verze budou dvě – grafitová (lesklá černá) a zlatá. Titanová Apple Watch Edition zahrnuje šedou a černou verzi. Řemínky budou nově i bez spony (tzv. Solo Loop), vyrábět se budou v mnoha velikostech, aby sedly každému. Na výběr budou silikonové i tkané zapletené náramky z polyesteru v mnoha barvách, dražší varianta bude z kůže a přichytí se magnetkami.

Výkonnostně se hodinky posouvají opět o generaci dál, a to díky novému čipu S6, jenž vychází z A13 Bionic použitém v iPhonu 11, ale je přizpůsobený nositelnému zařízení. Hodinky mají být až o pětinu rychlejší než minulá generace. Výdrž baterie má zůstat bohužel na stejné hodnotě 18 hodin. Rychlejší má být alespoň nabití, které zabere 1,5 hodiny. Hlavním vylepšením je nový senzor – pulsní oxymetr – díky kterému mohou změřit okysličení krve (SpO2). Měření trvá pouhých 15 sekund.

Levnější SE model po vzoru iPhonu

Velká pozornost je věnovaná virtuálním ciferníkům, tzv. „watchfaces“. Na výběr je mnoho přednastavených typů, které si můžete následně doupravit podle svého vkusu (změna barev, fontu, uspořádání widgetů). Apple má specializované ciferníky podle profesí (fotografové, lékaři, surfaři). MeMoji jsou ciferníky s pohyblivým emotikonem sebe sama. Apple Watch Series 6 se v ČR budou prodávat za 11 490 Kč (40mm velikost) a 12 290 Kč (44 mm), k dispozici bude pouze GPS verze (bez mobilní konektivity).

Klepněte pro větší obrázek

Apple se inspiroval iPhonem SE a představil levnější „speciální edici“ také u hodinek. Apple Watch SE vycházejí hardwarově ze Series 5 (obsahují čip S5), ale zřejmě bude chybět Always on displej, protože tuto funkci Apple ve výčtu nezmínil. Hodinky nicméně podporují i mobilní konektivitu, dá se s nimi plavat a obsahují detekci pádu. V Česku se bude prodávat pouze GPS verze (bez mobilní konektivity) za 7 990 Kč (40 mm) a 8 790 Kč (44 mm).

Klepněte pro větší obrázek

Oba modely běží na systému watchOS 7, který byl představen už na jaře. Novou funkcí je Family Setup, díky které lze hodinky používat zcela nezávisle na iPhonu – mohou je tak mít děti i senioři bez vlastního telefonu, nastavení jim udělá správce Family Setupu ze svého iPhonu. V takovém případě je ovšem potřeba mít hodinky s aktivní eSIM. V Česku zatím Family Setup nebude podporován.

Diskuze (57) Další článek: Zapomeňte na WhatsApp, Messenger i Viber. BabelApp jede na technologii blockchain

Témata článku: Apple, , , , , , GPS verze, Apple Watch Series, Watch, Česká republika, Watch Series, Jin, Watch SE, Okysličení, Always on displej, Family Setup, Product Red, Volby, Krev, Rozum,