Apple žaluje Nokii kvůli zneužití patentů

V říjnu jsme uveřejnili článek s přesně opačným titulkem, tohle je tedy protižaloba a začátek války. O co firmě Apple jde?

Měsíc a půl jsme čekali na reakci firmy Apple na žalobu podanou firmou Nokia. Ta dnes přišla v podobě žaloby směřované opačným směrem. Nokia žalovala za údajné zneužití 10 patentů (jejich seznam), Apple žaluje kvůli 13 patentům (jejich seznam). Zástupci Apple jsou velmi ostří v doplňujících komentářích, vrchní právník a viceprezident Apple Bruce Sewell v tiskové zprávě říká toto: „Ostatní firmy s námi musí soupeřit vyvíjením jejich vlastních technologií, ne jen kradením našich.“ A to je také vše, co se z tiskové zprávy dozvídáme (její plné znění přikládám na konec článku pod čáru). Zahraniční média předpovídají letitý spor, který bude obě firmy stát desítky miliónů dolarů. Podobné soudní pře často končí dohodou obou stran a to možná právě to, o co firmě Apple jde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
V říjnu jsme si pohráli ve Photoshopu a vznikly tyto obrázky. Možná jsme rovnou mohli mohli vyrobit i jiné, kde by za piráta byla Nokia. Jak je to ve skutečnosti ukáže zřejmě až soud

K jádru věci

Na internetu je dostupný PDF dokument objasňující celou protižalobu. Ze 79 stran výživné právnické angličtiny vyplývá, že Apple povětšinou popírá porušení patentů vlastněných firmou Nokia. Apple například tvrdí, že některé z technologií, které jsou předmětem říjnové žaloby, vznikly sice možná zásluhou firmy Nokia, ale pod hlavičkou Evropského institutu pro telekomunikační standardy (ETSI), jehož je Apple také členem a technologie tedy využívá oprávněně. Jiné technologie byly vyvinuté pod hlavičkou IEEE (The Institute of Electrical and Electronics Engineers) a i zde Apple připouští, že na nich pracovala Nokia, ale zdůrazňuje, že Nokia není vlastníkem patentu. Některá obvinění ale Apple připouští a naznačuje, že bude s Nokií jednat o licenci.

Firma z Cupertina ale především útočí. Třeba s tvrzením, že Nokia okopírovala iPhone a obzvláště jeho „ohromně populární uživatelské prostředí“. Toto tvrzení Apple dokládá citacemi ze světového tisku a výroky zástupců firmy Nokia z různých konferencí. Například Abhivan Ramnarayan v britském Guardianu v září 2009 píše: „Následkem představení iPhonu se náhle změnil celý trh s chytrými telefony a Nokia se nedokázala dostatečně rychle měnit s ním.“ Výrobce iPhonu tvrdí, že Nokia se nyní snaží dohnat ztrátu tím, že Apple finančně zatíží – sankcemi za nelegální používání patentů a jejich následným licencováním.

Obzvláště šťavnatě pak zní věta, kterou na akci Nokia GoPlay v roce 2007 řekl Anssi Vajnoki, generální manažer pro multimedia firmy Nokia: „Je-li na světě něco dobrého, s pýchou to okopírujeme“.

Tiskový mluvčí Nokie zareagoval pouze krátce. Krátce a pochopitelně – řekl, že prostudování dokumentů zabere nějaký čas a vyjádření tedy poskytne později. Na reakci Apple jsme čekali měsíc a půl, tentokrát se nám do toho ještě připletou vánoční a novoroční svátky, takže můžeme čekat ještě déle. Každopádně kauzu budeme i nadále sledovat.


Tisková zpráva Apple:

Apple Countersues Nokia

CUPERTINO, California—December 11, 2009—Responding to a lawsuit brought against the company by Nokia, Apple® today filed a countersuit claiming that Nokia is infringing 13 Apple patents.

“Other companies must compete with us by inventing their own technologies, not just by stealing ours,” said Bruce Sewell, Apple’s General Counsel and senior vice president.

Apple ignited the personal computer revolution in the 1970s with the Apple II and reinvented the personal computer in the 1980s with the Macintosh. Today, Apple continues to lead the industry in innovation with its award-winning computers, OS X operating system and iLife and professional applications. Apple is also spearheading the digital media revolution with its iPod portable music and video players and iTunes online store, and has entered the mobile phone market with its revolutionary iPhone.

Zdroj: www.apple.com

Diskuze (107) Další článek: Guitar Hero 5 a nesmrtelní Simpsonovi (mobilní hry)

Témata článku: Apple, Nokia, , , Apple iPhone 4GB, APP, Žně, Žal, Generální manažer, #Apple, General Manažer, Letitý spor, Ignite, Soudní pře, ETSI, Zneužití,